Just nu i akademin - vecka 9

Försäsongen har rullat igång, och vi tar en ny uppdatering hos våra äldsta akademilag. Sebastian Thörnqvist, tränare P16, Alexander Andersson, tränare P17 och Jusuf Zukic, tränare P19, berättar om vad som är på gång!

2024-02-26 9:31

GAIS

Akademin

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

1. Försäsongen är igång! Hur har det sett ut i de första matcherna?

P16: Säsongens första matcher har överlag varit väldigt bra med idel segrar och bra prestationer i träningsmatcher mot Elfsborg, Norrby och Lindome. Tyvärr åkte vi på årets första plump (1–2) i ligacup-premiären mot Mjällby. En jämn match där vi inte är tillräckligt spetsiga i avgörande momenten.

P17: Försäsongen har börjat bra förutom att två matcher har ställts in på grund av snön. Laget tar hela tiden steg i rätt riktning och principerna sitter bättre för varje vecka som går. Vi hade en stabil match i helgen som var och ser redan fram emot nästa.

P19: Försäsongsmatcherna har gett oss fokus på lika speltid för alla spelare, och vi har inte fokuserat på resultatet utan snarare på att spelarna vänjer sig vid varandra. Från match till match har vi växt och fått klarhet i vad vi behöver göra. Huvudfokus i januari och större delen av februari var fysisk kondition genom aerob och anaerob träning för spelarens utveckling. Vi är glada över att ha kommit ut från de första 7 veckorna utan skador, och viktigast av allt, jag vill betona att varje spelare i vårt lag presterar väldigt bra på träningar, har hög arbetsmoral, och jag vill tacka dem för det.

2.Har ni kunnat identifiera styrkor och utvecklingsområden i laget?

P16: Vår största styrka skulle jag faktiskt säga är vår defensiv, både det höga och det lite lägre försvarsspelet. Vi låter sällan motståndarna komma till bra målchanser och vi vinner ofta bollen i farliga lägen. Vi skulle däremot behöva utveckla att spela ett jämnare anfallsspel. När vi har en bra period i en match kan vi rulla ut i princip vilket lag som helst men det efterföljs lite för ofta av 5–10 minuter av stressat och slarvigt spel.

P17: Som jag svarade vid förra uppdateringen så är detta ett lag med fina offensiva kvaliteter, särskilt i det lite rakare spelet. Vi har jobbat mycket med hur dom olika faserna sitter ihop så försvarsspelet börjar sitta ganska bra. En hållen nollan från helgens match är vi stolta över.

P19: Under de första sju veckorna märkte vi att vi som lag måste arbeta med att bygga relationer på planen, vilket innebär att spelarna måste vänja sig vid varandra och lära sig hur man rör sig genom taktiska rotationer. Dessutom har vi under den här perioden arbetat hårt, och spelarna är fortfarande lite "tunga", och beslutsfattandet under spelet behöver förbättras; vi måste minimera vissa tekniska misstag. Jag tror att alla dessa saker kommer att komma till en bra nivå med tiden.

Det jag vill lyfta fram som styrkor är den enorma lagandan, spelare som tar ansvar, deras relationer sinsemellan, skratt, positiv energi och stöd. Jag har varit tränare på GAIS i åtta år, och det här är ett av de bättre lagen när det gäller positiv energi och enighet. I själva spelet skulle jag kunna säga att våra styrkor ligger i direkt fotboll, vertikalt där vi har intensitet och alltid spelar för ett mål till. Vi anfaller väldigt tydligt och bygger upp spelet, och jag tycker att vi har den bra sidan av att spela med bollen.

3. Har ni satt ett mål för placering i serien i år, och i så fall varför det målet?

P16: Just nu har vi fullt fokus på ligacupens A-slutspel så vi har inte börjat prata så mycket om serien men ett naturligt mål är enligt mig topp fyra. P16-allsvenskan är uppbyggd så att efter en grundserie så bildar topp fyra i de tre serierna ett A-slutspel bestående av två 6-lagsgrupper. Där vill vi självklart vara med och konkurrera.

P17: Vi har inte gått igenom målsättningar för seriespelet än, det kommer vi göra när ligacupen är slut. Då tror jag både ledare och spelare har en bättre bild av laget och då borde vi kunna sätta upp realistiska och trovärdiga mål.

P19: Våra mål är tydligt definierade och vi vill spela fotboll där varje spelare känner en känsla av tillhörighet till GAIS och ansluter sig till GAIS spelfilosofi och beteende. Därefter vill vi fokusera på spelarutveckling, att skapa spelare, för det är det enda som betyder något i ungdomsfotbollen.

När det gäller resultat för säsongen har vi inte satt som mål att hamna på en viss position; vi vill spela bra fotboll och växa som ett lag från match till match och utveckla vårt spel genom ligan på det sätt GAIS vill och behöver spela, för att bli mer lik A-lagets spel. I slutändan, vad det kommer att ge oss, får vi se; Jag hoppas att det kommer att vara tillfredsställande för alla.

Jag vill betona den utmärkta relationen med tränarna från A-laget som dagligen pratar med oss från U19 och tittar på våra träningar och matcher. Våra spelare tränar med A-laget hela tiden, och det är något som hjälper oss mycket och motiverar spelarna. Vi har också en avgörande kommunikation och stöd i alla avseenden från akademichefen Sebastian och klubbdirektören Magnus. Det finns mycket positiv energi runt omkring oss.

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER