Mergim Krasniqi: "Jag är här för att ta klubben tillbaka till eliten"

Mergim Krasniqi är målvakten från Borås som efter ett år med Örebro SK i Allsvenskan bestämde att det var dags att komma hem till västsverige där resan att ta GAIS tillbaka till eliten lockade.

2022-06-11 9:15

Julia Thimberg Silfwerling

A-laget

Senaste nytt

Intervjuer

Huvudbild på nyhet

Redan innan Mergim Krasniqi spelat sin första match i GAIS sa Fredrik Holmberg i ett pressmeddelande att han har "allt som behövs för att kunna vara seriens bästa målvakt". Och med GAIS som serieetta efter 11 spelade kan det mycket väl stämma. 

– Man kan ju inte klaga. Vi har presterat bra fotboll. Med tanke på den prestationen hade man väl önskat mer poäng, men vi blir starkare och starkare för varje match med mer kemi allt eftersom. 

Mergim började sin fotbollskarriär med Norrby IF i hemstaden Borås. Han flyttade dock till Örebro under säsongen 2021 och spelade 7 matcher i Allsvenskan, men när Örebro blev degraderade kände han att han lika gärna kunde återvända hem. 

– Jag lämnade ändå min trygga punkt och livssituationen var väldigt fin innan, men tanken var att testa den allsvenska drömmen. Allsvenskan är ju väldigt rolig att spela i, en klar skillnad mot Superettan eller Ettan. Men jag och min sambo tänker bilda familj, så då ville jag komma tillbaka till den trygga punkten. Men jag trivdes i Örebro också, om de varit kvar i Allsvenskan hade jag stannat. Men mitt liv är ju här. 

När han beslutat att lämna Örebro såg han sig om efter nya möjligheter i sina hemtrakter. Det var mycket med resan GAIS hade framför sig som fick honom att välja just grönsvart. 

– GAIS är en stor klubb som inte ska vara i Ettan med tanke på följet. Jag har mött GAIS innan med Norrby och vet om kulturen och supportrarna. Det lockade att få vara med på resan som tar dom tillbaka till eliten. 

Dock är vägen dit inte spikrak. Efter tidigare erfarenheter från Ettan med Norrby IF så känner Mergim till serien. 

– Den är inte bara att springa hem. För många är det årets match att möta GAIS, det är som en final för dem. Supportrarna hjälper enormt från läktaren, men sen så har vi ju motstånd också. Det är en tuff serie. Jag är här för att ta klubben tillbaka till eliten. Vi har rätt ledning, bra tränare, grym ledartrupp. Det är fullt möjligt.

Han påminner dock om att det är några lag som är med och slåss i toppen av tabellen och i slutändan kommer serien avgöras lika mycket på gräset som innanför skallbenet. 

– Det är den mentala biten som avgör. Då behövs sådana med erfarenhet som jag, Jonas, Andersen, Agge…  det finns säkert några till… som kan vara med och guida detta. 

Trots att Mergim enligt honom själv kom in sent i laget efter ett par månaders uppehåll tycker han att laget har vuxit till sig. Det är en process när många nya spelare ska jobba ihop sig, men grabbarna utvecklas hela tiden och överkommer utmaningarna allt eftersom. 

– För mig är det viktigt att veta vad min roll är som målvakt är och hur jag kan hjälpa mina medspelare att ta rätt beslut. Jag behöver lära känna deras styrkor och även deras mindre bra egenskaper så att jag ska kunna agera och hjälpa till.

Att stå i målet skulle kunna argumenteras som den viktigaste positionen på plan, och allt målvakten gör är väldigt synligt. 

– Nu har man ju varit målvakt i många år och det är ju en utsatt position. Det gäller att kunna studsa tillbaka. Det är klart att ett misstag från en målvakt blir synligare än alla tekniska misstag som sker på planen hela tiden. 

Trots tio bra matcher, som han säger, så tar Mergim på sig misstaget som ledde till BK Olympic andra mål i matchen på nationaldagen. 

– Det är aldrig kul att försätta laget i den situationen. Misstag kommer alltid ske, frågan är hur vi tar oss vidare från de misstagen. 

Mergim är dock ingen som hänger upp sig i det som varit. Hans långa erfarenhet av att skydda buren, först i Norrby IF och sedan Örebro SK har gett honom rutin och den mentala erfarenheten att gå vidare från en tabbe. För på plan gäller det att satsa allt, hela tiden.

– Mitt under matchen händer nog inte så mycket, man tänker bara på nästa situation och vill ju ha något att göra, något att jobba på. Kanske få ett skott och göra en räddning. Göra något bra liksom. Det finns inget facit på hur man ska göra, det är bara att jobba på sig själv. Självklart är det skit, men vi är alla bara människor och misstag sker hela tiden. 

Att stå i mål på Ullevi gör också att Mergim i ena halvlek har GAIS klacken precis bakom sig. 

– Det är ju magiskt att höra dom. Då kan man fira mål och så tillsammans, det är en häftig känsla. Jag brinner lite för supporterkulturen, fotboll ska ju upplevas live. 

Han säger dock att det inte spelar jättestor roll om han har en motståndarklack bakom sig heller, det är stämningen på arenan som får honom att tagga till. Dock är GAIS supportrar något extra.

– Dom brinner ju för klubben. Det minsta vi kan göra är att prestera på plan och ta poäng. Det har dom, våra supportrar, förtjänat. 

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER