Målfest när Atleterna avslutade hemma

Festen som började klockan tre den 29:e i Lund fortsatte på Gamla Ullevi under lördagen då GAIS avslutade den minnesvärda säsongen -22 med 4-0 mot IFK Malmö.

2022-11-06 14:45

Julia Thimberg Silfwerling

A-laget Herr

Till tonerna av GAIS förbättrade version av "Give it up" marscherade årets hjältar in på plan. Gästerna IFK Malmö var med på den fina hyllningen till vinnarna av årets Ettan Södra där de ställde upp för att välkomna hemmalaget in på plan. Det var lycka och lättnad bland de över 3000 gaisare som tagit sig ut denna småkyliga novembereftermiddag: ett årtionde av misär och bottenstrider är över och GAIS är åter i elitfotbollen.

Laguppställningen såg något annorlunda ut, och det blev en match där flera unga spelare skulle få speltid. Redan från start visade GAIS varför de förtjänar all årets framgång. Med snabba löpningar av Celik, Julius Lindberg och Friday på topp hölls pressen på de gula motståndarna hög. Friday skulle göra en väldigt bra match från sin position som högerforward, med ett snabbt, aggressivt spel som ständigt sökte möjligheter till inlägg. Han fick mycket fina passningar upp av Alexandersson, medan Celik på vänstersidan fick stöd från en offensiv Grozdanic och en rörlig Ibrahim.

På det hela var GAIS det dominerande laget. Med brett spel höll de Malmö på avstånd, och gästerna hade fullt upp med att försöka hålla nollan. Pressen framåt var hög och målchanserna var många, men bollen hittade inte in i nät och flera fina inläggsspel slutade utanför eller i ingenting. När Alexandersson i friläge fälldes över Malmös målvakt i straffområdet och domaren dömde bort straff hettade det till på läktaren, men annars var stämningen på topp.

Det skulle dröja till 39:e minuten innan Grozdanic gjorde ett jättefint anfall snett över plan, passade till Friday som lätt sprang förbi Malmös backlinje och skickade in bollen klockrent i nätet. När det blåstes av till halvlek passade lagkapten Wängberg på att stanna några minuter och tacka supportrarna för det stöd de givit "i vått och torrt", även när de för ett år sedan blev degraderade till Ettan, och hur mycket detta betyder för laget. "Nu är det bara uppåt", avslutade nyckelspelaren med.

I andra halvlek gjordes alla byten relativt tidigt, vilket gav juniorerna Sjöholm och Juhlin tid att få spela in sig på Ullevigräset, tillsammans med Cardaklija som varit med från start där han varit en stabil mittbackspartner med Norén. Anfall följde på anfall. Kargbo fick en stolpträff som såg ut att gå in, och åtta minuter senare var det Grozdanic som satte stolpe. Några gånger kom Malmö till anfall och Krantz fick jobba i målet, men han kunde tryggt ta de bollarna till sig och nollan var aldrig allvarligt hotad.

Med omkring en kvart kvar av matchen passade Friday snett bakåt till Ibrahim som sköt. Bollen räddades av Malmös målvakt, men Kargbo var framme på returen och med lätthet kunde han peta in den i buren. Och Kargbo nöjde sig inte där. I 87:e minuten spelade han upp bollen till skottläge och blev så även målskytt i matchens tredje mål. Fjärde målet skulle också hitta hem innan det blåstes av. I 91:e minuten passade Friday in från kortsidan till Ibrahim som nätade utan tvekan, samtidigt som klacken gjorde sig redo för stormning.

När domaren blåste av säsongens sista match exploderade jublet. Klack och supportrar i alla åldrar rusade in på plan för att vifta grönsvarta flaggor, hylla spelarna och sjunga. GAIS visade ännu en gång att de är de självklara, värdiga vinnarna av Ettan Södra. Med två förluster, sju oavgjorda, 21 vinster och 70 poäng säkrade de Återtåget till eliten. Gröna raketer sköts på Gamla Ullevi för första gången på flera år och glädjeyran som redan pågått i en vecka kommer vi grönsvarta bära med oss genom vintermörkret.