GAIS förlorade plastpremiären mot Oddevold

2022-02-05 1:00

Anders Fagerlund

Inledningen på försäsongen 2022 slutade i förlust för GAIS. 0-2 på Valhalla IP mot IK Oddevold från Uddevalla, en av våra kommande konkurrenter i Ettan Södra och för övrigt ånyo motståndare när det är dags för seriepremiär på Gamla Ullevi i början av april.

De två målen för bortalaget föll inom loppet av ett par minuter i den första halvleken. I övrigt fick den ganska månghövdade publiken (över 850 betalande åskådare) se en relativt typisk försäsongsmatch. GAIS hade en hel del boll, framför allt efter paus, och saknade inte heller möjligheter till mål men det blev alltså inga fullträffar den här gången.

Atleterna öppnade piggt under matchens första 5-6 minuter, då exempelvis Michael Kargbo, fri framför mål, så när gett GAIS ledningen. Men sedan vändes planen åt “fel” håll i ungefär en kvart, en period då Oddevold förlade spelet framför debuterande Mergim Krasniqi i GAIS-målet.

Det momentära spelövertaget blev mycket fruktsamt för uddevallalaget som alltså producerade sina två mål här. Först via en frispark in mot boxen och ett par efterföljande nickar framför mål där Axel Pettersson skickade in 0-1. Kort därefter dags för 0-2 då Gustav Kjellström elegant lobbade bollen över Krasniqi. Det hade kunnat bli ett tredje baklängesmål i det här läget av matchen men Krasniqi lyckades parera Carl Lexts friläge i den 19:e minuten.

GAIS hade alltså chanser till reducering och kvittering sett över hela matchen. Gustav Lundgren frispelade snyggt Harun Ibrahim i den 28:e minuten och då räddade Armin Ibrahimovic i Oddevolds mål. Fem minuter senare prickade Michael Kargbo ribban efter fint kollektivt spel i förarbetet. Precis före paus ytterligare ett läge för Kargbo men hans nick hittade inte målet.

Den andra halvleken följde mallen för träningsspel i februari: många byten, lågt tempo och en hel del passningar med fel adress. För grönsvart del var det den pigge inhopparen Youssef Fayad som på sin vänsterkant skapade lägen, framför allt ett farligt inspel i den 70:e minuten och tio minuter senare ett eget genombrott in i straffområdet som avslutades med ett skott i stolpen. Men i det stora hela måste erkännas att Oddevold inte hade särskilt stora problem för att försvara sin 2-0-ledning.

Rent taktiskt kunde vi skönja tendenser till det spel som tränaren Fredrik Holmberg värdesätter och önskar implementera i GAIS årgång 2022: ett rakt spel, utan för mycket förflyttningar på mittfältet, där man snabbt vill hitta ytor bakom motståndarnas försvarslinjer. Det resulterade inte i mål den här gången men förhoppningsvis fick vi ändå se inledningen på något gott för detta lag.

Michael Kargbo, i sin roll som center i tremannaanfallet (och dessutom med bindeln som lagkapten), utstrålade i alla fall spelglädje och energi i flera moment. Detsamma gällde Harun Ibrahim som från sin vänsterkant tyckte om att utmana sina motståndarbackar.

Det bör tilläggas att GAIS i det här mötet saknade flera viktiga spelare: ingen av August Wängberg, Niclas Andersen (som fick ta emot 2021 års Herbert Lundgren-trofé i paus), Adam Egnell, Emin Grozdanic, Jonas Lindberg (som utsågs till Hedersmakrill för 2021), Julius Lindberg eller Donat Zejnullahu fanns av olika anledningar med i truppen. Nyförvärvet från Ipswich Town, anfallaren Ben Morris, presenterades för publiken i paus men var inte ännu spelklar.

Kommande motståndare för GAIS denna försäsong är söndagen den 13 februari mot Falkenbergs FF, på Bravida Arena.

Text: Andy Bolander

Matchen i korthet

Laget
Mergim Krasniqi - Muhammed Youla, Nuha Jatta (76), Viktor Krüger (76), Fabian Björklund (46) - Joackim Åberg (62), Filip Gustafsson (76), Victor Alexandersson (73) - Gustav Lundgren, Michael Kargbo (73), Harun Ibrahim.
Byten i andra halvlek: Amr Belhaj (46), Youssef Fayad (62), Aram Margosyah (73), Theodore Persson (73), Anes Cardaklija (76), Carl Juhlin (76), Viktor Nilsen (76).