GAIS skriver ungdomsavtal med mittbacken Anes Cardaklija

2021-11-24 1:00

Anders Fagerlund

Senaste nytt

Akademin

Huvudbild på nyhet

GAIS har under hösten signerat ett ungdomsavtal med mittbacken Anes Cardaklija, född 2005. Såhär säger Jusuf Zukic, en av de två huvudansvariga tränarna i U17, om Anes och hans utveckling under året:

”Anes är en spelare som har arbetat hårt de två senaste åren och utvecklats i alla spelets faser. En stor anledning till Anes utveckling hittills är hans vilja att träna extra på planen utöver lagets träningar. Trots att han är ett år yngre än de flesta av sina lagkamrater bidrar han också med sina goda ledaregenskaper. Tillsammans med laget har han haft en god utveckling, men har givetvis ett stort arbete framför sig för att nå sin fulla potential som spelare.”

Kenneth Gustafsson, akademichef 15-19 år, tillägger:

”Det känns väldigt bra att vi kommit i mål med ett avtal tillsammans med Anes. Efter utländskt intresse från större klubbar med erkänt bra ungdomsverksamhet är det extra roligt och ett gott betyg till våra ledare och vår verksamhet att Anes valt att stanna kvar och utvecklas vidare i GAIS. Det är många bitar att hantera för en ung talang idag, men Anes är genomgående väldigt mogen i sina beslut både på och vid sidan av planen. På planen visar det sig bland annat i hans förmåga att spela sitt spel och att inte låta sig påverkas av externa omständigheter. Utöver sin mentalitet besitter Anes ett passningsspel som håller en hög nivå redan nu, men är också medveten om vilka delar han behöver förbättra för att ta nästa steg. Det gör att det ska bli väldigt spännande att följa honom de kommande åren.”Vi passade på att stämma av med Anes hur han själv känner kring detta viktiga steg i hans karriär.

Grattis till avtalet!

- Tack så jättemycket! Det känns bra att skriva på för 2,5 år till med GAIS eftersom jag varit här så länge. Jag har spelat i klubben i tio år, så det här är ett stort steg framåt.

Vilken typ av spelare är du?

- Jag är en ganska stor och stark mittback som är duktig med bollen. Jag har bra spelförståelse och kan leda matchen med mitt passningsspel. Och så är jag bra på att göra mål på hörnor.

Jusuf säger att du har goda ledaregenskaper. På vilka sätt är du en bra ledare?

- Jag försöker hjälpa mina lagkamrater så mycket som möjligt på planen. Jag har en viktig roll i att styra spelet eftersom jag ju ser allting från min position.

Vad hoppas du ska hända i framtiden?

- Jag vill fortsätta utvecklas så mycket som möjligt, och inom två år vill jag gärna göra debut i GAIS a-lag. Det är målet. Och på sikt spela i landslaget och ute i Europa.
Anes bor på Hisingen och har varit i GAIS sedan han började spela fotboll när han var sex år.

- Min pappa kände någon annan förälder som hade barn i samma åldersgrupp i GAIS, så jag testade på, tyckte att det kändes bra, och sen har det bara rullat på. Jag var ganska lång redan som barn, så det blev naturligt att jag blev back.

Du har även fått provspela för stora europeiska klubbar?

- Ja precis, Parma och Atalanta. Det var en dröm som gick i uppfyllelse, att få chansen att spela för så stora klubbar. Jag tog med mig mycket erfarenhet därifrån, både psykiskt viktiga saker som hur man tar hand om sig när man satsar på fotbollen, men även passningsspel och hur man kommunicerar bra med sina medspelare. Sedan är tempot högre också, vilket var lärorikt. Det är ännu mer professionellt där borta, man tar hand om sina spelare väldigt bra, mycket för att man har andra ekonomiska förutsättningar.

Vad sa de efter provspelet?

- Båda klubbarna visade intresse för mig, men jag kände mig inte riktigt mogen att ensam flytta utomlands än. Efter besöket hos Atalanta kände jag tydligt att jag ville stanna i Sverige. Jag kände dessutom att jag kan utvecklas bra i GAIS och nu ska jag stanna här under kontraktsperioden, så får man se vad som händer sen. Men att få provspela utomlands gav mig extra motivation att jobba ännu hårdare.

Är det något särskilt du vill träna extra på?

- Egentligen allt, jag vill slipa på alla smådetaljer och fortsätta utvecklas som spelare och person.

Vad gör du när du inte spelar fotboll?

- Jag går samhäll på Kitas gymnasium, så det blir mycket plugg på fritiden. Sedan hänger jag en del med kompisar och spelar Playstation ibland. Och så följer jag Juventus och Liverpool och GAIS a-lag.

Det verkar bli mycket fotboll i ditt liv, kan du bli less ibland?

- Nej, jag har egentligen aldrig den känslan. Det var väl några kortare perioder för typ två år sen när jag tröttnade lite men jag fortsatte köra på och kände ändå att fotboll är min grej. Jag försöker hitta en balans för att orka med det jag ska göra, och jag tycker det är viktigt med disciplin. Jag vet vad som behöver göras under en viss dag, exempelvis träna extra eller plugga, och jag vill verkligen slutföra det och inte skjuta upp saker. På min skola slutar vi redan vid 12 eller 13, så då hinner jag göra ganska mycket på eftermiddagen innan jag har fotbollsträning.

Hur är känslan i U17-laget just nu?

- Jag tycker vårt lag är ett av de bästa i GAIS, vi är som en familj och alla hänger med alla. Nu när vi dessutom har vunnit serien och får kvala till Allsvenskan känns det extra bra. Publiken som vi har haft nu på slutet, särskilt i seriefinalen mot Norrby och Värnamo borta, har betytt jättemycket. Man får verkligen extra energi av de som kommer och det är kul att få en chans att visa hur bra man är. Särskilt mycket stöttning ger familjen såklart, och jag vill verkligen tacka min pappa, mamma och lillebror som alltid finns vid min sida.

Vi önskar Anes stort lycka till och hoppas få se mycket mer av honom i GAIS framöver!

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER