Det blev en tuff start när GAIS efter tolv långa år gick in i säsongen som ett allsvenskt lag.

2024-04-01 13:20

Andreas Bolander

A-laget Herr

Den 4 november 2012 sa GAIS tack och adjö till den högsta serien med en 0-4-förlust i Örebro, efter en bedrövlig allsvensk säsong som bara innehöll en seger på 30 försök. 4 163 dagar senare var det äntligen dags för återkomst till den absoluta eliten för Atleterna från Ullevi. Tyvärr blev det ännu en 0-4-förlust, den här gången mot BP.

Glädjen och energin från supportrarnas marsch till arenan, tillsammans med en förtätad spänning från Gamla Ullevis läktare i samband med avspark, stod slutligen i bjärt kontrast med en avslagen avslutning på planen. Det negativa resultatet lyste iskallt från arenans elektroniska tavla. Stämningen hade av naturliga skäl sjunkit en hel del. Ändå tackades laget av med sång och hejarop efter slutsignalen. Det här var ändå dagen som GAIS åter befann sig i svensk fotbolls vackraste finrum: Allsvenskan.

Vi gaisare hade naturligtvis målat upp diverse scenarier inför återkomsten och matchen mot BP. Bland de mindre optimistiska var att GAIS skulle bjuda på ett fint spel men ändå bestraffas bakåt nu när nivån hade höjts ett snäpp jämfört med tidigare säsonger.

Exakt detta inträffade dessvärre i denna match. Visst, hemmalaget trillade många stunder boll på ett välkänt manér och producerade en hel del bra kombinationer framför BP:s starka box, särskilt i första halvlek. Det uppstod dessutom ett antal chanser som i en bättre värld skulle kunnat resultera i mål.

Problemet var att gästerna också gav ett stabilt intryck och när de väl närmade sig GAIS straffområde blev det flera gånger farligt. Danske Adam Jakobsen, ett nytillskott på mittfältet från Fredericia, hade till exempel redan aviserat med ett distinkt ribbskott bara en kort stund innan han på ett inlägg från högerkanten dundrade in 0-1-målet.

Det var just via sin högerkant (med kvicke Alex Timossi Andersson och erkänt duktige ytterbacken Alexander Jensen) som BP hittade stora ytor, något som skapade återkommande bryderier för GAIS försvar. Inte sällan hamnade de grönsvarta något steg efter, vilket i sin tur ledde till ett par frisparkar i hotande lägen.

Ändå närmade sig pausen med hoppet intakt på läktarplats. GAIS ägde mest boll, skapade alltså några chanser, exempelvis ett bra läge för Amin Boudri, och känslan var att 1-1 låg i luften. Då kom istället BP:s andra mål som ett rejält dråpslag, med halvlekens sista spark. Ludvig Fritzon lämnades ensam framför mål och kunde enkelt styra in bollen.

Underläget med 0-2 genererade förutsättningarna för den andra halvleken. GAIS sökande efter reducering innebar stora ytor för BP i omställningsspelet och det var på detta sätt som bortalaget kunde dubblera sin ledning. 0-3, ett olyckligt felpass som renderade i ett skott av Wilmer Odefalk från utanför straffområdet som på något sätt letade sig in i Krasniqis högra gavel. 0-4 när Timossi Andersson, ett ständigt hot på GAIS vänsterflank, kom loss och levererade ett inlägg som petades, också olyckligt, in av Axel Norén i egen bur.

Att det här verkligen inte var GAIS dag bekräftades av straffsituation kort efter pausvilan, fortfarande i läge 0-2. Gustav Lundgren jobbade sig kraftfullt in i straffområdet men stoppades av ett utsträckt BP-ben. Protesterna från läktarplats var massiva.

Det vore dock förmätet att påstå att den situationen avgjorde matchen i BP:s favör. Istället var det så enkelt att det för dagen bästa laget vann en klar seger.

För GAIS gäller det att repa mod inför kommande uppdrag i Allsvenskan: borta mot IFK Värnamo nästa söndag.