Förlust mot Helsingborgs IF

GAIS stod för en stark insats i tisdagskvällens bortamatch i Helsingborg men belönades tyvärr med noll poäng. Mötet slutade 2-1 till Helsingborgs IF sedan Julius Lindberg givit de grönsvarta ledningen via en straffspark i början av första halvlek.

2023-05-03 8:30

Andreas Bolander

A-laget Herr

Marginalerna hade varit med GAIS tidigare denna vår. Denna gång blev det inte så. Istället studsade bollen rätt för ett högmotiverat HIF som kom med fyra raka 0-1-förluster i bagaget och nu med legendariske Stuart Baxters återkomst på tränarbänken. Den snart 70-årige engelsmannen medgav i intervju efter matchen att de hade mött “ett bra lag”.

“Det suger att inte få med sig en poäng”, sa å sin sida en besviken Joackim Åberg efter slutsignalen. “Det gäller att sätta målchanserna. Vi bjuder på två mål”.
Coach Fredrik Holmberg chockade fotbollssverige genom att presentera identiska startuppställningar i match 1 och 2 av årets serie. Därefter har “Fidde” återgått till sin beprövade (och framgångsrika) metod att variera i elvan. Den här gången var Wängberg tillbaka på högerbacken, på mittfältet gjorde Alexandersson sin första match från start och Friday fanns åter i forwardstrion, på Celiks (med lite skadekänningar) bekostnad.

GAIS gjorde en bra första halvlek trots att man skulle tillåta Helsingborg göra sitt första mål i årets Superettan, efter 399 minuter utan nätkänning. Det var en hel del bollkontroll för hemmalagets del men gaisarna låg säkert i sina defensiva positioner och gjorde det svårt för HIF.

GAIS tog ledningen på straff efter drygt tio minuter, efter handboll på Frederik Holst. Julius Lindberg slog in elvametaren med stort självförtroende, rakt upp i Kalle Joelssons högra hörn. Målvakten var på bollen men straffen var tillräckligt hård för att gå i nät.

Kvitteringen kom i 39:e efter en solorush från Benjamin Acquah, som redan tidigare visat prov på sin kvickhet. De försvarande gaisarna vågade inte riktigt gå in på kropp för att undvika straff och Acquah kunde skickligt dribbla sig fram till ett framgångsrikt skottläge.

De gånger GAIS ställde om till anfallsspel gjorde man det med trygghet och spets, framför allt via en pigg Friday som löpte energiskt på sin högerkant. Åberg låg säkert i mittens rike, Ahl Holmström jobbade hårt från sin centerposition och Julius Lindberg visade återkommande tekniska kvaliteter. Bland andra goda spelarinsatser.
1-1 i halvtid men det kunde varit annorlunda. Inte minst hade GAIS två rejäla chanser på tilläggstiden. Ett skott över från Beckman efter en hörnspark och bara minuten senare ett lågt inlägg från Binaku som Ahl Holmström tyvärr inte fick ordentlig träff på precis framför mål.

Det hade producerats flera möjligheter till mål för GAIS innan paus. Friday hade till exempel ett skott som räddades på mållinjen. Ahl Holmström sprintade loss i tionde minuten och sköt på målvakten. Vi ska i sammanhanget inte glömma att Adam Hellborg prickat ribban några minuter före hemmalagets kvittering.

Helsingborg inledde andra halvlek starkast men efter cirka timmens spel, i samband med att Mervan Celik kommit in på plan, började GAIS ta över med ett metodiskt spel från mittfältet. Den farligaste chansen kom i 68:e minuten då Ahl Holmström, framspelad av just Celik, sköt strax utanför.

Istället kom 2-1 till hemmalaget. Ett inlägg från högerkanten landade på Amar Muhsin som i närkamp med Wängberg kunde nicka bollen i mål.

Surt sa räven men en stor eloge till Atleterna som fick till en rejäl i slutforcering. Ett spelskickligt och starkt GAIS sålde sig inte billigt denna kväll. Det blev många bollar in i hemmalagets box, bollen dansade framför HIF:s mållinje vid några tillfällen. Till och med Krasniqi var på besök i straffområdet med ett skott utanför i slutsekunderna.
Men, som sagt, det ville sig inte riktig denna kväll i kalla maj. Vi tar däremot med oss bilden av ett starkt GAIS som förhoppningsvis kommer bli svårstoppade framledes.
Kommande utmaning för de grönsvarta: Trelleborgs FF på Gamla Ullevi, söndag eftermiddag.