Förlust mot Malmö FF

Det var som David mot Goliat när GAIS mötte Malmö FF borta. Det var en tuff, fysisk match där GAIS försvarade och kämpade hela vägen ut. Tyvärr fick hemmalaget in ett nickmål från en hörna och matchen, trots en fin grönsvart prestation, slutade med förlust. Matchfoto: Mikael Josefsson

2024-05-17 13:54

Julia Thimberg Silfwerling

A-laget Herr

GAIS kom till matchen med inställningen att vinna, men att möta fjolårets Allsvenska vinnare med 19 raka hemmasegrar skulle bli en svår nöt att knäcka. Matchen sparkades igång inför över 20 000 åskådare på Elda Stadion. Lundgren var en drivande, spellyftande spelare hela matchen som tidigt var med och drev spelet in i Malmös målområde. Under de första tio minutrarna var spelet ganska fast kring mittplan, och GAIS spelade med snabba, starka passningar.

Hemmalaget pressade dock tillbaka och större delen av matchen var det de som hade bollen under kontroll samtidigt som de jobbade mot det grönsvarta målet. Försvaret fick då arbeta hårt och hela GAIS slöt sig samman. Det var ett vackert, sammansvetsat försvar där alla gick in med både kropp och själ att hindra Malmö från att komma till skottläget. Wängberg som sett bättre och bättre ut i varje match var ännu bättre ikväll med sina brytningar, vändningar och beslutsamhet att inte släppa fram Malmös mångmiljonspelare.

Det blev ett grönsvart anfall i minut 22 av Ahl-Holmström och Lundgren, där Lundgren avslutade mot nedre krysset men bollen gick precis utanför. I hemjobbet slet Norén och Frej som djur och stoppade Malmös kontring och när hemmalaget väl kom till skott räddade Krasniqi. Trots den hårda pressen av Malmö där GAIS fokus blev att försvara sig behöll de för det mesta lugnet i sina passningar. Kämparglöden lyste om spelarna, inte minst Henriksson och Lundgren som gör vad de kan för att vinna och vända uppåt.

Varje passning räknades eftersom skåningarna var redo att snappa upp och utnyttja varje liten möjlighet de fick. Hemmalaget malde på, men GAIS höll tätt och Krasniqi var stabil i målet. Innan halvleken blåstes av skulle både Celik och Milivanovic försöka sig på vändningar, men Malmö lyckades stoppa de potentiella anfallen. Trots 0-0 i halvlek var det en prestation de flesta grönsvarta hjärtan var både nöjda och imponerade av.

I andra halvlek är det Malmö som har bollkontroll igen. De pressar på med brett, lugnt passningsspel där de letar luckor i GAIS försvar. Det blev fler skott på mål i denna halvlek och Krasniqi fick göra några superräddningar på hårda, farliga bollar. I 48:e minuten sköt Malmö och trots att bollen vred sig i luften, lyckades boråsaren ändå stoppa den med utsträckta händer. Trots att GAIS blev allt tröttare krigade de vidare lika hårt med fina presationer av samtliga där alla gick all-in i försvarsspelet. Det blev några anfall, bland annat av Lundgren och Milovanovic, men målvakten kunde plocka bollen innan det blev något avslut. Så fort GAIS lyckats pressa mot Malmös mål, vände Malmö och pressade tillbaka.

Det blev grovt, fysiskt arbete där bollen inte bara blockerades av fötter utan också hela kroppar. Malmö fick kämpa med varje avslut och GAIS gav dem inget gratis. Ahl-Holmström byttes ut mot Boudri. Vid denna tidpunkt tycks Malmös 20 000 supportrar ha tappat modet, för det enda som ekade över arenan var GAIS-klackens eviga sång. I 82:e minuten gjorde Krasniqi en enhandsräddning på en supernick från en av Malmös skyttekungar. Strax därefter kom bollen dock till hörna för hemmalaget och nickades in i mål. Malmö tog därmed, i 84:e minuten, ledningen med 1-0.

GAIS gav sig dock inte utan fortsatte att kämpa och i de sista minutrarna var det framför Malmös mål som matchen skulle avgöras. I 94:e minuten fick Boudri en frispark som även lockade upp Krasniqi till Malmös målområde, men trots den sista forceringen kunde GAIS inte få in bollen. När matchen tillslut blåstes av såg hemmalaget minst lika trötta ut som grönsvart och trots förlusten så kan alla gaisare vara stolta över grabbarnas prestation nere i Skåne.