Axel Henriksson: “Jag spelar fotboll för att det är skitkul att spela fotboll.”

Trots långa perioder av skador slås Axel Henriksson inte ned. Med vilja att alltid kämpa vidare och utvecklas gläds han åt stödet från läktaren varje gång han kliver ut på plan.

2023-09-26 19:00

Julia Thimberg Silfwerling

A-laget Herr

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Axel Henriksson är 21-åringen från Björlanda som i tonåren gjorde det enkla valet att sätta fotboll framför friidrott. 

– Fotbollen har alltid varit det roligaste. Det var nog pappa som tyckte mest om friidrott, men jag valde fotbollen. 

Det valet fick honom att inför fjolårets säsong komma till GAIS från BK Häckens ungdomslag. När erbjudandet kom att byta till grönsvart var valet enkelt. 

– Där och då var det inget val. Jag hade varit skadad nästan ett år - jag var ju juniorspelare då - och hade några alternativ på bordet. Av dom var GAIS det självklara valet. 

Han debuterade med A-laget under våren 2022 och blev snabbt omtyckt, både på och av plan. Trots bedriften att vara med och lyfta ett lag från Ettan Södra till Superettan, så säger Axel att det bästa med förra året var “bara att få spela fotboll i GAIS”.

– Det var lika kul varje gång man ställde sig på planen. Oavsett om det var hemma eller borta, så var det alltid gaisare som står och sjunger ramsor. Och om man jämför med Superettan nu, så var det mycket mindre arenor så att allt bara kändes större. 

Han minns tillbaka till matchen mot Lindome på Åbyvallen i maj förra året, då GAIS vann med 3-1.

– Det var en ganska trång arena liksom och det var ett jävla tryck från sidan. Det var väldigt kul att spela fotboll i Division Ett. 

Spelar så mycket som han klarar av

Axel har dock drabbats av flera skador och tvingats bort från planen under långa perioder. Just nu känner han av högerknä och tror att det är liknande det han har haft runt höften och i magen. Smärtan tros vara en biverkning på Crohns sjukdom, vilket är en inflammatorisk tarmsjukdom, där irriterade leder och muskelfästen är en bieffekt. 

– Kroppen mår fortfarande lite si och så. Om man tränar på för mycket blir det värre, så jag tränar ju mindre än övriga. Jag får lägga mig på en nivå där jag spelar så mycket som jag klarar av liksom. 

Axel berättar att han ändå gör sitt bästa för att vara med laget så mycket som möjligt, även om han inte kan vara med på allt. Lagkamraterna har alltid varit stöttande, vilket har varit väldigt viktigt då sjukdomen har lett till långa perioder av värk och rehabilitering. 

– Man får inte tänka för långt fram utan ta det vecka för vecka. Man får se framstegen för vad de är, det blir tufft att motivera sig annars. Det är ju alltid roligt när man får känna på lite boll och komma ut på planen och vara med. 

Första matchen tillbaka 2023 på plan var dock inte lätt och Axel kände hur hans kondition inte riktigt höll. 

– I början är det alltid kämpigt med många grejer, men självklart är det jättekul också. Man känner sig ofta så att de första veckorna känns väldigt bra, sedan blir det ofta en liten dipp och då får man ta det därifrån. Men nu är jag ju verkligen inne i det och har ju spelat ganska mycket nu på slutet ändå. 

Att spela framför supportrarna är något Axel älskar. Han har blivit väl mottagen och känner hur han alltid har backning från läktaren. 

– Det är verkligen bara positiv energi från läktaren, både till mig och till laget. Och det blir alltid ett leende på mina läpparna när jag hör ramsan som de har skrivit till mig. 

Första gången han hörde sången, "slösa inte bort din målchans, passa till Henriksson", var på bortaplan och det var med förvåning han insåg att klacken sjöng hans namn. Så skrattar han till:

– Jag får göra mål för att förtjäna den bara. 

Har en revansch att utkräva

En ny chans till mål kommer i torsdagens bortaderby mot ÖIS. Som vanligt får Fredrik “Fidde” Holmberg laget att fokusera och träna hårt inför matchen. Det kommer även bli Axels första Göteborgsderby i ett A-lag och han är mer än lite taggad. 

– Det känns jätte-jätteroligt med derby! Jag har ju missat båda derbyna tidigare i år. Så jag ser väldigt mycket fram emot att gå ut på Gamla Ullevis gräsmatta framför den grönsvarta läktaren.

ÖIS är också sugna på att ta hem tre poäng. Med en sämre position i tabellen gör de vad de kan för att hålla sig kvar i Superettan. Gaisarna å andra sidan är sugna på att avancera uppåt.  

– Vi har en revansch att utkräva, men dom var skickliga i förra derbyt. Jag tror dom kommer göra det tufft. Derbyn är ju så att det inte spelar så stor roll var ÖIS ligger i tabellen eller var GAIS ligger i tabellen. Båda lagen vill ju vinna liksom. 

En seger i derbyt skulle innebära att GAIS knappar in på tabelltvåan Utsikten och en möjlig uppflyttning till Allsvenskan. Laget tänker dock inte längre fram än till nästa match. Axel säger hur de “alltid jagar de tre poängen” och från sin position på mittfältet känner han sig hemma, men med möjligheterna att utvecklas. 

– Jag får mycket frihet att fylla box och ta djupledslöpningar, men samtidigt jobba defensivt. Jag vill bli lite rörligare där i den positionen och inte bara vara djupledsgående, utan jobba lite mer spelfördelande också. Det vet jag att jag har i mig och det kommer komma på sikt. Det jobbar jag mycket med på träningarna. 

Trivs skitbra i GAIS

Med ett förnyat kontrakt blir han kvar i ytterligare tre år, till allas glädje. Inte minst hans egen. 

– Jag spelar fotboll för att det är skitkul att spela fotboll. Sedan vet jag inte hur långt jag kan ta mig. Just nu tycker jag att GAIS är en väldigt bra nivå för mig. 

Som makrill ser han stora utvecklingsmöjligheter för sig själv, men tänker även att klubben kan växa och utvecklas. 

– Jag vet inte om GAIS någonsin kommer bli en för liten klubb för mig. Just nu trivs jag skitbra i GAIS. Om vi kan ta oss upp i Allsvenskan tror jag inte att den kostymen någonsin blir för liten för mig.

Inte köpt biljett till derbyt ännu? Klicka här >

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER