Bortaseger mot Utsikten på iskallt Valhalla

Atleterna avslutade sitt gruppspel i årets Svenska Cupen med en 2-0-seger mot Utsiktens BK borta på Valhalla IP. För det mesta skulle GAIS vara det dominerande laget, men kring halvtid var spelet svajigt och det skulle dröja till den sista halvtimmen innan de verkligen fick till det.

2023-03-06 9:30

Julia Thimberg Silfwerling

A-laget Herr

I strålande vårsol men bitande vintervindar spelade GAIS sin sista gruppspelsmatch i Svenska Cupen borta mot Utsiktens BK på Valhalla IP. Läktarna var till stora delen grönsvarta och på plan skulle GAIS vara det bättre laget en stor del av matchen. De öppnade starkt med snabba anfall av Chika Chidi. Laget kändes till en början med alert och motiverat, med många anfall under de första minutrarna.

Friday och Celik gjorde flera fina löpningar framåt varvat med bra hemjobb. Gustafsson skickade en fin boll till Alexandersson som kunde skruva den mot målet, dock räddades det av hörna av hemma målvakten. Även Celik, Friday och Wängberg gjorde försök till avslut, men ingen boll hittade vägen in i nätet. I backlinjen gjorde Krüger en bra match på högerkanten och mittbackarna Frej och Beckman utgjorde en utmärkt duo framför målet, man skulle inte kunna tro att detta var deras första match tillsammans som mittbackspar.

Det var just backlinjen som skulle hålla konstant hela matchen. Efter att två av tre mittfältare dragit på sig varsin varning vid två separata tillfällen i sammandrabbningar med motståndare - inom tre minuter av varandra - började något från mitten svikta. Spelet föll in på vänstersidan och anfallen förblev ofarliga när misskommunikation och instabilitet tycktes drabba Atleterna. I mål var dock Krasniqi lika lugn som vanligt och räddade utan tvivel de skott Utsikten då och då fick till.

Mycket känslor kokade mellan Alexandersson och Utsiktens lagkapten, före detta GAIS-spelaren Westermark, som blev allt hetsigare mot varandra. I 40:e minuten fälldes Celik i straffområdet och straffen blev ett faktum. Dock skulle den inte sitta lika lätt som mot Blåvitt veckan innan och när Celik skickades av plan för näsblod efter skottet stod det fortfarande 0-0. Passningsspelet svek Atleterna in i slutet av första halvlek och början på nästa. Många jagade boll och ville pressa framåt, men till skillnad från tidigare matcher i cupen kändes det otryggt och ryckigt.

Detta skulle hålla i sig tills några offensiva byten gjordes med dryga 30 minuter kvar. Plötsligt började GAIS åter ta kontroll över matchen och framförallt Lindberg visade gång på gång vilken duktig spelare han är. Med bra placeringar och snabba löpningar började hemmalaget åter få svårt att hålla de grönsvarta borta. I och med bytena fick även Wängberg flytta från sin placering på vänsterkanten till högerkanten, där hans redan fina prestation skulle höjas ytterligare.

I 72:e matchminuten passade Binaku upp bollen till Lundgren som skickade bollen vidare till Lindberg, som sköt. Det första skottet satt på målvaktens ben, men Lindberg var på returen och kunna peta in den rakt i nätet. GAIS hade tagit sin välförtjänta ledning och spelet under de sista tjugo skulle bli helt annorlunda än de första sextio. Från mitten fördelade Åberg tryggt bollen snabbt och effektivt och på vänsterkanten jobbade Binaku snabbt både upp och ned, hela tiden drivande. När Utsikten kom till anfall fanns hela det grönsvarta försvaret där för att effektivt hålla dem borta från några riktigt farliga lägen.

Frej gjorde en skicklig manöver när två Utsikten-spelare försökte fälla honom och ta boll, men han kunde behålla den och skicka den vidare uppåt i plan där Wängberg kunde ta över. Strax därefter, efter fint samarbete av hela laget, på ett inlägg av Lundgren kunde Lindberg ta emot bollen och sedan sätta den i nätet under 90:e minuten. Under de sista, kalla tilläggsminutrarna fanns förhoppning av att se en hattrick från den grönsvarta nummer 11. Slutresultetet var dock redan uppnått och när domaren blåste av kunde GAISarna värma sig med ännu en försäsongsseger.

I och med GAIS seger över Utsiktens BK blev de tvåa i Svenska Cupens gruppspel och går därmed inte vidare. Vann gruppen gjorde IFK Norrköping som parallellt med matchen på Valhalla besegrade IFK Göteborg med 4-0 och därmed förblev obesegrade genom hela gruppspelet.

Matchen i korthet

Laget: Krasniqi - Krüger (Binaku 64’), Frej, Beckman, Wängberg - Lundgren, Gustafsson (Åberg 64’), Alexandersson (Ju Lindberg 54’) - Friday (Ahl Holmström 80’), Chika Chidi, Celik