Förlust mot Utsikten

GAIS avslutade en mycket framgångsrik säsong med 0-1-förlust hemma mot Utsiktens BK, inför över 10 000 åskådare på Gamla Ullevi. Nederlaget var betydelselöst för Atleterna. Det efterlängtade avancemanget till Allsvenskan var, som bekant, redan säkrat.

2023-11-12 11:35

Andreas Bolander

A-laget Herr

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Från helig mark i Jönköping till helig mark i Göteborg.

Stadsparksvallen, inte bara en plats inskriven i historien för att det var där som Karl-Alfred Jacobsson och hans gaisare hämtade hem det senaste SM-guldet för klubben en försommardag i maj 1954. Nu också för alltid ihågkommen för det här grönsvarta kompisgänget som en härlig höstdag i november 2023 tog GAIS tillbaka dit klubben hör hemma: Allsvenskan.

Gamla Ullevi, också helig mark. Där har vi upplevt glada och ledsna dagar, alltid med grönsvart på vårt hjärtas medaljong. En av de svåraste stunderna: den 5 december 2021 då GAIS förlorade sin plats i elitfotbollen efter kvalförlusten mot Dalkurd.

Nu, 706 dagar senare, 124 mål senare, 38 vinster senare, två uppflyttningar senare, kunde vi vandra till vår hemmaborg med breda leenden på våra läppar.
Det var helt enkelt upplagt för fest. Ingenting kunde förhindra den.

Inte ens Utsiktens BK, uppstickaren från stadens västra delar, som i somras hade haft ett försprång på tolv poäng till GAIS i tabelltoppen. Om det fanns något konkret uppdrag denna eftermiddag var det just att göra livet lite svårare för ett “Kiken” som gick in i matchen med tydliga aspirationer att knipa den allsvenska kvalplatsen i kamp med Öster.

Vi fick se två mål i den första halvleken, det första tyvärr (korrekt) bortdömt för offside. Ahl Holmström hade legat några decimetrar på fel sida innan han vackert nickade in Lundgrens inlägg bakom Elias Hadaya.

Det andra målet godkändes dock, även om några spelare protesterade för foul i förspelet till 0-1. I vilket fall som helst avslutade William Milovanovic behärskat med ett långskott i Krasniqis högra hörn.

Ledning för Utsikten i halvtid men GAIS hade inte saknat tillfällen - inte “Kiken” heller för den delen. Direkt efter målet exempelvis, strax före paus, hade Niclas Andersen laddat kanonen och tvingat Hadaya till att tippa bollen över ribban. På den efterföljande hörnan nickade Cardaklija precis utanför.

Niclas Andersen, förresten, med rätta hyllad före och under matchen av alla gaisare. Det här var klubbikonens sista kamp i de vackraste av färger.

GAIS var mestadels spelförande men fick hela tiden se upp för gästerna som med ett rakt spel sökte Albin Skoglund och Lucas Hedlund på topp.

Det gällde även den andra halvleken som dock mest verkade sakta försvinna i den bengalrök som stoppade matchen under en längre tid strax efter avspark. Utsikten var naturligtvis mycket nöjda med resultatet och spelade avvaktande. GAIS försökte nog men lyckades inte få till ett rejält tryck förrän in på den tio minuter långa tilläggstiden.

Då var det annars extremt nära en kvittering vid två tillfällen, båda gångerna studsade bollen hit och dit framför Hadaya, målvakten räddade sitt lag med reflexräddningar.
Utsiktens spelare och ledare har i media angett “otur” som en av förklaringsmodellerna till lagets nedgång efter sommaren. Det gällde inte dagens möte. Förutom de ovan nämnda chanserna ska vi också komma ihåg Gustav Lundgrens skickliga inbrytning i straffområdet i den 68:e minuten, hans skott tog klockrent i stolpens insida och sedan ut.

Slutsignalen kom med lite blandade känslor. Förlust men ändå segeryra, ackompanjerad av en planinvasion. Det här var GAIS avsked från Superettan. Den här gången lämnar vi i rätt riktning.

Du kanske tycker att Göteborg kan vara lite grå och våt så här på hösten. Det må så vara. Det är ändå en vacker stad. Med ett vackert lag. Från läktarplats vill vi passa på att tacka spelare och ledare i GAIS för en fantastisk säsong. Vi står alltid kvar.

Laget:
Mergim Krasniqi - Robin Frej, Anes Cardaklija, Filip Beckman, Niclas Andersen (August Wängberg 61) - Axel Henriksson, Dino Salihovic (Joackim Åberg 61), Jonas Lindberg (Julius Lindberg 61) - Gustav Lundgren, Alexander Ahl Holmström, Mervan Celik (Chovanie Amartkarijo 79)

Målet:
0-1 William Milovanovic (44)

Varningar i GAIS:
Filip Beckman
August Wängberg
Julius Lindberg

Publik: 10 786 (Gamla Ullevi)

Vinnande nummer i 50/50-lotteriet: 20659

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER