"Fidde": Långsiktighet är att låta relationer byggas upp över tid

2022-04-03 2:00

GAIS

A-laget

Intervjuer

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

2022 heter GAIS huvudtränare Fredrik "Fidde" Holmberg. Efter en försäsong med många nya spelare i truppen, och tufft motstånd i både cupen och träningsmatcherna, tog vi ett snack med honom inför premiären.

Tjena Fredrik, snart dags för premiären mot Oddevold, hur är känslan?

– Framför allt en längtan till att allt ska dra igång och en go känsla i magen. Det ska bli jävligt kul.

Vi genrepade mot Landskrona BoIS, en match som slutade 2–2. Hur lyder din analys av den matchen?

– Jag tycker vi gör bra första halvlek, vi kommer ut och agerar som jag vill att vi ska göra. Sen tycker jag vi går ner oss alldeles för mycket i början på andra halvlek och jag förväntade mig mer av oss där. Sen får vi en bättre period. En helt ok prestation överlag men det finns detaljer som vi kan göra mycket bättre och vi är lite för ojämna för hur bra jag tycker vi är.

Du har ju fått ta ett stort ansvar gentemot förra året haft assisterande med andra uppdrag. Hur har det varit och hur har rollfördelningen sett ut mellan er tränare?

– Jag tycker det fungerat jättebra, jag är jättenöjd. Jag är väldigt imponerad av både Kenneth och Magnus, båda har ju olika bakgrunder men stor erfarenhet av elitfotboll. Framför allt har jag kunnat fokusera mer på helheten i laget för att få de olika delarna att sitta ihop medan Magnus och Kenneth har kunnat coacha mer individuellt och titta på vad enskilda spelare ska förbättra och göra för att kunna utvecklas.

Känner du att ni är en bit på vägen i där ni vill vara som lag?

– Det finns fortfarande flera saker att jobba på men jag tycker kemin i lagdelarna har förbättrats överlag och jag tycker att vi blir lite, lite bättre för varje vecka som går. Stegen tas oftare och rollerna blir tydligare vilket gör att helheten blir bättre och vi kommer till lite fler målchanser.

Hur ser du på skadeläget, som det ser ut nu. Åtta borta senast, Myggan gick av tidigt, var det säkerhetsåtgärder, eller har det förvärrats?

– Jag tycker det ljusnar allteftersom. Det går åt rätt håll. För vissa går det lite långsammare än vad vi hade hoppats. Vad som är viktigt är att vi inte har dragit på oss nya skador, belastningsskador i synnerhet.  När det gäller träningsmatcher som mot Landskrona ville vi hellre vara på den säkra sidan än att riskera något med spelare som varit småskadade.

Vi ska låta relationer byggas upp inom laget över tid

Hur har det påverkat möjligheten att sätta en elva, den elva du helst vill spela, eller tänker du så?

– Det är viktigt att bygga relationer och få kontinuitet i verksamheten, men jag vill heller inte att det ska vara givet vilka som ska spela. Konkurrens är något jag verkligen vill åt, där är en viktig balans, eftersom vi även vill utveckla spelarna och laget på sikt. Långsiktighet handlar mycket om att vi inte ska bli beroende av enstaka spelare och låta relationer byggas upp inom laget över tid. Men fram tills dess måste man spela ihop vissa saker och bygga en stomme som laget kan luta sig mot.

Vad kan du säga om U19-killarna som har varit med och spelat?

– Flera intressanta som varit med och tränat och gjort det väldigt bra.  Vi har haft 10-12 stycken som tränat med oss under försäsongen, där vi sett en del vara med i matcherna.  De som vi sett mest är de som presterat bäst på träning, varit mest noggranna i sina aktioner, varit ambitiösa och tagit för sig.  

Vi har sett ett GAIS spela 4-1-4-1 en uppställning vi såg tidigt förra året. Kan du berätta om hur du kom fram till den uppställningen?

– Jag skulle säga att jag vi spelar 4-3-3 men använder oss av en 6:a och två 8:or men egentligen är det ett nummerspel och överlag vill jag att alla mittfältare ska delta i spelet. Bland annat ska även 6:an kunna pressa lika högt som 8:orna i vissa fall. Att vi spelar 4-3-3 har egentligen inte så mycket att göra att jag tycker om just den uppställning utan mer att jag tycker att den passar bra för spelarna vi har här. Men det är inte så att spelsystemet är spikat utan det är mer ett verktyg för att förstå roller. Spelsystemet är ett sätt för mig att skapa en gemensam bild gällande rollerna. Men vi kan spela den fotbollen i ett annat system.

Vi har ju sett ett snabbt GAIS och flera gånger sett lyckade omställningar är det så vi kommer se GAIS under säsongen?

– Ja, det är en del av grundtankarna att ha mycket snabbhet i laget. Framför allt passar det bra i hur jag vill formera vårt försvarsspel. Kan vi vinna bollen högt upp, vilket jag gärna ser att vi gör och det är något vi tränar på för att göra, så kan vi snabbt och direkt ta oss till målet och förhoppningsvis göra mål.

Är det snabba spelare något du premierar när du är med och formerar ett lag?

– Ja det kan man säga. Jag gillar snabbhet framtill, det är en väldigt bra egenskap i fotboll.  Men jag gillar framför allt löpvilliga fotbollsspelare som kan springa mycket i försvarsspelet. Jag vill även ha spelare som fattar att fotboll är en lagidrott och att det handlar om att göra jobbet för att laget ska nå framgång.

Kommer garanterat bli spelförande i många matcher

Vi kommer säkerligen vara spelförande mot de flesta lag i Ettan Södra, är det något ni pratat om i gruppen, hur förhåller man sig till det?

– Vi tänker hur matcherna kommer se ut hela tiden men det är viktigt att hantera olika typer av matchbilder.  Vi kommer garanterat bli spelförande många matcher och då gäller det att vi förmår att skapa målchanser utifrån det. Samtidigt kan vi inte bara träna på det utan vi måste hantera andra delar också.  Självklart är ordningen i vilka delar vi tränar och prioriterar viktig men allteftersom säsongen går kommer vi upptäcka vilka delar vi behöver träna mer på och vilka delar vi har på plats.

I vilken ände börjar man?

– Vi tror att det är viktigast med ett bra försvarsspel och vi har i träning prioriterat ett försvarsspel högt upp men också ett försvarsspel som ska sitta ihop över hela planen. Och inte bara ett försvarsspel för att förhindra avslut och mål utan även ett som generar målchanser. Sen har vi tittat på vad effektiv fotboll är för oss och vad våra spelare behöver göra för att skapa målchanser, där handlar det mycket om vilka egenskaper våra spelare har och hur vi kan använda dom.

Vi har nämnt presspelet i det höga försvarsspelet, men kan du utveckla hur GAIS presspel kommer se ut under säsongen?

– Ja, vi har jobbat med det höga, men också jobbat med presspel längre ned i banan för att veta vad vi vill i det olika delarna beroende på var bollen befinner sig. Vi vill träna in försvarsspel utifrån där bollen är på plan och sitta ihop som lag men hela tiden ha ambitionen att ju högre upp vi knycker bollen desto kortare har vi till målet. Det bygger ju mycket på att få så många bollvinster på motståndarens planhalva som möjligt och därifrån göra de två första aktionerna framåt för att sedan skapa övertalighet och målchanser.

Slutligen är det något du vill lägga till och hälsa alla gaisare?

– Vi har fått ett fantastiskt stöd under den här försäsongen och det har varit helt otroligt att känna det stödet. Det är få förunnat, vilket vi pratar ofta och något vi är stolta över. Vi ser fram emot säsongen som fasen och det är en enorm styrka att ha så många gaisare i ryggen och vi ska göra allt för ge tillbaka till de som stöttar oss, för det förtjänar dom verkligen och vi kommer jobba stenhårt för att uppnå det.

Text: Mikael Engelbertsen

Vad: GAIS - IK Oddevold

Var: Bravida Arena

När: Måndag 4/4 kl. 19.00

Hur: Information för dig som har årskort och dig som vill köpa biljett >

Kan du inte se matchen på plats? Se den på Expressen Premium eller Expressen Play >

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER