Förlust mot Elfsborg trots stark prestation

I 80 minuter höll GAIS nollan mot fjolårets Allsvenska tvåa på bortaplan. Det var en intensiv match med mycket spel på GAIS planhalva och kontringar åt båda hållen. Matchrapport av Julia Thimberg Silfwerling och foto av Lasse Ekström.

2024-02-18 18:05

Julia Thimberg Silfwerling

A-laget Herr

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Under söndagseftermiddagen ställdes GAIS mot det som 2023 var Sveriges näst bästa fotbollslag. Att möta Elfsborg i Svenska cupen skulle bli ett eldprov för “Fiddes” makrillar efter två säsonger i lägre divisioner. Och GAIS presterade… riktigt bra. Hemmalaget bjöd på ett motstånd olikt något från de senaste åren, med skickliga spelare vana att prestera på Elitnivå. Kontringarna var snabba, passningarna ordentliga och det gulsvarta hemmaförsvaret var starkt. 

GAIS visade dock varför de kunnat storma genom två divisioner på två år och ta sig till Allsvenskan, för även i pressade situationer behöll de lugnet. Det var harmoni på plan, med passingar som hittade rätt, trots att mycket av spelet hölls på grönsvart planhalva. Även när Elfsborg låg på och pressade slöt GAIS upp, jobbade hem och vägrade släppa fram. Hela laget presterade väl, men några stack ut lite extra. Ibrahim spelade väldigt, väldigt bra på sin vänsterkant både defensivt och offensivt. Åberg styrde laget och fördelade spelet från mitten och i mål blev Krasniqi hjälte när han i tionde minuten räddade en straff. 

Det blev mycket fokus på försvar, men då och då kunde GAIS vända spelet och få till både kontringsförsök och anfall. Speciellt på vänsterkanten där Celik, Boudri och Ibrahim spelade öppnade sig några möjligheter. Cooper Love och senare Ahl Holmström försökte hitta positioner framför mål, men här möttes de av ett fast försvar av hemmalagets backar. Inte heller Lundgren fick möjlighet till många inlägg, men ändå tvingades hemmalaget skärpa sitt försvarsspel varje gång GAIS lyfte framåt. Boudri, Amatkarijo och Celik drog några skott, där den största möjligheten kom av Boudri i 42:e minuten. Dock räddades denna av hemmamålvakten. 

Mycket av spelet skedde på GAIS sida mittlinjen, men runt timmen spelad spriddes det ut mer, där snabba anfall följdes upp av kontringar åt bda håll. Här följde grönsvart smidigt med spelet och jobbade som ett lag där alla litade på varandra. Cardaklija gjorde flera fina brytningar och Krasniqi mötte bollen ofta långt ut för att skicka den över plan och lyfta spelet. Ett par gånger kunde Elfsborg ta sig runt GAIS försvar och ha ensamma spelare på väg mot den grönsvarta buren, men skotten satt utanför eller avbröts av GAIS. 

I minut 80 slog Elfsborg en hörna som hamnade rakt på en omarkerad Borås-spelare framför mål, som i sin tur nickade in den. När hemmalaget tagit ledning kämpade GAIS för att kvittera. Gustafsson spelade starkt och fysiskt på mitten och en längre stund var det grönsvart som pressade hemmalaget bakåt. När Ahl Holmström fällde en Elfsborgare i 92:e minuten och tilldelades ett gult kort, kokade känslorna på plan upp och flera spelare från båda lag svärmade kring domaren. Flera gula kort utdelades innan matchen fortsatte. Hemmalaget hann sedan få in ett mål till, i 96:e minuten, innan matchen blåstes av. 

GAIS må ha förlorat cupmötet denna kalla och blöta februaridag, men deras spel var tydligt och självsäkert. Ännu är det tidigt i försäsongen, men om de kan prestera på denna nivå mot ett av Sveriges topplag, då kan allt hända. Nästa match är i Värmland mot Degerfors IF den 24 februari. Därefter väntar hemmaderby mot ÖIS den 3 mars. 

Matchen i korthet: 

Laget: Krasniqi - Ibrahim, Norén (Bawa 90’), Cardaklija, Wängberg - Boudri, Åberg (Gustavsson 76’), Lundgren - Celik (Chika-Chidi 90’), Cooper-Love (Ahl Holmström 64’), Amatkarijo (Frej 64’)

Målen:

1-0 Holmén

2-0 Jalal Abdulai

Varningar (i GAIS): Boudri 19’, Ibrahim 20’, Ahl Holmström 92’, Krasniqi 92’

Publik: 5497 (varav ca 2000 gaisare)

Foto: Lasse Ekström

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER