Magnus Sköldmark är GAIS nya klubbchef

2020-10-20 2:00

Anders Fagerlund

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

GAIS har äntligen gått i mål med rekryteringen av en ny klubbchef - och idag kan vi hälsa Magnus Sköldmark välkommen tillbaka till GAIS.

Processen att rekrytera en person för att ta över när Erik Bergkvist lämnade sin roll vid årsskiftet har dragit ut på tiden, först för att klubben inte lyckades komma hitta och komma överens med rätt kandidat och men också med hänvisning till det osäkra läge som pandemin försatt oss i. Efter snart 11 månader utan klubbchef är vi glada över att kunna berätta att det blir Magnus Sköldmark som tar över rollen.

Jonas Andersson, ordförande i GAIS, kommenterar rekryteringen:

– Det känns mycket bra att vi har kunnat locka tillbaka och komma överens med Magnus. Vi har hela tiden letat efter en kandidat som är duktig på att bygga strukturer, har förmåga att bygga relationer och som kan svensk elitfotboll. Allt detta stämmer in på Magnus och att ha honom i täten kommer att främja vår utveckling mot att vara en hållbar klubb som kan konkurrera på en högre nivå.

Vi fick ett snack med Magnus i samband med att han var på Gaisgårdenunder måndag och tisdag för att träffa personalen, medverka vid styrelsemöte, titta på en träning och för att känna lite grönsvarta vibbar. Självklart var vi nyfikna på vad han gjort sedan sist, om han vet hur klubben ser ut idag och vad hans planer för nya jobbet är.

Välkommen tillbaka till GAIS. Berätta lite om vem du är för dom som möjligen inte kommer ihåg dig från din tidigare sejour i klubben.

– Jag är har arbetat med fotboll i hela mitt liv först som spelare i Sverige, Skottland och Kina och därefter i diverse roller som ledare i GAIS och Örebro SK. Även om det är länge sedan så gissar jag att det är många som har koll på att jag tidigare spelat för GAIS och att jag även var Klubbchef i klubben mellan 2004 och 2008. Därefter flyttade jag och familjen till Örebro och där har jag varit verksam sedan dess, bland annat som sportchef för ÖSK de sista tre åren.

Hur går tankarna kring att komma tillbaka till Grönsvart?

– Jag är jätteglad och känner mig hedrad, motiverad och inspirerad att få ta mig an den här uppgiften. GAIS är en anrik klubb, som jag anser ska vara till för precis alla, oavsett vem du är, vilken bakgrund du har eller vilken samhällsklass du kommer ifrån. Vi är idag en sportslig, idrottslig, kulturinstitution med enorm kraft och närheten, gemenskapen, glädjen och kärleken till klubben är viktiga fundament som skapar stora utvecklingsmöjligheter. GAIS har en speciell plats i mitt hjärta och jag ser verkligen fram emot att få komma tillbaka och bidra till att utveckla klubben vidare på den väg GAIS slagit in på.

– Sedan är GAIS på riktigt en unik klubb vilket senast manifesterades av GAIS-hjälpen. Det finns klubbar som kan köra en insamling och kanske få in lika mycket pengar. Men det här var ett evenemang som manifesterade hur klubben och dess supportrar fungerar och där är det ingen i Sverige som slår oss.

Berätta lite om vad du jobbat med inom ÖSK.

– När jag började i ÖSK var det i en roll som var delad mellan att vara säljare och att vara med och utveckla sporten. Vid sidan av att bygga affärsrelationer med partners var jag också med och byggde upp en struktur för att göra klubben mer framgångsrik vad gäller att kunna sälja spelare. Klubben tyckte nog att det gav bra resultat för 2016 så flyttade jag vidare till rollen som sportchef och då var det stort fokus på att bland annat bygga en starkare akademi.

– Jag slutade som sportchef under 2019 och sedan dess har jag bland annat varit verksam som ideell fotbollsledare inom ÖSK ungdom där min son spelar. Även om det inte varit ett avlönat jobb så har det också givit nyttiga insikter om hur det är att jobba ideellt som tränare i en fotbollsklubb. Jag har även tagit tränarlicensen UEFA A under 2019.

Vilka områden inom GAIS tänker du är viktiga att jobba med för dig att jobba med under de kommande åren?

– De områden som kommer att vara mitt huvudfokus är marknad, kommersiella frågor, personalhantering och sist men inte minst föreningsutveckling. Ett område som jag ser som väldigt viktigt är just föreningsutveckling och att bygga klubben starkare. Jag känner mig trygg i att det finns kompetenta medarbetare i organisationen. Jag tror på delaktighet som i sin tur skapar engagemang & ökar motivation. Något som jag tycker är positivt är att styrelsen redan har fattat ett mycket klokt beslut att starta flickfotboll. Vi behöver öka antalet aktiva killar och tjejer i klubben.

Det var ett tag sedan du var aktiv i GAIS, har du koll på vad det är för en klubb som du kommer till?

– Under tiden som diskussionen har pågått med GAIS så har jag sett till att läsa på ordentligt för att sätta mig in i allt som vi gör. Jag har träffat några ur personalen och pratat med ideella krafter och fått höra deras syn på var klubben befinner sig och vad dom behöver för stöd för att kunna göra ett ännu bättre jobb. Så jag skulle säga att jag känner klubben ganska väl. Det återstår att lära känna hela den sportsliga organisationen. Jag och de flesta förstår vad klubben betyder för supportrar, medlemmar och partners men vi behöver stärka bilden av vad vi betyder för staden, kommunen och regionen.

Du bor ju i Örebro idag, hur ska du få ihop arbetsveckorna i Göteborg?

– Ja, jag kommer att bo både i Örebro och Göteborg tills vidare eftersom jag har mina barn där och dom bor hos mig varannan vecka. Jag har ett starkt stöd i detta hemifrån och ett nätverk som kommer att hjälpa mig. Arbetssituationen har också förändrats om vi tänker före corona och under corona. Rollen som klubbchef handlar både om att vara på plats på kontoret men också om möten med partners, matcher och kontakter med förbundet som gör att man måste kunna sköta jobbet oavsett var man är. Jag kommer att vara på plats i Göteborg och Gaisgården varje vecka och kommer att jobba på distans några dagar varannan vecka och det är jag trygg med och även min arbetsgivare.

Välkommen tillbaka till GAIS och lycka till på nya jobbet!

– Tack! Det ska bli otroligt kul att få sätta igång och jag hoppas kunna bidra till att vi är många som drar åt samma håll.

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER