Adam Wästlund - uppflyttad talang som visar framfötterna

2019-02-04 1:00

Daniel Björnalm

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

De sista nio månaderna i unge Adam Wästlunds liv har varit fulla av fotbollsmässiga höjdpunkter. Eller vad sägs om följande hattrick: treårigt U-lagskontrakt med GAIS, ett par landslagsläger samt som grädde på makrillen nyligen permanent uppflyttad till Atleternas A-lag. Det går bra nu!

Ni som regelbundet följer vår hemsida har naturligtvis noterat den unge talangens framfart. Ytterligare fart framåt i karriären är det många som tror och hoppas på att Adam ska få under sitt första år som junior bland seniorerna. Vi tog ett snack med en glad yngling som laddade upp inför säsongen med en resa med familjen till Phuket i Thailand.

Först och främst ett stort grattis till din uppflyttning till föreningens representationslag!

- Tack så mycket!

Hur har första tiden i A-truppen varit?

- Skitroligt! Vi är en bra grupp. Och tiden kommer bli utvecklande. Det är en bra miljö att växa i, tror jag.

Du har ju även från och till under 2018 tränat med A-truppen, hur skulle du beskriva skillnaden gentemot U-träningarna?

- Det är högre tempo framför allt. Men även mer vilja och bättre inställning.

- Har du kommit väl in i gruppen, eller får du bara bära Edins vattenflaska och putsa Calles skor?

- Haha, det slipper jag som tur är. Jag tycker att jag kommit in i det bra.

Träningsmatcherna inför säsongen har påbörjats. För GAIS del har man varit i farten två gånger om. I båda dessa kamper har unge Wästlund fått speltid. Ni som är minnesgoda kommer från denna intervju ihåg att huvudtränare Bosko Orovic beskrev sin påläggskalv som en spelare som har hög spelförståelse och god teknik. Egenskaper som de som sett årets matcher skriver under på. Adam är nöjd med sina spelade minuter.

- Jag tycker det kändes bra när jag fick komma in. Kändes som att jag hann med att visa offensiva kvaliteter och att jag kom in och visade det jag kunde.

Vad är ditt mål för din första säsong i A-laget?

- Det är att vara uppe och utvecklas så mycket som möjligt egentligen, så får vi se vart det leder.

En som tror att Adam går en ljus framtid till mötes är GAIS assisterande tränare Patrik Ingelsten. Ingelsten som faktiskt kunde fått spela tillsammans med Adam då han var uppsatt som tillgänglig spelare i lördagens match i ett Borås i vinterskrud. På frågan vad som saknas för att den på gymnasiet naturpluggande 17-åringen ska bli en bärande spelare i Superettan svarar han så här.

- Det kommer han att med alla säkerhet att bli. Det är bara en tidsfråga. Det är alltid så att när unga killar får chansen gäller det att de är förberedda på att ta den. Han har ju spelat mot både Halmstad och Norrby och för varje minut han får blir han bättre och mer van vid tempot. Speltiden i A-laget är viktigast och tid kommer han få. Det gäller att vara förberedd och tacka för förtroendet och ta vara på chanserna.

I ovan länkade artikel uttalar sig både Bosko och Kenneth Gustafsson om Adam och hans fotbollsspelande. Patrik lyfter även fram personen Adam.

- Han är alltid väl förberedd och professionell oavsett om det är gym eller träning på planen. Han har fokus på sin uppgift och är mogen för sin ålder. En jättebra person och en jättebra människa och som funkar bra i gruppen.

Vad tror du om hans första år som seniorspelare?

- Svårt att säga. Men över tiden kommer chanser komma, det är bara att jobba hårt och fortsätta på sin inslagna bana. Då kommer han få tid och växa in i det ytterligare, vilket jag tror att han kommer göra.

Adam var ett par gånger under fjolåret med på landslagsläger och spel i Sveriges näst högsta serie torde rimligtvis stärka hans aktier för framtida uppdrag.Han är nöjd med sin insats på det senaste lägret (i november) och är väl införstådd med att konkurrensens är stenhård.

- Jag tyckte det kändes bra. Och det finns många väldigt duktiga spelare som är med där.

Vad tror du om dina chanser att komma med på nästa samling?

- Tror det är goda chanser för mig.

Och till nästa steg, till en landslagstrupp?

- Det är svårt säga, vi får se helt enkelt. Det hade varit väldigt roligt men vi får se om jag är med på nästa läger först.

Med speltid i Superettan, tror du chanserna ökar för en plats i truppen?

- Jag tror de ökar. Tror att de (förbundskaptenerna) har bra koll på det.

Med samma utvecklingskurva som senaste året är det inte omöjligt att vi får se Adam starta matcher i både grönsvart och blågult. Inte illa pinkat för en grabb som har ett och ett halvt år kvar till studenten och som ännu inte får köpa snus.

Text: Daniel Björnalm

Foto: Mikael JosefssonNo items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER