Målfest när GAIS vann över Örebro SK

När GAIS mötte Örebro SK på Gamla Ullevi under söndagseftermiddagen fick “Heja, heja grönsvart” eka över staden fyra gånger när fyra olika makrillar satte bollen i nätet. Helgens prestation innebär därmed sju gjorda mål på två matcher… och noll insläppta.

2023-06-12 13:45

Julia Thimberg Silfwerling

A-laget Herr

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

GAIS hälsade Örebro SK välkomna till ett soligt Göteborg på söndagseftermiddagen. Med vajande grönsvarta flaggor var stämningen på Gamla Ullevi hög när matchen kickades igång med högt tempo åt båda håll. Gästerna från gnällbältet behöll bollen i de första minutrarna och farhågan fanns att de skulle bibehålla kontrollen. 

När GAIS tog över, efter bara några minuter, skulle de komma att behålla kontrollen över spelet resten av halvleken. Och en stor del av nästa. Hela det grönsvarta spelet fungerade: Krasniqi var på tårna men med is i magen i sitt mål och höll tätt i 94 mintuter. Den stabila backlinjen med Frej och Cardaklija i mitten som inte släppte till några egentligt farliga anfall av gästerna. Båda mittbackarna visade strålande form och Frej blev utsedd till matchens spelare, mycket tack vare alla gånger han avbröt ett av ÖSK:s anfall.

På sidorna var Wängberg och Binaku rörliga och flera gånger var Wängberg med och lyfte spelet till anfall. Från mittfältet styrdes bollen exemplariskt från Åberg på mitten med Jonas Lindberg för anfall och Salihovic mer defensivt. De höll spelet brett så att makrillarna kunde breda ut sig över hela plan och utnyttja sina ytor. Och på topplinjen var snabba och aggressiva framåt. Det hjälpte inte mycket att Örebros backar förökte markera Celik eller Julius Lindberg, båda kom till fina löpningar flera gånger, och Lundgren kunde gång på gång lyfta sina anfall till assister. 

Redan tidigt kom första målet. I nionde minuten löpte Julius Lindberg längs mitten, förbi de svartvita backarna och passade åt vänster där Celik mötte bollen och kunde skicka in den bakom Örebros målvakt. Det var tredje målet av “Super-Mervan” på två matcher, alla assisterade av Julius. Nästa mål skulle han dock inte bara hjälpa till med. I 31:e minuten uppstod ännu en målchans av Celik-Lindberg kombon, men denna tog på målvakten. Då finns Lundgren där att fånga bollen och skicka den tillbaka in i målområdet för att Julius skulle kunna sätta in 2-0 målet. Tryggheten var tillbaka i de grönsvarta leden.

Andra halvlek började dock något trögt. GAIS hade tappat mycket av den fina fart och framåtanda från första och nu var det Örebro som mest intensivt försökte jaga målchanser. Några småmissar gjordes av Atleterna som hade kunnat öppna för farliga situationer, men det grönsvarta försvaret var stenhårt. Med Krasniqi i mål förblev det även vattentätt, för boråsaren fick rädda fler bollar nu än i första.

Efter att Åberg fick kliva av strax efter minut 50 klev Friday in som ersättare för mer fart framåt. En dryg kvart senare gjordes ett dubbelbyte för lite mer hårdhet: Andersen klev in i backlinjen och Henriksson gjorde sin hemmacomeback och mötte flera gånger Örebro i närkamper med hårt mot hårt. Det var underhållning för alla grönsvarta hjärtan och grabbarna på plan såg ut att ha roligt. Som när "Super-Mervan" Celik tog en nedtagning och började trixa runt sin motståndare med bollen studsandes på fotrygg eller knä. Och tillslut kunde även fler mål komma till. 

I 78:e minuten tog Lundgren löpningen igen och passade till Friday som kom längs högerkanten in mot mitten. Det såg ut som att han inte skulle få bollen med sig, men han fick kontroll och kunde enkelt möta målvakten och peta in bollen för 3-0. Örebro fortsatte dock att kämpa, men GAIS var inte heller nöjda. I 83:e minuten var det ännu en gång från Lundgren. Han passade in från högerkanten, tvärs över plan i höjd med strafflinjen. Henriksson hoppade över bollen och gav den en liten vinkling, för att kulan skulle kunna mötas av Ahl Holmström mitt framför mål där han kunde skicka in den med full kraft. 

Makrillarna satte därmed spiken i kistan och avslutade starkt inför sommarupehållet. 

Matchen i korthet

Laget: Krasniqi - Binaku (Andersen 65’), Cardaklija, Frej, Wängberg - Jo Lindberg (Henriksson 65’), Åberg (Friday 52’), Salihovic - Celik (Alexandersson 79’), Ju Lindberg (Ahl Holmström 79’), Lundgren

Målen:

1-0 Celik

2-0 Ju Lindberg

3-0 Friday

4-0 Ahl Holmström

Varningar (i GAIS): Wängberg 60’, Cardaklija 66’

Publik: 3087

Vinnande nummer i 50/50-lotteriet: 7912

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER