Framgångsrik säsong för U17 och U19

GAIS äldsta ungdomslag U17 (-05) och U19 (-03) har gått bättre än på flera år.

2022-09-27 20:40

Mikael Engelbertsen

Akademin

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

GAIS äldsta ungdomslag U17 (-05) och U19 (-03) har gått bättre än på flera år. Flertalet spelare har varit uttagna till landslagsläger och båda lagen har presterat bra fotboll under den gågna säsongen som gett resultat. I skrivande stund och med fem matcher kvar ligger U19 tvåa i Superettan södra, en poäng bakom Kalmar FF och fyra poäng framför Mjällby. En andra plats ger kval till Allsvenskan mot tvåan i norra serien. Första platsen ger en direktplats i Allsvenskan.  Förra året åkte laget ur Allsvenskan södra som slogs ihop med Allsvenskan norra, och de bildade istället en ensam Allsvenskan-serie, en Superettan södra och en Superettan norra. Det året präglades av uddamålsförluster, men detta år har laget lyckats vända på trenden.

- Det bra go i killarna som jobbar stenhårt varje dag. De har verkligen tagit till sig det som vi förmedlar. Genom det har vi kunnat hålla högt tempo på våra träningar och kunnat översätta det till match. Jag vill också lyfta fram våra ledare: Pelle Sjöberg, som tyvärr slutat och Alexander Andersson, som gör ett förbannat bra jobb, säger U19-tränaren Alexander Severin som varit i GAIS i fyra år nu och tycker att han märker en skillnad med de lag han tidigare tränat.

- Största skillnaden är att vi har haft ett tydligt upplägg som killarna verkligen tagit till sig på ett helgjutet sätt. Rent taktiskt har vi varit tydliga i vad vi vill göra även om vi sällan är en hel träningsgrupp på grund av rotation till A-laget. Vi fick ingen rivstart resultatmässigt men gav oss fan på att bara köra på och allteftersom så kunde vi avancera i tabellen. Trots att spelarna inte fick den sommarvila som planerades har vi också kunnat fortsätta på samma sätt.

Spelade dubbelt i Gothia Cup

Större delen av laget spelade Gothia cup i U18-klassen och gick till final där de förlorade mot Götaholms BK.

- Spelarna var väldigt trötta och orkade tyvärr inte hela vägen. Hela förberedelsen för Gothia blev väldigt ryckig i och med att U17 fick en plats i Puma Elite Trophy, då ett akademilag från Nigeria inte fick visum. Detta gjorde att flera spelare dubblade och spelade flera matcher på kort tid. Framgången har även gjort att Carl Juhlin och Simon Sjöholm tagit sig in i U16:s ungdomslandslag för första gången. Sjöholm har blivit kallad två gånger, trots att han var skadad i början av säsongen, och Juhlin en gång.

Även U17-laget har haft ett framgångsrikt år och tränaren Jusuf Zukic är nöjd trots en tung period den senaste tiden. Zukic, som kom från Bosnien till Sverige för fyra år sedan, har precis som Severin varit tränare i GAIS i fyra år.

- Jag väldigt tacksam mot Kenneth att jag fick chansen på ett inkluderande sätt när jag började träna i akademin. GAIS för mig har alltid varit en klubb som välkomnar alla och en klubb med tradition av att jobba hårt och varit svåra att möta, och det försöker vi bibehålla inom akademin. Jag vill även passa på att tacka killarna för deras inställning och attityd under säsongen samt rikta ett tack till min assisterande tränare Andreas Danielsson som gjort ett kanonjobb under året som gått.

Just nu ligger U17 på sjätte plats i en jämn tabell men laget har varit med och nosat på toppen under säsongen.

- Spelarna har jobbat hårt hela säsongen och egentligen har vi inte spelat sämre den senaste tiden, trots att resultaten har gått emot oss. Sådan är fotboll, det går upp och ned, och nu på senare tid har det gått ned resultatmässigt. Fokus har hela tiden legat på spelarnas individuella utveckling. Det är även roligt att Anes Seferovic fått ett samtal från Montenegros U18-landslag, jag hoppas han får fler samtal.  

Målet är att utveckla spelare

U17-serien har två allsvenska serier, en norra och en södra, där de fyra högst rankade lagen från varje serie möter varandra i slutspel i slutet på säsongen. Malmö leder ohotat, Elfsborg och Halmstad två och trea på samma poäng. Under de lagen huserar GAIS på en sjätte plats där det är sex lag inom sex poäng.

- Målet är att utveckla spelare utifrån GAIS strategi, för mig innebär hårt jobb och en attraktiv direkt offensiv fotboll. Det är även väldigt glädjande att se Anes Cardaklija, som jag tränat och som spelat sin ungdomsfotboll i GAIS, få chansen i A-laget.

Utöver Cardaklija har även flertalet spelare från U17 varit uttagna och spelat matcher i A-laget. Ett par stycken såg vi i vinsten mot Lindome i Svenska Cupen.

- Vi har en löpande dialog med Fidde och Kenneth för att hela tiden för slussa upp killar till A-laget men även för att utvecklas själva och få tips och råd hur vi ska jobba enhetligt i GAIS. Vi har en bra kommunikation där och flera är på gång.  

Laget hade anmält sig till den vanliga Gothia turneringen men fick en plats i elitturneringen.

- Vi är nöjda trots att vi förlorade B-finalen. Vi gick till B-slutspel på sämre målskillnad och förlorade mot Sveriges och kanske Skandinaviens bästa lag i finalen, Malmö. Jag är jättenöjd med killarnas prestation och inställning.  

För att följa när lagen spelar gå in på länkarna:

U19: https://www.svenskfotboll.se/serier-cuper/spelprogram/p19-superettan-sodra-2022/97550/

U17: https://www.svenskfotboll.se/serier-cuper/spelprogram/p17-allsvenskan-sodra-2022/97565/

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER