Febrilt arbete i kulisserna under GO Fotboll

Hundratals lag från Sverige ochövriga nordiska länder är igång med spel på 14 planer i göteborgsområdet. Men det krävs många funktionärer för att få maskineriet att rulla. Under torsdagen mötte vi några av dem:

2022-11-03 14:05

GAIS

Akademin

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Tomas är redo med båren i bilen

Tomas Albrektsson har varit läkare för GAIS akademi sedan 2009. Under GO Fotboll är han ansvarig läkare för cupdeltagarna. Hans nummer står i informationen som lämnas till ledare, och han är ständigt redo att åka ut till en plan om det händer något.

– Jag har en bår i bilen, så händer det något allvarligt så kan vi lägga in personen där för en första kontroll, säger Tomas.

Vad är det värsta som hänt under en cup?

– Det har väl hänt att någon brutit ett ben, och man har fått köra upp till Östra Sjukhuset, men oftast är det inte så allvarliga saker.

Domaren Niki har erfarenheten att ta tuffa beslut på plan

Niki Baghernezhad har dömt ungdomsfotboll i 25 år. Nu för tiden är det mest matcher för de mellan 12-16 år.

Vad är det svåraste med att vara domare?

– Det är tränare som lägger sig i domsluten. Ungdomarna har en relation till sin tränare, men inte med mig, och då tror de att tränaren alltid har rätt. 

Hur hanterar man det då?

– Man får vara domare, psykolog, pedagog och idrottare i ett. Jag vill inte visa ut en tränare, det är tråkigt. Jag vill kunna förklara och få förståelse, så att det inte påverkar spelarnas inställning under resten av matchen.

Povel och Ester rattar transporten mellan planerna

Povel Fagerström är styrelseledamot i GAIS, men under GO Fotboll kör han och dottern Ester två av de många minibussar som förflyttar lagen mellan hotell, skolor och planer.

– Nu har vi nyss kört ett härligt gäng från FC Trelleborg hit till Gaisgården. Jag visste inte riktigt vilken uppgift jag skulle bli satt på, men nu är jag chaufför, säger Povel.

– Det är riktigt kul att vara med och se lite av matcherna också, nyss spelade vår kvartersklubb Hjuvik och vann, och vi såg även Byttorps IF från Borås, där min fru har spelat!

Vad är det roligaste med att vara cup-funktionär Ester?

– Att man får köra en stor bil! Haha, nä men det är kul att man får väldigt många olika sorters frågor, och de flesta får man hänvisa till någon annan.

Fotbollsmammorna i caféet gör allt för sina grabbar

I cafeet på Gaisgården hittar vi under torsdagen Ibtisam Melik och Alexandra Biberzic som har söner i samma lag, pojkar födda 2010. De har börjat morgonen med att klura ut hur kaffebryggaren fungerar och hur ser egentligen en korvkokare ut.

– Klart man hjälper till, vi gör allt för våra grabbar. Men när det är dags för dem att spela så kommer vi vara ute och heja på!

– Har vi bara en korvkokare där ute? Ta med kycklingkorven då, det kommer att gå mer av den, instruerar Ibtisam en annan funktionär som tittar in genom dörren.

Bostonterriern Paris, 8 månader, är också på plats för att ge stöttning i utfodringen av hungriga unga spelare (eller möjligtvis för att sno en korv när ingen tittar).

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER