Förlust, men bra kamp mot IFK Norrköping

GAIS hälsade allsvenska IFK Norrköping välkomna till Bravida Arena under söndagseftermiddagen. Tyvärr skulle matchen sluta 0-1 och motståndet var något helt annat än förra säsongens. Dock skulle Atleterna ge gästerna en svår match och de visade att de med rätta hör hemma i de högre divisionerna.

2023-02-20 13:00

Julia Thimberg Silfwerling

A-laget Herr

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Trots kyligt och halvmulet väder var det många som tog sig till Hisingen för att se säsongens första skarpa möte i Svenska Cupen. Det skulle bli en match med många varningar åt båda hållen, speciellt i den första halvleken. Matchen blåstes igång och genast sökte GAIS att pressa framåt, men Norrköping var en stabil motståndare som spelade lugnt och brett. Framförallt deras nummer åtta skulle visa sig vara en farlig spelare som fick Atleternas försvar att jobba tungt.

Dock var försvaret fint. Mittbackarna Norén och Cadaklija kompletterade varandra och kunde hålla bort majoriteten av alla anfall. Den vänstra kanten jobbade Binaku med press och framåtanda, snabbt upp och snabbt hem. 

Första halvlek utmärktes av mycket spel kring mittlinjen. Gästerna hade inte bråttom utan försökte hitta sätt att komma förbi de grönsvarta, men GAIS behöll sitt breda spel och mötte lugn med lugn. Då och då kunde någon av sidorna få till ett anfall, som då Ahl Holmström fick in ett stenhårt skott utanför i fjortonde minuten eller Friday sköt minuten därpå. Mycket av spelet drevs av Alexandersson och Åberg på mittfältet och på topp löpte Lindberg  för att hålla pressen högt. 

I trettionde minuten uppstod en konflikt på plan där Norrköpingspelarna svärmade kring Alexandersson som tilldelades ett gult kort. Situationen lugnades ned, men två gula kort till delades ut åt båda håll för bråket. Elva minuter senare, i 41:e minuten, höll Norrköping hård press i anfall på anfall som slutade med matchens enda mål åt de blåvitklädda östgötarna. 

Första halvlek avslutades något stressigt med spel mitt på plan följt av att en gaisare fälldes mycket brutalt. Spelare från båda laget exploderade ihop ännu en gång och domarna stod länge och övervägde rött kort. Det blev dock ingen utvisning och första halvlek blåstes av. 

Andra halvlek påminde mycket om den första. GAIS behöll sitt breda spel och sökte gång på gång efter möjligheten att kvittera. Lindberg var drivande och hungrig och Friday jobbade med löpningar på sin kant. Krantz gjorde flera skarpa räddningar när Norrköping då och då fick till mer eller mindre farliga anfall. 

Trots stundtals mycket fint spel från Atleterna så kunde de aldrig komma till ett ordentligt avslut. Efter några offensiva byten framåt slutet av halvleken, bland annat med Wängberg till backlinjen så att Krüger fick flytta upp till sin position på mitten, eller med Celik till anfall, brann hoppet om kvittering. Norrköping fick flera hörnor, men inga fler mål trots tre nagelbitande minuter där bollen gick till hörna, skott, räddning och hörna igen. Igen. Och igen. 

Men när årets första Svenska cupen-match blåstes till en grönsvart förlust var besvikelsen dock inte djup. På läktaren fanns hoppet om att detta kan bli ännu ett bra år, och hopp är något gaisare inte varit bortskämda med det senaste decenniet. 

Matchen i korthet: 

Laget: Krantz - Krüger, Norén, Cardaklija, Binaku (Andersen 85’) - Alexandersson (Chika Chidi 85’), Åberg (Wängberg 73’), Gustafsson (Lundgren 60’) - Friday, Ahl Holmström (Celik 73’), Ju Lindberg

Målen:

0-1 Traustason 

Varningar (i GAIS): Ahl Holmström 30’, Alexandersson 30’, Binaku 39’, Åberg 45+3’, Cardaklija 90+3’

Utvisningar (i GAIS): 

Publik: 1821

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER