GAIS-legendarerna som är funktionärer under GO Fotboll

En efter en sveper de in i lokalerna, de som varit med i de grönsvarta leden i många år och har både en och två anekdoter att bjuda på. Men vi möter även de unga, och de som inte ens har en koppling till GAIS förrän nu.

2022-11-04 15:45

Szofia Jakobsson

Akademin

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Nikolin hjälper lagen som bor på Hvitfeldtska

 

I entrén till Hvitfeldtska gymnasiet sitter Nikolin Fernandes. En lagledare kommer fram och beklagar sig.

 

- Det ligger papper över hela toaletten, det går knappt att komma in!

 

Nikolin förklarar att de städar en gång i timmen, men att de ska fixa det direkt. I hennes uppgifter ingår att bemanna incheckning och kiosk samt städa och vara allmänt behjälplig för lagen som bor där.

 

- Det är rätt många lag här, kanske 10? Men det har varit väldigt lugnt, de sköter sig bra!

 

Till vardags är Nikolin elev just här på Hvitfeldtska där hon går samhällsprogrammet.

 

- Det är ju praktiskt att jag har koll på stället, det är inget problem att visa vägen när de undrar något!

  

Hotellansvarige Lennart brinner för ungdomsfotbollen

 

Lennart Myrbäck är ansvarig för hotellen där deltagande lagbor. Under själva cupen är det arbetet rätt lugnt, däremot är det en hel deljobb innan det hela drar igång.

 

- Man ska kontakt med alla hotell och alla lag, det ska vara rätt namn på listorna och man ska ha en rumsfördelning på respektive hotell, och så är det alltid folk som blir sjuka eller skadade och byts ut.

 

Men på de tre år han varit ansvarig för detta så har det bara varit några enstaka incidenter.

- Något lag har bytt hotell i år, men jag har gott om tid att hjälpa till med lite allt möjligt egentligen. Så länge jag svarar i telefon!

 

Lennart har en lång bakgrund som ungdomsledare, framför allt i GAIS, och har länge kamperat ihop med "Länsman" som vi möter i en annan artikel. Men han tycker att utmaningarna som ungdomsledare har förändrats mycket med åren.

 

- Nu för tiden är det mycket mer "jaget före laget", många fler med fokus på sig själva. Och många fler föräldrar som vill att just deras barn ska bli en stjärna till varje pris, och lägger sig i och även säger emot tränarens instruktioner. Kraven och förväntningarna är annorlunda nu.

 

Hektor vill att fler unga ska kunna fortsätta som domare

 

Hektor Er är en av cupens domare. Han bekräftar att domarens position ofta kan vara utsatt, men under GO Fotboll har det hittills varit lugnt.

 

- Men det händer att det är unga grabbar som lägger armen om en och och tycker att man ska vara en kompis, men där är det viktigt att vara tydlig med att på planen är det jag som domare som bestämmer, då är det bara att finna sig i det.

 

Han tycker dock att det är helt okej att hantera, men att det är värre för yngre domare.

 

- Tyvärr är det många yngre som slutar som domare för att de utsätts för hot och till och med våld. Blir det en tuff situation i en match där du som tjugoåring ska sätta gränser för de som kanske bara är några år yngre, eller deras föräldrar, då kan det bli riktigt jobbigt.

 

Hektor tycker att det är väldigt viktigt att lagledarna är tydlig mot sina spelare, och att de också hjälper till med att ge konsekvenser som inte en domare kan utfärda.

 

Men han säger det med ett leende, nu är det några matcher kvar, och imorgon väntar en semesterresa!

 

Allt löser sig, tävlingsledningens trygga besked

 

Cup-general David Perhed stormar in på cupcentrat på Valhalla IP.

 

- Vi kanske måste flytta alla matcherna från den planen nu eller?

 

Tävlingsledningen Niklas Nord, Oskar Nord och Sven Engdahl vinkar avvärjande.

 

- Lugn nu, klockan är bara nio, matcherna där börjar elva. Det kommer hinna lösa sig.

 

Och trots att de är ansvariga för allt som rör tävlingsdelen, med matchschema, domare, resultat och lagdeltagare, så råder ett lugn i lokalen. Allt löser sig. Och då kan det ändå dyka upp en hel delsvårigheter.

 

- Det är lag som kommer försent för att de kört fel, protester mot domare, ljus som inte går att tända på en plan. Men det är bara att ta hand om det, inga konstigheter.

 

Och de gör det så gärna, för att det är roligt och för att de vill göra det för GAIS.

 

 

Ljus på planerna, tack vare Länsman

 

Lennart "Länsman" Johansson var med som ledare förGAIS A-lag under åttiotalet, och även länge varit en del av GAIS ungdomssektion. Själv säger han att hans största merit är att han fostrat föreningens nuvarande ordförande Roland Blomstrand.

 

- En bra målvakt, men lite stirrig ibland. Jag tror han har mognat lite nu, skrattar "Länsman".

 

Under cupen jobbar han som planansvarig. När något inte funkar så ringer de honom, och så får han i sin tur hitta någon som kan lösa det.

 

- Men nu har jag inte tid att sitta här längre, vi har två planer som är utan el, och en där toaletterna inte fungerar, så jag måste iväg och kolla på det.

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER