Larsa Enered känner att det blåser positiva vindar

Lars-Henrik "Larsa" Enered är GAIS nya styrelseledamot med fotbollsansvar.

2022-04-25 20:00

GAIS

Intervjuer

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Lars-Henrik "Larsa" Enered är GAIS nya styrelseledamot med fotbollsansvar.

Om du vill ta oss tillbaka till din tid i GAIS, vad minns du starkast?

Mitt absolut starkaste minne måste vara när jag kom -99 och vi slog Kalmar i kvalet och avgjorde borta, men jag måste också nämna kvalet mot Mjällby där vi vann, ett fantastiskt minne såklart. Jag minns också känslan att gå in på planen inför flera tusen hejandes fans, den känslan minns jag mycket starkt överlag.

Du spelade med både Kenneth och Magnus, vad minns du om den tiden?

Sköldmark kom in med erfarenhet och stor pondus, en ledare. Kenneth var en ung duktig ytterback, löpvillig och med en fin vänsterfot. I övrigt har jag inte så jätteklara minnen från den tiden och har inte heller så mycket kontakt med spelarna från förr, det man minns starkast är som sagt känslan att spela för GAIS på Gamla Ullevi med allt vad det innebar med våra fantastiska supportrar. Ibland hörs jag och Puma av men inte mer än så tyvärr.

Hur mycket har du följt GAIS efter karriären tog slut?

Jag har alltid följt GAIS, GAIS är mitt lag och kommer alltid vara. Sen har jag inte följt dom slaviskt, som de mest inbitna supportrarna. Däremot har jag haft kontakt med Anders Björklund en del och även med Annica, som slutade.

Har du haft några tankar på varför det gått som det gått de senaste åren?

Egentligen inte. Om jag ska spekulera tror jag det handlar om den press det är att spela i GAIS. Jag tror att det krävs en mental styrka för att klara av att prestera. Det gäller inte bara att vara en bra fotbollsspelare utan man bör även vara mentalt stark. Många gånger har man sett att spelare lyckats prestera bättre i andra klubbar när de lämnat GAIS. Där har vi inte riktigt lyckats tycker jag. Vi behöver jobba hårt i scouting och rekrytering för att få hit bra och mentalt starka karaktärer som kan bygga laget på lång sikt.

Hur gjorde de lagen som du spelade i för att klara av den mentala biten?

Jag påverkades personligen inte alls av det. Samtidigt hade jag en spelstil som gick ut på att göra mitt bästa och kämpa och slita viket ären tacksam roll i en klubb. Jag gjorde mitt jobb och det var ofta uppskattat, men jag behövde inte vara kreativa och göra de svåra sakerna, skapa målchanser och göra mål. Går det tufft är det svårare för kreativa spelare och offensiva spelare medan vi brunkare har det enklare.

Vad fick dig att tacka ja till styrelseuppdraget?

Jag kände direkt att det här är en riktigt rolig utmaning. Förhoppningsvis kommer detta vara starten på en positiv resa uppåt, vilket jag verkligen känner. Vi har fått in nytt blod i styrelsen och har bra ordning på ekonomin. Vi har väldigt lovande spelare i laget vilket är väldigt roligt. Jag är otroligt imponerad av våra unga killar, så jag tycker det blåser positiva vindar. Att tacka ja innebär för mig att göra Fiddes chanser så goda som möjligt och se till så att han, ledarna och laget har det dom behöver. Vi ska kratta deras väg, sen är det upp till dom.

Hur har den första tiden varit och vad har du gjort?

Den har varit bra. Till en början har jag haft en tät och intensiv dialog med Fidde för att ha koll på hur hans arbete fortgår och stötta där. Samtidigt har jag lyssnat mycket på personer i föreningen för att lära mig och skaffa kunskap och få förståelse, vilket jag också tänker fortsätta med. Jag planerar att träffa olika supportergrupper bland annat. Utöver det har en del scouting börjat och vi försöker etablera hur vi kan stärka laget framöver för att täcka upp för skador och liknande. När jag pratat med Fidde har jag fått en klar bild hur han vill spela och därifrån utgår våra rekryteringar. Jaghar också börjat etablera kontakt med spelartruppen så att de vet vem jag är och vad jag gör. Tyvärr hann jag inte vara med i årets arbete av truppen, men jag tycker den ser riktigt bra ut.

Det är tidigt i processen, men har du och Stefan Vennberg en plan för hur ni vill avancera GAIS framåt, sportmässigt?

Ja det har vi. Jag kommer ha en mer aktiv roll, Stefan Vennberg tittar på hur organisationen på lång sikt ska se ut. Min roll kommer fokusera mer på det som händer här och nu. Vi tyckte det upplägget passade bäst då jag har mer tid än Stefan och kan vara tillgänglig på ett annat sätt just nu. Något vi är överens om och kommer jobba för är att vill ha kontinuitet på alla platser. Inte bara spelartrupp utan även tränare och andra roller runt om laget.

Det förra sportrådet pratade mycket om en bank med spelare utifrån den strategin som de lade, gällande att värva unga lovande spelare i närområdet och utveckla dom, samt att ha tränare och personal som kan vara kvar länge efter träning för att få betydligt mer mängdträning och kunna utveckla och förädla spelare. Tar ni med er något från detta eller är det ett helt nytt blad som gäller, jag tänker framför allt på scoutade spelare och kontakter som etablerats?

Självklart kommer vi försöka bibehålla det, och i och med att Nicklas (Karlström) är kvar och hjälper till kommer delar av strategin kvarstå. Tyvärr tillåter inte ekonomin att ha den mängd individuell träning vi vill, men när vi väl tar steget och får resurserna till det, vill vi gå den vägen. Helst vill vi ha spelare från egna leden och satsa mer på våra unga spelare för att visa för ungdomarna i vår akademi att det verkligen går att ta klivet, då kommer det även vara en stor morot för deras fotboll. Detta är en bit som jag kommer jobba mycket mer med framöver. Men samtidigt behöver vi en bra mix av spelare från andra lag också och då hjälper det jobb det förra sportrådet gjorde.

Vad är Karlströms roll i klubben just nu?

Karlströms roll är att han är en fixare, som är med och hjälper till på flera olika platser. Han gör väldigt mycket ideellt arbete.Just nu pågår ett intensivt arbete för att sätta rutinerna mellan mig, Nicklas och Magnus och det kommer fortsätta. Min tanke är att vi behöver använda dom goda kontakter han skaffade och hålla kvar de etablerade kontaktnäten. Så det är viktigt att den värdefulla kunskapen blir kvar i klubben.

Slutligen, vill du hälsa alla GAISare därute något?

De kommer att se mig, då jag kommer försöka stå på läktaren för att involvera mig och vara synlig mot alla som har något med GAIS att göra. Sen är det som alltid, vi har fantastiska supportrar, de är de bästa och dem måste vi vara rädda om! Jag säger det varje gång med tanke på den jojo vi åkt genom seriesystemet och att de alltid är där för oss är helt fantastiskt. Jag ska lägga mycket tid på att träffa dom.  

Text: Mikael Engelbertsen

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER