Förlust mot Landskrona BoIS

GAIS hade tyvärr inte marginalerna på rätt sida när de mötte Landskrona BoIS på bortaplan. Ett tidigt ledningsmål av Mervin Celik och därefter ett stort antal chanser till ökad målskörd men istället slutade det hela med 2-1-seger för hemmalaget.

2023-09-02 18:55

Andreas Bolander

A-laget Herr

Fredrik Holmberg ställde, för ovanlighetens skull, upp en identisk startelva jämfört med den som genomförde en så god första halvlek mot Skövde AIK senast.
Frågan var samtidigt i vilken status hemmalaget skulle vara, bara fem dagar efter en intensiv derbyvinst mot grannen Helsingborgs IF på Olympia. Fokuserade på en ny bra insats? Eller slutkörda? I vilket fall som helst använde även BoIS-tränaren Max Mölder samma startuppställning som matchen innan, bland dem ex-gaisaren Adam Egnell, just han som hade avgjort mot HIF via en straff på stopptid.

GAIS, denna soliga dag i Skåne klädda i sin alternativa röda tröjor med svarta byxor, fick en minst sagt lyckosam inledning på Landskrona IP. Klockan hade nämligen bara nått till tre minuter och femton sekunder då ledningsmålet var ett faktum. Redan i matchen mot Skövde hade gaisarna visat prov på förbättringar vad gäller att utnyttja sina hörnsparkar och den här gången kom resultatet. Gustav Lundgren slog hörnan och Ahl Holmström störde målvakt Kaddoura tillräckligt för att Celik skulle kunna slå in en förlupen boll några decimeter från mållinjen.

Upprinnelsen till målet hade initierats av en fin crossboll från Jonas Lindberg till Lundgren på högerkanten. I spelmomentet därefter slarvade hemmaförsvaret i sitt uppspel vilket i sin tur gav upphov till den lyckade hörnsparken.

Drygt fem minuter efter 0-1 fick Atleterna ta del av den tur som bra lag ofta har. Då kom Diawara i en farlig position efter ett fint förarbete och prickade klockrent högra stolpen. GAIS var dock inte sämre än att de kvitterade i stolpträffar kort därefter, en bredsida från Gustav Lundgren efter pass från Wängberg som alltså tyvärr inte resulterade.

Sedan följde chanser från båda håll. Fredrik Ihler hamnade helt fri centralt i straffområdet i den trettonde minuten men Krasniqi kom ut perfekt och lyckades täcka. Bara minuten senare hittade Jonas Lindberg Celik framför mål men vår vänsterytter fick tyvärr dålig träff.

Under resten av första halvlek skulle GAIS mer och mer få den obehagliga upptäckten att Landskrona var en svårspelad och stark motståndare. Självklart ingen nyhet för tränare Holmberg men “Fidde” kunde knappast vara nöjd med hur Landskrona inte sällan hittade  öppna ytor när de kom stormande framför GAIS-boxen. Målchanserna kom som en konsekvens av det spelövertag som BoIS lyckades etablera.

Tyvärr också målen.

1-1 efter ett högt inlägg från vänster som en för dagen huvudbandagerad Robin Frej, på ett olyckligt sätt, nickade in i eget mål.

2-1 av danske centern Ihler på pass från högerspelaren Jesper Strid sedan gaisarna blivit ordentligt upprullade.

Ledningen för hemmalaget i halvtid var på inget sätt obefogad, även om GAIS kunde beklaga ett par missade målmöjligheter framför mål. Sanningen var att även BoIS kunde ha ett utnyttjat någon chans till.

Den första halvleken blev lite extra stökig på grund av två olyckliga skador. Jonas Lindberg, som hade haft en fin start, tvingades lämna redan efter dryga kvarten. Ahl Holmström huvudkrockade med hemmamålvakten precis i slutfasen varpå bägge fick lämna planen efter omplåstring.

Bytena gjorde att GAIS avslutade halvleken med Julius Lindberg i en centerroll, att Salihovic tog plats på mittfältet samtidigt som Wängberg och Andersen intog sina ordinarie platser till höger respektive vänster i backlinjen.

“Vi känns starka”, sa en ändå hoppfull Fredrik Holmberg inför omstarten i andra halvlek. Den styrkan uppenbarade sig nästan omgående då GAIS var ytterst nära att nå en kvittering, återigen på en hörna, snarlik den som hade lett till ledningsmålet. Men den här gången studsade bollen centimeter utanför stolpen istället.

Det som följde under matchens andra hälft utspelade sig huvudsakligen i riktning mot den talrika och trogna GAIS-klacken bakom inbytte Svante Hildeman i landskronamålet. Det uppstod ett antal lägen då bara den sista passningen fattades för att skapa hundraprocentiga frilägen. Men för det mesta hamnade just den sista passningen på ett utsträckt landskronaben. Eller i målvaktens knipor i samband med de många inläggen mot mål.

Celik sköt dessutom tyvärr över när han blev frispelad av Julius Lindberg i 68:e. Henriksson fick inte riktigt ordning på fötterna när Åberg petade fram bollen till honom i boxen. Beckman nickade över i bra läge lite senare. Salihovic dundrade bollen rakt på Hildeman i 80:e.
Det ville sig inte.

De avslutande minuterna drunknade bland annat i hemmaspelarnas fokus på att under upprepade tillfällen undersöka gräsmattans beskaffenhet från nära håll.

Det blev ändå tre riktigt stora möjligheter för GAIS i slutsekunderna. Först debuterande Chovanie Amatkarijo vars skott från nära håll blockades av en försvarsspelare. Därefter två bra nicklägen för Andersen och Beckman, båda utan resultat.

“Vi gör 70 bra minuter”, sa han en besviken Axel Henriksson efter slutsignalen. “Den studsar inte rätt”.

Nej, domare Per Melin kunde blåsa i pipan och förkunna ett frustrerande slutresultat, precis som han för övrigt hade gjort i derbyt mot Örgryte tidigare denna säsong.