Förlust för GAIS borta mot Halmstads BK

Med ett starkt bortafölje fanns potentialen för ett fint avslut på vårsäsongen. Ett tidigt mål från HBK gjorde dock att GAIS resten av matchen behövde jobba i motvind. GAIS var det bollförande laget och skapade flest chanser, men det räckte inte för att få med sig poäng och matchen slutade 4-0.

2024-06-02 15:55

Alfred Elmlund

A-laget Herr

Det krävdes bara 21 sekunder för Halmstad att göra 1-0. Direkt från avspark spelade Halmstad fram ett anfall och kunde med ett inlägg som gick förbi alla backar hitta mål. Bollen gick via ribban och in. En frustrerande start för GAIS. Spelarna började dock inte hänga med huvudet, istället satte de in siktet fram och inledde en period med många chanser. Närmast kom Wendin-Thomasson som från ett inlägg av “Gurra” Lundgren till bortre stolpen kunde få in en styrning mot mål. Bollen smet tyvärr längs med mållinjen. Kort därefter fick även Wängberg chans för skott. Det var på en GAIS-hörna som bara halvt rensades bort där kaptenen drog till med ett skott utanför straffområdet, men bollen seglade utanför mål.

GAIS-pressen fortsatte prägla matchen och i minut 24 var Boudri så pass nära som det går att kvittera. Ett fint passningsspel fram i banan av GAIS ledde till att Boudri fick bollen på sin vänsterkant och kunde vika in mot mål. GAIS-spelaren fintade bort motståndarbackarna och avlossa ett skott som pricka bortre stolpen. Halmstads backar kunde inte få bort bollen och strax efter fick Henriksson ett skott på mål från en pass av Lundgren snett inåt bakåt. Det var GAIS som styrde spelet men dessvärre var det hemmalaget som gjorde mål. GAIS försökte rensa bort bollen i en Halmstad-attack, men en spelare från värdlaget tog emot bollen och från lång distans sköt han in bollen i Krasniqis vänstra hörn. En nästintill omöjlig boll att ta. 2-0.

Det sista farliga anfallet i första halvlek för GAIS  kom från Henriksson. Läget liknade det första målet Henriksson gjorde mot Elfsborg, denna gång gick dock bollen inte in. Vid halvtid fanns det än hopp kvar för GAIS. GAIS var nämligen inte fattiga på lägen och bestämde spelet, men möjligtvis inte kliniska nog. Inför andra halvlek genomförde GAIS två byten, för att ändra spelet på något vis. In på plan gick Mervan Celik och William Milovanovic, medan Amin Boudri och Jonas “Myggan” Lindberg gick ut.

Matchbilden ändrades inte i andra halvlek. GAIS tryckte på och skapade tidiga lägen för en reducering men utan resultat. Wängberg låg högt i banan och var vital i anfallen, han spelade även många bollar över banan till Celik som slog in bollarna i straffområdet. Halmstad var dock det laget som var högst på bollarna och var ofta först på andrabollen. GAIS fortsatte rada upp “nästan”-lägen och ett mål låg i luften för GAIS.

Envetet fortsatte GAIS söka hål i Halmstad, men Halmstad stod kompakt i försvaret. I 65:e minuten byttes Joakim Åberg och Jack Cooper Love in, plats på plan gav Harun Ibrahim och Robin Wendin-Thomasson. Ett offensivt byte som betydde att GAIS nu spelade med tre backar och en till anfallare. Men så hände det som inte fick hända. Från ett GAIS-anfall kunde Halmstad ställa om och på grund av GAIS höga positionering på planen fick Halmstad ett “tre mot två” läge. Ett inlägg från kanten till den fria Halmstad-spelaren betydde 3-0.

GAIS höll på att ge ett svar två minuter efter målet. Makrillarna spelade runt Halmstads försvar och Lundgren kom fri på kanten, vek in, passade snett inåt bakåt till  Henriksson. Men GAIS kunde inte spräcka nollan. I minut 78 gjorde GAIS sitt sista byte när Anes Cardaklija klev in och Axel Norén ut. Med tio minuter kvar av ordinarie tid kanske GAIS mer spelade för heder än för poäng. Med hela laget i attack blev det lätt naket i backen och Halmstad tog vara på det. I en kontring fick hemmalaget en straff när en spelare föll i samband med att Krasniqi dykt efter bollen. Straff och 4-0 var ett faktum.

Trots starka perioder av GAIS var det alltid Halmstad som fick målen. Inte slutet på vårsäsongen vi hade hoppats på men stolta var GAIS-supportrarna på plats. I ösregn och 4-0 förlust visade de vad som gör att GAIS inte är som andra klubbar. Publiken tackade av spelarna och gav dem sitt fulla stöd. GAIS hade kämpat hårt men Halmstad stod som segrare.

Nästa match kan bli en revansch i träningsmatch mot just Halmstad den 19:e juni.  Men Allsvenskan är tillbaka för GAIS 7:e juli hemma mot Hammarby.