GAIS vinner över Värnamo i Allsvenskans andra omgång

2018 flyttades matchen mellan Värnamo och Gais till Borås Arena och likt då vann GAIS denna gång med 1-2 vilket betyder att GAIS klättrar i tabellen och nu ligger på en tionde plats. Matchfoto: Mikael Josefsson

2024-04-09 14:00

Alfred Elmlund

A-laget Herr

I fredags stod det klart att matchen mellan Värnamo och GAIS skulle flyttas till Borås Arena och spelas på måndagen, men inte skulle det bli ett problem för alla gaisare. För när matchen blåstes igång var GAIS-läktaren fylld och trots att matchen spelades borta så kunde man tro att matchen spelades på Gamla Ullevi med det tryck GAIS-publiken bjöd på. Även ett mindre tifo med texten “Här har ni GAIS, från Göteborg” berättade att idag går GAIS ut för att kamma hem tre poäng.

Matchens början visade upp två lag som ville känna på boll och försöka spela in sig, men en stabil defensiv från båda lagen gjorde det svårt för vardera att hitta luckor mellan försvaret. Matchens första chans kom från Ahl-Holmström som i 11:e minuten drog iväg ett skott som sökte sig till målvaktens nedre högra hörn, däremot stod Värnamos målvakt på tårna och räddade bollen. Men inte skulle det ta slut där, för GAIS spelade in sig mer och mer, skapade fler chanser och i när klockan stod på 17 minuter kunde Ahl-Holmström segla in bollen i mål. Ett inlägg från Gustav “Gurra” Lundgren fick bollen att rikoschettera runt i straffområdet tills Ahl-Holmström gjorde GAIS första mål i Allsvenskan på 11 år.

Målet blev som en väckarklocka för Värnamo, efter ett mål emot sig sökte sig Värnamo mer offensiv och den 19:e minuten får Värnamo iväg sitt första skott. Men ingen kvittering blev det, och i 26:e minuten av en variant på en hörna slog Amatkarijo in bollen till en fri Milovanovic som styrde in bollen i mål, en av många goda insatser Milovanovic skulle stå för under matchens gång. 2-0 ledningen skulle tyvärr bara hålla i ett par minuter för två minuter efter målet blåste domaren i pipan och  pekade på straffpunkten, Värnamo hade fått straff. Det var Zeljkovic som gick för att ta straffen och trots att Mergim Krasniqi var på den så reducerade Värnamo till 1-2.

Både GAIS och Värnamo såg sugna ut på att öka i målprotokollet för chanser blev det åt båda håll, en viss fara fanns i de båda lagen, bland annat i ett anfall från Mervan Celik, men inget mer mål skulle synas i första halvlek. Istället skulle matchens två första gula kort delas ut, båda till Värnamo.

Det grönsvarta laget  fick några tidiga chanser i andra halvlek, men i övrigt backade GAIS hemåt, låg lågt i spelet och försökte ligga på kontringar så gott de kunde. Efter 7 minuter av andra halvleken drev Wängberg fram bollen, anordnade ett fint framspel med Amatkarijo som höll högerkanten fri och Lundgren som ofta gav understöd, Wängberg fick chansen framför mål men bollen lotsades ut till hörna.

Värnamo ägde bollen och pressade bortalaget. Bollar skickades ofta till Värnamos målkung Engvall som däremot inte kom loss från GAIS-kaptenen Wängberg som sällan gav Värnamos nummer 14 något andrum. Det fysiska spelet slet på spelarna och i 65:e minuten fick yttrarna Mervan Celik och Chovanie Amatkarijo tacka för sig. Med stående ovationer från läktaren klev de av, och in på plan gick Amin Boudri och Edvin Becirovic, två raka byten. Bytena gav makrillarna nya krafter, många långbollar slogs fram till den kvicke Becirovic. Boudri fick även göra sitt då han ofta fintade sig loss samt löpte hem för att vinna boll.

Mer byten skulle det också bli för i minut 71 var Åberg tvungen att kliva av. In gick Wendin Thomasson som tog över platsen som vänsterback, Harun Ibrahim gick då upp i banan för att ta över Åbergs efterlämnade position. Tio minuter efter bytet skulle även Wendin Thomasson vara nära att öka GAIS-ledningen, vänsterbacken vann tillbaka bollen efter ett GAIS-anfall och drev den framåt på plan, klacken uppmuntrade till ett skott- "Skjut!" hördes från bortasektionen. Ett skott kom men målvakten mellan Värnamos stolpar stod i vägen, forceringen skulle dock vara början för ett GAIS som vågade pressa mer.

I de sista minutrarna slet spelarna och publiken gjorde sitt bästa för att ge dem kraft. GAIS hade några uppstick men för det mesta var det Värnamo som slog inlägg efter inlägg in i GAIS straffområde, högst var däremot Krasniqi som limmade varenda boll. Hela laget hjälpte till i defensiven och i minut 91 var det färdigsprunget för målgöraren Ahl-Holmström som tackades av, till förmån för Norén. I Värnamos sista chans, en hörna, var Krasniqi återigen säker. Räddningen firades som ett mål och jubel hördes över hela Borås Arena. Matchen var vunnen.

Ett GAIS som såg revanschsugna ut kämpade kollektivt ihop en vinst och trots Värnamos bollinnehav i andra halvlek så måste GAIS defensiva spel hyllas. Värnamo skapade chanser men GAIS såg alltid säkra ut, och publiken fick en bortamatch att kännas som hemma. Nästa match reser GAIS till Norrköping den 14/4.