GAIS är bäst i stan efter 3-0 i derby mot Häcken

Med en 3-0 seger mot Hisingens BK Häcken visade GAIS att de är, officiellt, Göteborgs bästa lag. Segern var välförtjänt efter en jättefin prestation av samtliga där de uppvisade både effektivt försvarsspel och skarpa anfall.

2024-05-26 14:57

Julia Thimberg Silfwerling

A-laget Herr

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Solen gassade på Gamla Ullevi när GAIS välkomnade det gulsvarta laget från andra sidan älven för ett försommarderby. Det myllrade av makrillar på läktaren när nästan 11 000 personer tog plats inför matchen som skulle avgöra en gång för alla om GAIS inte bara är bäst i stan, utan bäst i hela Västra Götaland.

GAIS visade från början varför de ligger trea i Allsvenskan och satte hög press med fina, målsäkra passningar och snabba anfall. Liksom i matchen mot Elfsborg tog grönsvart ledningen tidigt. I fjärde minuten på ett vackert inlägg från Cooper Love kunde Milovanovic nicka in bollen rakt i nätet och ge GAIS ledningen med 1-0. “GAIS är bäst i stan” ekade över Gamla Ullevi och ut över Göteborg.

Att ligga under med ett mål fick gästerna att vakna till något, men även när de drev till anfall kunde de inte ta sig förbi det grönsvarta försvaret. GAIS jobbade starkt både uppåt och hemåt. Samtidigt som de krigade för att utöka sin ledning såg de ut att spela i harmoni med passningar som hittade rätt. Inlägg och möjliga avslut följde på varandra. Lundgren var som vanligt en nyckelspelare, men även Milovanovic var väldigt viktig för tempot när han drev hårt framåt, samtidigt som han var snabb och fysisk i sitt försvarsspel hemåt.

GAIS var i toppform, men de lät inte ledningen stiga dem åt huvudet och de fortsatte att spela fokuserat. Dock blev det inte många avslut på mål, utan vid flera tillfällen valdes det att passa vidare eller att hålla kvar bollen lite för länge. I minut 40 blev Wendin Thomasson liggande efter en kollision som såg ut att ha träffat benet riktigt illa. Efter sjukvårdare tillkallats haltade han av plan och Caraklija blev inbytt, vilket fick backlinjen att rotera något då Frej klev ut på vänsterkanten.

Tre minuter senare gjorde assistkungen Lundgren ett inlägg till Henriksson som nickade, men Häckens målvakt lyckades rädda bollen. Häcken fick därefter till en kontring, men deras skott gick precis utanför Krasniqis mål. Därefter var det GAIS tur att gå till anfall igen. På ett inlägg i fin båge av Henriksson kunde Cooper Love nicka in bollen i nätet. Atleterna hade därmed säkrat 2-0 in i halvtid.

In i andra halvlek fortsatte gårdakvarnarna att mala, både fysiskt och målmedvetet. Häcken var dock hungriga på att reducera och jobbade med snabba kontringar. De fick till flera anfall, men få som blev riktigt farliga. På läktaren var stämningen hög och lättad, för det såg stabilt ut på plan och GAIS fortsatte att kämpa på och var ännu inte nöjda. Flera gaisare var i fin form och bidrog med minnesvärda prestationer, som när Wängberg drog tunnel på två Häckenspelare in i gulsvart målområde.

Häcken fick dock några nära chanser. Vid ett tillfälle kom Häcken även till skott mot mål som Krasniqi först räddade men inte fångade, dock kunde han sedan blocka returen från liggandes innan en grönsvart försvarare slog undan bollen. Vid ett tillfälle när Krasniqi gick för att möta bollen högt på plan och inte vann den i närkamp blev det Ibrahim som löpte hem och stoppade Häckens anfall. Eller när gästerna i 81:e minuten drog ett inlägg som var lite för hårt och långt att skottet sedan gick strax utanför.

I minut 58 drev Henriksson uppåt och kunde skicka bollen längs med kortsidan, förbi Häckens målvakt till Cooper Love som petade in sitt andra och matchens tredje mål för att utöka GAIS ledning till 3-0. Under spelarnas firande efteråt såg det ut som att spelare från båda lagen skulle ryka ihop framför Häckens bur, men det gick snabbt över och matchen fortsatte. GAIS gjorde några offensiva byten och Häcken fortsatte att jaga reducering. Hela GAIS spelade dock bra, som en enhet, och de höll tätt. De gick tillsammans upp till anfall och jobbade tillsammans hem igen, varje spelare tycktes lita på de andra.

I det stora hela var det en vackert spelad match i försommarhettan och stämningen på läktaren var på topp. GAIS spelade stabilt och offensivt, och kunde, utan tvivel, officiellt kamma hem titeln “Bäst i stan”.

Nästa hemmamatch blir efter uppehållet och den 7:e juli välkomnas Hammarby ned från Stockholm. Även om alla gaisare redan visste det, så kan nu ingen längre säga något: GAIS är bäst i Göteborg.