Mathias Karlsson klar för GAIS

2019-12-04 1:00

Anders Fagerlund

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Arbetet med att sätta GAIS spelartrupp inför säsongen 2020 tar idag ytterligare ett steg då målvakten Mathias Karlsson har skrivit på för två år i klubben.

Mathias är 24 år och kommer närmast från Örebro SK men karriären mellan stolparna startade i Råtorps IK i en förort till Karlstad. Han visade tidigt talang i buren och redan i junioråldern flyttade han till samarbetsklubben Carlstad United, där han snart la snart beslag på platsen som förstakeeper i A-laget. Både 2013 och 2014 utsågs han till bästa målvakt i division 2 Norra Götaland och under det andra året gick det extra bra både för Mathias och klubben. Carlstad United vann serien och tog steget upp i Norrettan och där har man sedan hållit sig kvar.

Under säsongen 2017 visade Mathias verkligen framfötterna och United snittade mindre än ett mål per match. Det gjorde att klubbar högre upp i seriesystemet fick upp ögonen för den duktige bollmotaren och efter avslutad säsong gick flytten till Örebro. I ÖSK har han sedan haft en fortsatt positiv utveckling, men har tyvärr fått nöja sig med platsen som andremålvakt bakom etablerade Oscar Jansson.

malvakt2020_2När kontraktet med ÖSK gick ut efter säsongen 2019 hade han bestämt sig för att flytta till en klubb där han kan få mer speltid och tidigare i november var han en av ett dussin testspelare som visade upp sig på Gaisgården och i testmatchen på Valhalla. Han gav ett gediget intryck både på och vid sidan av planen och diskussionen med GAIS fortsatte efter avslutat provspel - och nu är alltså parterna överens.

Jonas Östergaard, fotbollsansvarig i GAIS styrelse, kommenterar nyförvärvet:

– Vi har följt Mathias under ett tag och vet att han är en duktig målvakt som utvecklats stort i det tysta som andremålvakt i Örebro. När han var nere hos oss tidigare i november fick vi också ett mycket gediget intryck av honom som person, kollega och lagkamrat. Han kommer att passa utmärkt in i gruppen och den miljö som vi vill ha i GAIS. Vi tror mycket på honom som sista utpost i laget.

Under dagen har Mathias besökt Göteborg för att skriva på ett tvåårsavtal med GAIS. I samband med det fick vi en pratstund med honom för att pejla läget kring inför nästa säsong.

Du kan väl börja med att berätta lite om vad du gjort innan du kom till GAIS?

– Jag började spela fotboll i Råtorps IK men blev uppflyttade till Carlstad United som 16-17-åring. Tanken var då att jag skulle vara andremålvakt men eftersom min kollega fick problem med uppehållstillstånd så blev jag förstemålvakt redan första året. Men det gick bra, första året kom vi tvåa i division 2 och andra året vann vi serien och gick upp i ettan.

– Där blev det ju betydligt tuffare och man fick träna mycket mer för att hävda sig mot bättre lag och motståndare. Sedan blev det tre säsonger i ettan med Carlstad innan jag flyttade till Örebro.

I ÖSK har det ju blivit begränsat med speltid i A-laget, hur ser du på det?

– När jag flyttade till Örebro som kom jag ifrån en period då jag spelat enormt mycket matcher, så det jag i första hand var ute efter var att få bättre träning och det har jag verkligen fått. Tiden i ÖSK har varit riktigt bra och jag har utvecklats rejält som målvakt, men under den andra säsongen så kände jag ju att jag också måste spela matcher på elitnivå för att trivas och fortsätta utvecklas och det hoppas jag få göra i GAIS.

Vad är det som du har blivit bättre på under tiden i ÖSK?

– Det mesta skulle jag säga, men framför allt kanske positionsspelet, den taktiska förståelsen för fotboll och spelet med fötterna. Axel Käll som är tränare i Örebro är väldigt duktig på det taktiska och har lärt mig mycket i både individuell och kollektiv träning. Det är också ett lag där målvakten förväntas vara aktiv i uppspelsfasen så jag har utvecklat en större bolltrygghet och bättre passningsspel under hans ledning.

Vad hoppas du på inför säsongen 2020?

– Det ska bli jättekul att komma till GAIS och jag längtar verkligen efter att få spela viktiga matcher igen. Jag har fått ett bra intryck av klubben och av Stefan som kommer in som ny tränare, vi hade lite koll på varandra sedan tidigare och har haft bra samtal under den tid som jag pratat med klubben. Jag tycker att truppen ser spännande ut och tror att vi ska kunna göra något bra ihop och framför allt så ser jag fram emot att bli rejält testad som målvakt igen.

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER