Julius Lindberg: "Ta varje vecka, varje match för sig”

Julius Lindberg är trots sina 23 år en veteran i grönsvart, som aldrig gett upp hoppet. I tröja nummer 11 gör han allt han kan för att se till att GAIS vinner Ettan. Längre än så sträcker sig inte framtidsplanerna.

2022-09-06 16:00

Julia Thimberg Silfwerling

A-laget

Senaste nytt

Intervjuer

Huvudbild på nyhet

På väg hem från sitt deltidsjobb med administration på en byggfirma har Julius tid att prata. Det mesta av hans tid upptas annars av fotbollen; om han inte själv spelar så ser han på när hans vänner gör det. Att utvecklas kräver dock mer än bara passion. 

– Det finns inga genvägar, det är bara att kämpa på, säger han. 

Eftersom Svenska-cupen mötet mot det Allsvenska Värmano den 30:e augusti är färskt i minnet (intervjun gjordes förra veckan) kommer det på tal, till Julius förtjusning. 

– Det var så fett roligt, extremt kul att spela den matchen. Ett tag sprang man bara runt på plan och log.

Det är i just denna typen av matcher som GAIS visar att de håller även mot lag i högre divisioner. En 3-1 seger i förlängning på hemmaplan är en nära perfekt återhämtning efter de två senaste Ettan-matcherna, mot Torns IF och FC Trollhättan, som inte gick vägen.

– Torn-matchen vill man ju helst glömma, och det gör man väl. Det gäller att se framåt, att komma tillbaka. Det är inget att gå och tänka på, så bara att ladda om. Mot Trollhättan tycker jag inte vi gör en dålig match, de är ett bra lag som täcker bra och gör det svårt att hitta luckor och komma runt. 

Matchen mot Trollhättan slutade ju ändå 1-1, men efter den lysande säsongen är förväntningarna på laget höga. Som etta i Ettan tycker Julius att laget är där det ska vara. 

– Det känns så bra det kan kännas. Svinbra. Vi ska ligga där.

När årets säsong drog igång med många nya spelare var Julius, med två tidigare säsonger i A-laget, en av GAIS veteraner. Även om han på grund av en operation inte var med så mycket i början, berättar han att han tog på sig ett större ansvar i laget än han gjort om fler från den gamla truppen varit kvar. 

– Det var kul. Mycket, mycket nytt. Och så var det en utmaning att få ihop ett lag, för vi är verkligen ett lag nu: alla krigar och kämpar för varandra. Det visades mot Värnamo när alla har kramper och skador men springer ändå på som om de spelat i fem minuter. 

Vid frågan om det är en bättre känsla i laget nu jämfört med tidigare år funderar han lite. 

– Sammanhållningen har varit väldigt, väldigt bra åren innan också. Den har varit bra alla mina år i GAIS.

Framgången ligger i träningen

Resan för Julius i GAIS har verkligen varit en resa. Med ett skratt säger han att den börjar bli lång nu. 

– Den började ganska tufft, sett till serien och hur mycket jag fick spela… Kommer nästan inte ihåg… Första våren gick det dåligt för oss som lag och mig individuellt, men på hösten höjde vi oss och fick in nya spelare. Då vände det även för mig och vi kämpade in i det sista. Andra året började väldigt bra. Försäsongen var skitbra och vi hade tio poäng efter bara några spelade. Efter fyra, fem matcher blev det tungt och ännu tyngre när vi torskade kvalet. Men vi är igång igen och blickarna framåt. 

Just säsongen 2021 var väldigt mörk. Med GAIS i botten på tabellen och degradering hotande vid horisonten kan det tänkas lätt att tappa motivationen. Dock säger Julius att så inte var fallet. 

– Man kan inte gräva ned sig i ett hål, det är bara att gå in. Ta varje vecka, varje match för sig och ta varje matchtillfälle. Man bara har motivationen. 

Det är samma inställning som håller i nu: att ta varje träning, varje match för sig och hela tiden blicka framåt. 

– Det är roligare nu än förra året, men det är samma sak och man kan inte slappna av. Ödmjukhet inför varje match, ta varje vecka och match för sig. 

Mycket utav säsongens framgång tror Julius ligger i hur de tränar och tränas. Han berättar att det är hårdare och mer konsekvent nu. 

– Vi nöter och nöter våra idéer. Åren innan var det lite mer aktivt och man fick testa sig fram under säsongen. Det är också ett bra alternativ, men inte för oss. 

Lagets två startelvor, säger Julius, utgörs av extremt bra spelare och båda laguppställningarna bör vara seriens bästa. Vilket syns på plan och nötningen gör sitt. Som anfallare ska Julius göra mål, något han levererat. 

– Den känslan man har när man gör mål vill man ju hela tiden känna, den är helt obeskrivlig. 

Mer mål tänker han göra. Framtiden domineras av GAIS återtåg. 

– Att vinna Ettan, det är det första jag vill uppnå. Och att uppnå det genom att göra mycket poäng för oss, göra många mål. Jag ser inte så mycket längre fram än så. 

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER