Intervju med Gustav "Gurra" Lundgren

I tröja nummer nio är Gustav Lundgren mittfältaren från Onsala BK som kom till GAIS inför årets säsong. Trots att andra klubbar visat intresse var det grönsvart som fick honom: dels för närheten till hemmet i Kungsbacka, dels för att få vara en del av Återtåget.

2022-08-18 18:30

Julia Thimberg Silfwerling

A-laget

Senaste nytt

Intervjuer

Huvudbild på nyhet

Det var behövligt med sommaruppehåll, men efter bara tio dagar i Spanien saknade Gustav Lundgren fotbollen. Hösten har öppnats starkt av Atleterna. Fyra raka segrar i Ettan efter uppehållet, och 12 gjorda mål, varav två av Gustav. Samtalet med honom skedde dock dagen för hemmamötet mot Ljungskile.

 

-          Spelet började stämma mer och mer i slutet av våren, och vi gick in med den känslan in i hösten. Vi måste dock fortsätta jobba hårt, men killarna vill lägga ner det jobbet för att komma tillbaka till Superettan.

 

För de många trogna som följt GAIS genom åren är detta tydligt. Någonting har hänt på plan som får spelet att flyta och Gustav tror att han vet en del av svaret.

 

-          Det finns en tydlighet från ledarstaben som sätter grunden. Sedan har vi hittat en bra grupp – jag vet inte hur det varit tidigare år eller så – alla sätter laget först och alla jobbar för varandra. Men att det är tydligt och klart från övre håll visar sig för oss.

 

Trots serieledningen poängterar han att de inte tar någon match för given. Varje möte kan bjuda på tufft motstånd, och de som trupp behöver träna mer på att hålla ut längre perioder.

 

-          Vi har kanske de första 30-35 minuterna, men vi behöver fortsätta jobba mot att hålla ut alla 90 minuter. Vi har blivit bättre på att säkra matcherna, det är något vi har jobbat på och det tycker jag märks. Det viktiga är dock att ta en match i taget, att vara här och nu.

 

Efter 2021:s säsong som kapten i Onsala BK blev Gustav utsedd till bästa mittfältare i Division 2 Västra Götaland. Då var det många klubbar som visade intresse, men valet föll dock på GAIS. 

 

-          Det var den bästa lösningen, och det lockade att få vara med på den här resan.

 

En annan faktor som ledde till att den skickliga mittfältaren valde Atleterna var huvudtränare Fredrik ”Fidde” Holmberg, som Gustav tränat för i sin tidigare klubb.

 

-          Han var till stor hjälp att komma in i allt snabbare, jag trivs jättebra med honom. Det är samma gamla Fidde som innan.

 

När han tog emot det grönsvarta stället var det många i hans närhet och från uppväxten som visade sig vara hängivna makrillar.

 

-          Det är en helt annan grej, att spela i GAIS. Folk kommer fram och pratar med en, folk från tidigare klubbar och så. Gaisarna finns ju överallt.

 

Upplevelsen att komma till en klubb som GAIS var dock ny. Gustav berättar hur det stora stödet som följer klubben och grabbarna på plan överallt är bättre och mer än han hoppats på.

 

-          Jag är inte van vid det alls, lägger han till.

 

Det är dock inte bara utifrån stödet kommer, utan även från plan. Ett trupp som i början av säsongen bestod till stor del av så många nyförvärv att det i princip var ett helt nytt lag, har nu jobbat ihop sig till en enhet.

 

-          Det är kanon mellan oss nu, kanske den bästa stämningen jag varit med om i något fotbollslag hittills. Utanför planen också. Vi har hittat en bra nivå där vi inte bara är kollegor utan även vänner.

 

När Gustav intervjuades väntades en seriefinal på Ullevi mot Ljungskile nästa dag. Som vanligt visade mittfältaren varför han har varit med och tagit laget till toppen av tabellen. Dagen före matchen förutspådde han dock att det skulle bli ett tufft möte. 

 

-          Det är kul att få spela sådana här matcher. Det känns som att de senaste matcherna alla har varit seriefinaler. Jag tror det kommer bli en bra match, en tuff. Men vi har bra självförtroende i laget, så det kommer gå bra. 

 

Och det gjorde det. En 3-0 vinst där Gustav blev målgörare. Att möta LSK leder dock tankarna till vad som enligt Gustav var vårens bästa minne: seriefinalen mot Ljungskile borta dagen före midsommar. 

 

Den infallande läktaren under GAIS-klackens firande ledde först till oro att någon kommit till skada, men när alla var okej gjorde incidenten mötet ännu mer minnesvärt som ”en kul grej” på en match som redan omfamnade det bästa med att vara en del av GAIS.

 

-          Hur vi fick fira med supportrarna borta där. Det är något speciellt med de här bortamatcherna på de lite mindre arenorna när det blir lite större tryck och det kommer så många bortasupportrar med. 

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER