Förlust i originalderbyt

Efter en fenomenal uppladdning och en fin början på säsongen hade mer än 13 000 personer tagit sig till Gamla Ullevi för att se Atleterna möta Örgryte IS. Ett derby med anor sedan 1890-talet och slutade med 0-1 till ÖIS på torsdagskvällen.

2023-06-02 11:00

Julia Thimberg Silfwerling

A-laget Herr

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet


Uppladdningen inför Originalderbyt hade varit på topp och stämningen i första juni-kvällen var full av förväntningar. GAIS öppnade bra. Det var taggat, både på plan och på läktaren, och det verkade som ett riktigt spännande derby stod att vänta. Tempot var högt och redan i andra minuten fick Wängberg ett inlägg som resulterade i en hörna, vilken lades av Lundgren och slutade strax utanför buren. Det var passion på plan med bra löpningar, av bland annat  Friday, och bra försvar hemåt när ÖIS kom till anfall.

Sedan föll GAIS mer och mer tillbaka in i ett osäkert spel som inte har synts på plan sedan 2021. I minut tretton räddade Krasniqi en hård boll som gick ut till hörna, vilket i sin tur studsar via en GAISare i ribba på eget mål och ut. Flera tusen makrillar andades ut samtidigt. Knappt två minuter senare gick Örgryte till anfall och kunde relativt ostört skicka bollen från ena sidan plan till den andra. Innan GAIS riktigt hunnit reagera hade bortalaget skjutit. Bollen gick förbi Krasniqis utsträckta händer och in i nätet för att ge ÖIS ledningen med 0-1.

Wängberg, Friday och Frej jobbade fint med driv på sin högerkant, men spelet började mer och mer droppa av. Det var i försvaret som GAIS ändå lyckades hålla tätt från och med minut femton och det var i försvarsspelet som Atleterna visade sin höga kvalité. Wängberg gjorde en väldigt fin match, Frej jobbade på och Norén krigade hårt. Vid flera tillfällen gick han orädd in fysiskt och avbröt anfall som hade blivit farliga om de fått fortgå.

Under både första och andra halvlek fick GAIS flera gånger till anfall av Celik, Ahl Holmström och Lundgren. Dock nådde få av dessa avslut och ännu färre avslutades mot mål. Det var som om spelet fungerade fram till strafflinjen där något gick fel och bollen inte hittade hem. Krasniqi fick göra flera räddningar när ÖIS kom till anfall fler och fler gånger.

Bortalagets självförtroende på plan följde med in i andra halvlek. I 48:e minuten sköt Lundgren över mål efter ett fint spel mellan Andersen och Åberg. Några minuter senare var det Celik som drev framåt, men anfallet föll innan det lyckades komma till. Kring en timmes spelad matchtid ökade tempot från Atleterna igen. Deras passningsspel återgick till det trygga och medvetna som de uppvisat tidigare under säsongen. Några anfall slutade i avslut, dock inte på mål.

Efter uppsvinget kring minut sextio blev GAIS spel osäkert igen. Passningarna hamnade fel och stundvis hade ÖIS kontrollen över spelet, men det grönsvarta försvaret höll tätt. Norén gjorde en strålande insats som skulle få honom utsedd till Matchens Lirare, bland annat då han glidtacklade bort bollen från anfallande ÖISare vid flera tillfällen.

Även efter minut 80 visade hemmalaget lite mer tempo och kämpaglöd. Flera anfall följde på rad. Ibland for bollen runt mellan grönsvarta och rödblå ben framför bortamålet, men även om hoppet tändes på läktarna blev inget läge så kontrollerat och skarpt som GAIS tidigare uppvisat att de klarar. För GAIS var problemet detsamma som i de senaste två matcherna: få avslut mot mål. Få avslut i mål.

I övertid blev först ÖIS målvakt tilldelad gult kort för maskning och två minuter senare tilldelades deras tränare en varning på bänken. Det var missnöjd och besviken stämning på de grönsvarta läktarna, men klacken fortsatte att sjunga GAIS framåt. Derbyt blåstes av efter 96 spelade minuter. Gaisarna fick ta sig hemåt i sommarkvällen för att slicka sina sår och ladda om inför nästa match. Och då kommer vindarna ha vänt, för GAIS kommer alltid igen.

Matchen i korthet:
Laget: Krasniqi - Wängberg (Beckman 59’), Norén, Frej, Andersen (Binaku 66’) - Lundgren, Åberg (Salihovic 85’), Celik (Jo Lindberg 66’) - Friday, Ahl Holmström, Julius Lindberg

Målen:
0-1 Saleh Karim

Varningar (i GAIS): Ahl Holmström 22’, Julius Lindberg 76’, Binaku 85’, Norén 96’

Publik: 13 011

Vinnande nummer i 50/50-lotteriet: 6913

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER