Efterlängtad vinst i Svenska Cupen-mötet mot Ängelholms FF

GAIS dominerade mot skåningarna på ett kyligt Valhalla IP under lördagskvällen. Trots fint, högt tryck från makrillarnas sida lyckades Ängelholm för det mesta hålla bollen utanför buren, men matchen slutade med en efterlängtad grönsvart seger.

2022-03-06 1:00

GAIS

Matchen inleddes med de båda kaptenernas gemensamma bärande av den ukrainska flaggan i symbolisk gest emot den ryska invasionen. Därefter startade kvällens match i de sista kalla solstrålarna över Göteborg.

Redan tidigt började vår kvarn mala de gulklädda skåningarna och jobbade med snabba, effektiva passningar. De använde hela planen och uppvisade trygghet och kontroll i sitt bollinnehav. Redan i 10:e minuten skedde matchens första byte när en Ängelholmsspelare blev skadad och tvingades lämna planen.

Efter första kvarten hade GAIS haft tre hörnor och ett aggressivt, starkt anfallsspel som dock inte nådde hela vägen fram till målchans. Och efter en varning i GAIS sköt bortalaget på mål som Mergim Krasniqi säkert plockade åt sig.

Det blev ytterligare ett par hörnor åt båda håll och därefter hände det nästan 500 personer hade uthärdat marskylan för att se. I den 25:e spelminuten klackar Michael Kargbo in matchens första och enda mål efter en fin uppspelning av Harun Ibrahim och Gustav Lundgren.

Därefter höll de trycket uppe genom resterande tid av första halvlek, bortsett från en stressig situation efter en hörna emot sig i den 41:e minuten då det var kamp om bollen på grönsvart straffområde. Lindberg, Morris och Andersen pressade dock motståndarna bra, ett tryck de behöll även när domaren blåste igång andra halvlek.

Andra halvlek spelades mycket som den första fast med ännu högre tryck, dock med lika många hörnor utan önskat resultat. GAIS var aktiva i Ängelholms målområde, men trots många möjligheter avslutades få bollar på mål, och ingen mer gick in.

I försvaret spelade Grozdanic stabilt och Krüger passade fina, långa bollar till spelare som var redo att gå till anfall. Till och med när motståndarna serverades ett friläge på silverfat tog kalmariten i tröja nummer 3 en redig smalbenssmäll för laget och visade var skåpet skulle stå.

Bytena under andra halvlek var alla offensiva och de grönsvarta ökade pressen mot ett redan dominerat Ängelholm. Även då motståndarna fick tag i bollen och försökte kontra med snabba löpningar av sin nummer 21, fick GAIS snabbt tillbaka kontrollen och kunde återgå till att styra spelet.

I den 77:e minuten blev det straff för göteborgarna efter att Axel Henriksson fällts i målområdet under en fin löpning på väg mot en målchans. Tyvärr lyckades Ängelholms målvakt Robin Streifert rädda, och ställningen förblev 1-0. Skåningarna fick upp lite kämpaglöd, och i en frispark utanför det grönsvarta målområdet i 80:e minuten hade GAIS kommunikationsproblem i försvaret.

Matchens alla hörnor till ära fick en sista hörna av bortalaget avsluta lördagsmötet. Domaren blåste av och atleterna hade tagit en efterlängtad, välbehövlig och välförtjänt seger mot sina kommande Ettan-motståndare.

Text: Julia Thimberg Silfwerling

Matchen i korthet

Laget: Mergim Krasniqi – Mohamed Youla (Viktor Nilsen 81’), Viktor Krüger, Emin Grozdanic, Niklas Andersen – Filip Gustafsson, Harun Ibrahim (Nuha Jatta 46’), Jonas Lindberg (Axel Henriksson 63’) – Gustav Lundgren, Michael Kargbo (Youssef Fayad 63’), Ben Morris.

Målen: 1-0 Kargbo

Varningar (i GAIS): Grozdanic (17’), Lindberg (25’), Jatta (84’)

Publik: 479 (bara gaisare)