Beckman: Målet är ju att bli utlandsproffs

När han inte spelar fotboll jobbar Filip Beckman på en mellanstadieskola hemma i Kungsbacka eller hänger med kompisar. Den före detta akademispelaren debuterade med A-laget under våren och var bland annat med och plockade hem derbysegern mot blåvitt i februari.

2023-05-15 11:30

Julia Thimberg Silfwerling

A-laget Herr

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Filip Beckman kom till GAIS akademi 2019 efter en tid i Tölö IF i sin hemstad Kungsbacka. Dessförinnan hade han varit i Häcken en period, men valde GAIS akademi när han kände att det återigen var dags att satsa på fotbollen.

– Jag trivdes väldigt bra alla mina tre år i akademin, säger han.  

Fotbollen har alltid varit en del av hans liv. Hans pappa, som har rötter i Polen, spelade där som ung, sedan i Kungsbacka efter flytten till Sverige och även Filip ser på Kungsbacka som sin moderklubb. Dock är den stora drömmen att en dag spela i Manchester United.

– Det stora målet är ju att bli utlandsproffs och lyckas i de största ligorna.

Och då är GAIS ett bra kliv på vägen. Den tjugoåriga mittbacken blev uppflyttad till A-laget inför säsongen 2023 efter samtal fram och tillbaka under hösten -22.

– Det kändes väldigt kul, det här har man ju kämpat för i alla år. Att komma till A-laget är väldigt kul.

För en ung akademispelare är uppflytten till A-laget dock inte bara kul, utan också väldigt lärorik. Filip berättar hur de äldre lagkamraterna är väldigt hjälpsamma och han lär sig väldigt mycket från deras erfarenhet, både på träningar och matcher.

– Stämningen i laget är väldigt bra. Alla gillar alla, alla hänger med alla.

Som mittback är det även lagkamraten Axel Norén som Filip lär mycket ifrån. De två har spelat sida vid sida flera matcher nu, ett samarbete Filip trivs bra med.

– Norén är väldigt lätt att spela jämte. Han tar mycket ansvar och visar vägen tydligt.

Det största med uppflytten var och är dock mängden publik. Innan han klev ut och gjorde debut med A-laget hade han aldrig spelat inför så många människor. Och vilken match att spela sin första startelva i: segerderbyt mot IFK Göteborg i Svenska Cupen.

– Det kändes sjukt faktiskt. Det var väldigt stort att få göra sin tävlingsdebut med A-laget på en så stor match. Och vinna den.

Även om spänningen fortfarande finns kvar att spela inför klacken så säger Filip att nervositeten släpper, men det är fortfarande en mäktig känsla. En match som lär dra mycket publik och hög stämning är det kommande Originalderbyt mot ÖIS den 1:a juni.

– Jag har inte tänkt så mycket på den matchen än. Vi tar en match i taget och fokuserar på den.

Fokuset på varje match kan mycket väl ha påverkat den framgångsrika våren. Filip är både nöjd med lagets insats och sin egen.

– Vi har haft en hög lägstanivå alla matcher och visat att vi är ett bra lag, att vi är starka. Jag tycker att jag har varit stabil alla matcher hittills, men det finns mer att hämta.

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER