GAIS säkrade allsvenskt avancemang med seger i Jönköping

I Jönköping slog den allsvenska drömmen in. Det var dock en nagelbitande match där grönsvart svängde från högklassigt till krampaktigt framåt slutet.

2023-11-06 11:27

Julia Thimberg Silfwerling

A-laget Herr

En tidig helg i november invaderade GAIS Jönköping. På Stadsparksvallen - vilket troligen är en av Sveriges finast belägna arenor - möttes grönvitt och grönsvart: J-Södra mot GAIS. Bortastå pryddes under inmarschen av ett stilrent, vackert och kaxigt tifo med texten "Detta året är sista i Ettan". Redan innan match dånade bortaklackens skönsång över plan när Allsvenskan låg inom räckhåll för första gången sedan 2012.

Matchen blåstes igång och Jönköping Södra IF tog direkt bollkontroll och gick till anfall. Spelet kom dock inte långt innan GAIS vände och strax därefter spelade Frej och Julius Lindberg fram mot J-Södras mål där Jonas Lindberg kunde skjuta, dock blev det inget mål.

Grönsvart behöll pressen och efter ett fint inlägg från Wängberg gick bollen via Celik och Jo. Lindberg till hörna. I femte minuten skickade Lundgren hörnan till Celik som skarvade vidare mot bortre stolpe. Där fanns Norén som kunde sträcka ut tån och via stolpen peta in bollen som studsade precis innanför mållinjen innan målvakten slog ut den. Alla grönsvarta själar höll andan tills domaren godkänt målet och läktaren kunde explodera i jubel.

Resten av första halvlek var dominerad av GAIS, men spelet nådde aldrig fram till några farliga avslut. Jo. Lindberg och Celik gjorde starka prestationer där de gång på gång sökte boll och läge framåt. Wängberg och Frej var offensiva på sina respektive kanter och vid några tillfällen krigade sig Salihovic förbi hemmaspelare och pressade framåt. När J-Södra väl fick boll och försökte lyfta spelet fanns GAIS där för att återta kontrollen.

Dock tycktes nerverna ta över, för framåt slutet av första halvlek krampade GAIS spel allt mer. Detta fortsatte in i andra halvlek med konstiga felpassningar och nästan inget tempo framåt. I denna halvlek sattes GAIS försvar mer under press. Cardaklija gjorde fina brytningar och Norén var som vanligt en tillgång för det grönsvarta spelet. Krasniqi fick ge sig på några räddningar och inget av hemmalagets försök nådde nätet. Jonas Lindberg var den stora tryggheten som vågade hålla boll och skicka den vidare framåt.

J-Södra fick flera hörnor och spelet hamnade allt oftare framför bortamålet när smålänningarna blev mer och mer desperata efter ett poäng. I minut nitto stod det fortfarande 0-1 och en stor grupp gaisare klättrade in på plan för att förbereda en stormning, vilket gjorde att matchen avbröts tills de alla klättrat tillbaka igen. Sju tilläggsminuter utropades och det blev allt mer spänt, både på plan och läktare. Det upplevdes som att inläggen haglade från det grönvita hemmalaget när minuterna tickade på och den omöjliga drömmen om Allsvenskan inte längre var omöjlig.

Lundgren, som hela matchen jobbat brett och stort, tycktes i 100:e minuten ha fått nog av spänningen. J-Södra fick ett inkast på sin planhalva som hamnade hos Andersen. GAIS-legendaren passade till Lundgren som vände uppåt, drev framåt, in i straffområdets vänstra hörn… och sköt. Rätt i bortre kryss. En klockren pärla som utökade GAIS ledning till 2-0. Matchen var avgjord och när den äntligen blåstes av efter 104 minuter kunde planen stormas på riktigt. Eufori och en känsla av overklighet: GAIS är klara för Allsvenskan 2024!

Men än är det inte slut, för på lördag spelas årets sista match hemma mot tabelltrean Utsikten BK. Då är det dags för grönsvart att lämna Superettan med ännu en minnesvärd seger. Vi ses där för det är ju underbart att vara gaisare.

Matchen i korthet:

Laget: Krasniqi - Wängberg, Norén, Cardaklija, Frej - Salihovic (Henriksson 64'), Åberg (Krüger 78'), Jo. Lindberg (Andersen 88') - Lundgren, Ju. Lindberg (Ahl Holmström 88'), Celik (Amatkarijo 64')