Axel Norén: “Vad vi gör påverkar många”

Axel Norén är den 23-åriga mittbacken från Blekinge som trots sin unga ålder har spelat i Sveriges tre högsta divisioner i fotboll.

2022-05-10 16:37

GAIS

A-laget

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Axel Norén är den 23-åriga mittbacken från Blekinge som trots sin unga ålder har spelat i Sveriges tre högsta divisioner i fotboll.

– Det är alltid en lite konstig situation att flytta till en ny stad, säger han, det gäller att skaffa nya kompisar. Än så länge har det funkat. 

Axel känner att han kommer in i Göteborg mer och mer och att han “trivs bra både i och utanför fotbollen”. Han hade länge varit sugen på att flytta till Göteborg, så när flickvännen började studera här och han fick möjligheten att komma till GAIS var det inget som stod i vägen. 

– Det är ju en anrik klubb med många som bryr sig. Jag har varit i fina klubbar innan, men det har inte varit så många människor som bryr sig. Många brinner för GAIS. Vad vi gör påverkar många. 

Just detta är vad han tycker är det bästa med att spela i det grönsvarta stället. 

– Man känner sig hedrad. Jag spelar ju fotboll för att man vill att folk ska bry sig, det är inte lika kul att alltid bara spela för mamma och pappa på läktaren liksom. Här är det så mycket folk som bryr sig. Det känns så enormt. 

När intervjun gjordes med Axel hade atleterna spelat fem matcher för säsongen 2022 och alldeles nyligen förlorat borta mot Ängelholm. Det kände han dock inte var ett större hinder.

– [Säsongsstarten] har känts bra tycker jag. Om någon sagt innan att vi skulle ta 12 av 15 poäng skulle jag tackat ja till det. Att man förlorar matcher händer, det händer alla lag oavsett hur bra de är, i hela världen. 

Han har svårt att sätta ord på hur förlusten mot Ängelholm kändes eller vad som lett till den, men mycket låg i att motståndet i den skånska matchen var väldigt effektiva. Dock måste något ha hänt i det grönsvarta ledet, för nästa match hemma på Ullevi veckan därpå plockades en storseger mot Torns IF med 5-1 i vårsolen. 

– Vi har bra fotbollsspelare i laget, de har fått ihop det bra. Det är många nya och det är alltid svårt när en klubb gått ner en division. 

Axel säger, precis som Viktor Krüger gjort i en tidigare intervju, att det bara var de första veckorna som det nästan helt nya A-laget kände lite på varann och försökte hitta sin roll. Nu har de alla spelat ihop sig och både lagkamrater, klubben och supportrarna har varit väldigt välkomnande. 

– Det är jättebra lagkamrater, och vi kommer hela tiden in i det mer och mer. Alla på klubben har varit jättesnälla och jag har alltid känt mig jättevälkomnad av fansen. 

Även huvudtränare Fredriks sätt att bygga försvaret känns bra. 

– Jag tycker att sättet “Fidde” vill att vi ska försvara passar mig ganska bra. Och det kompletteras bra med Emin, jag trivs på min plats som mittback. 

Och Axel tror på återtåget till Superettan. 

– Jag har ju varit med och vunnit Ettan med Mjällby och det är samma favoritskap nu, liknande press att vinna varje match, så det finns många likheter. Jag har varit i de flesta serierna och vi har ett bra lag. Vi har en bra chans att ta hem det. 

Det är dock på gräset det avgörs, och precis som Axel säger påverkas makrillarna på plan av de som står på läktaren. Ju fler desto bättre, för fotboll är en upplevelse att dela. Så kom till Gamla Ullevi lördag 14:e maj kl 16.00, med så många vänner som möjligt, för Gratismatchen mot Lunds BK och stötta GAIS. 

Text: Julia Thimberg Silfwerling

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER