GAIS Akademi får 1 stjärna i Unicoach certifiering

GAIS akademi får sammanlagt 3507 poäng och tilldelas därmed 1 stjärna på en 7-gradig skala i årets Unicoach-certifiering.

2024-01-10 12:00

GAIS

Akademin

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Akademichef Sebastian Lindström kommenterar resultatet i årets certifiering:

– Då det personligen är mitt första år i rollen som akademichef i GAIS så har jag under året fått skapa mig en förståelse för var akademin är idag, både jämfört med andra klubbar i Sverige, men också var vi är på vår resa mot det vi strävar mot och den vision som finns. Självklart är det tråkigt att vi inte kunde nå upp i 2 stjärnor, men certifieringen ger en tydlig nulägesbild och den har också gjort det tydligt för mig vilka förbättringsområden vi behöver fokusera på inför framtiden.  


Målsättningen för i år var 2 stjärnor, hur långt ifrån det upplever du att vi hamnar?

– Min bild av var klubbens akademi var inför 2023 och under 2023 tycker jag rimmar med resultatet. Många av utvecklingsområdena är vi medvetna om och arbetar redan idag successivt med för att under 2024 kunna ta stora kliv. Det har lagts en fin grund som byggs på och detta ska vi kunna se resultatet av kommande år.


En viktig punkt och förmodligen den största i certifieringen är punkten som berör elitaktiva spelare där man får poäng för antalet spelare som föreningen fostrat på elitnivå. Där pågår en viktig resa och vi kan redan nu se spelare som Filip Beckman och Anes Cardaklija som får mycket speltid trots sin ringa ålder på den allra högsta nivån i svensk seniorfotboll. Detta är något vi framför allt kommer se resultat av om 1-2 år i certifieringen och det är viktigt att vi fortsätter på den inslagna vägen här.


Hur kommer klubben att arbeta för att förbättra resultatet i certifieringen under kommande år?

– Arbetet har pågått under 2023 med att strukturera upp arbetssätt och integrera dessa i akademin för att på ett systematiskt och gemensamt sätt styra åt samma håll. Tydligheten i hur vi jobbar och att vi har en röd tråd i hela akademin, från våra allra yngsta till våra 19-åringar, är viktig och detta är det som kommer läggas mycket fokus på. Detta kommer förhoppningsvis även synas i nästa års certifiering där vi nu över tid fått vara med och utveckla organisationen.


Fakta Certifieringen:
Varje år utför Svensk Elitfotboll (SEF) en certifiering av medlemsklubbarna som ingår i Unicoach och deras akademier. Samtliga föreningars ungdomsverksamhet genomlyses och poängsätts i syfte att utveckla svensk elitfotboll.

Det är SEF:s akademiutvecklare Thomas Hasselgren och certifierare Jimmy Högberg, Thomas Westerberg, Hans Lindbom och John Wall som besöker klubbarna och deras ungdomsakademi.

Certifieringen är ett långsiktigt arbete där elitklubbarnas ungdomsverksamhet utvärderas årligen. Arbetet med certifieringen startade 2010, med idéer från Elitprojektet, att inrikta sig på klubbens verksamhet för spelare 10–19 år. Det övergripande målet med projektet är att skapa framtida elitspelare till svenska elitklubbar. Sedan 2014 har även klubbar utanför SEF erbjudits deltagande. 2022 förändrades certifieringen till dagens modell där en förening maximalt kan få 10 000 poäng och sju stjärnor.

– Det krävs ett aktivt jobb i hela föreningen för att uppnå ett bra resultat i certifieringen. Vi följer upp många olika delar i verksamheten, och det ställs krav på efterlevnad i den dokumentation som föreningen skickar in till oss. Vi önskar att certifieringen skall ses som en möjlighet att utveckla sig och bli bättre över tid. Med det sagt så skulle jag säga att alla klubbar tagit ett steg framåt i år, menar Thomas Hasselgren.

Svensk Elitfotbolls akademisatsning möjliggörs av elitfotbollens huvudpartner Unibet.
– Certifieringen är ett viktigt verktyg för att höja nivån på den svenska elitfotbollen ytterligare och göra svensk fotboll än mer slagkraftig internationellt. Vi är stolta att kunna vara en pusselbit i utvecklingen och öronmärka omkring 18 miljoner kronor årligen för att göra klubbarnas arbete med talangutveckling ännu mer professionell, säger Anders Falk, Sverigechef på Unibet.

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER