65 år sedan SM-guldet 1953/54

2019-05-30 2:00

Anders Fagerlund

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Idag kan vi fira jubileum av GAIS senaste SM-guld och skänka en uppskattande tanke till Karl-Alfred, Sanny, Jompa, Töta, Ögat och de andra guldhjältarna.

GAIS firar i år att det är 125 år sedan slaktare från saluhallen och läroverkspojkar från Vasastan, Haga och Annedal möttes på Edlunds konditori och café på Storgatan 7 för att bilda vår klubb. De förra sysslade med tyngdlyftning och brottning medan de senare föredrog friidrott - så helt naturligt att sällskapet bildades för att vända sig till såväl atleter som idrottare.

Men det finns fler saker att fira under året, till exempel är det 100 år sedan klubben tog sitt första SM-guld i fotboll - vilket vi ska återkomma till senare i höst. Men det är också 65 år sedan GAIS vann sitt senaste SM-tecken och det ska vi uppmärksamma idag.

För det var just den 30 maj 1954 som Grönsvart - som under den aktuella säsongen faktiskt spelade i Grönvitt - kunde säkra guldet på Stadsparksvallen och därmed lägga grund för att spelare och supportrar fick fira vid hemkomsten till Göteborg.

Bedrövlig start på guldsäsongen

Säsongen skulle dock starta riktigt dåligt när GAIS inledde serien med hela seriens största förlust på hemmaplan, 1-6 mot Jönköping Södra. Man tog sedan en pinne borta mot tippade topplaget Djurgårdens IF efter 2-2 på Stadion men förlorade sedan igen hemma mot Hälsingborgs IF. Den som inspekterade tabellen efter tre omgångar hade ingen anledning att tro att Atleterna, efter den svaga starten, skulle kunna aspirera på några medaljer under året.

Men formen vände tack och lov uppåt och under höstsäsongen kunde GAIS avancera i tabellen. Minnesvärda matcher var till exempel 2-1-segern över IFK Göteborg där Karl-Alfred fick nöjet att avgöra på straff med bara tre minuter kvar av drabbningen. Atleternas store målskytt gjorde sedan också hattrick när Malmö FF slogs tillbaka på Gamla Ullevi med hela 3-0.

När GAIS stängde höstsäsongen med att vinna över Degerfors med 4-1 kunde man ta vinteruppehåll med en andraplats i bagaget. Men det skulle bli en stökig vinter där två spelare lämnade laget innan det var dags för vårpremiär i april.

Efter 1-1 borta mot MFF i seriens omstart tog GAIS sin största bortavinst för året när man vann 5-1 mot IF Elfsborg på Ryavallen. Men det var ingalunda någon Erikgata mot guldet därefter, med förluster mot AIK och Sandviken och bara ett 1-1-kryss mot IFK Göteborg inför drygt 30.000 åskådare. I derbyt var det för övrigt ånyo Karl-Alfred som räddade poäng till GAIS efter att ha tåfjuttat in kvitteringsbollen.

Nagelbitare avslutar säsongen

Men GAIS avslutade serien starkt och en avgörande match var bortavinsten mot toppkonkurrenten HIF. Karl-Alfred gjorde två mål och lät brodern Sanny avgöra matchen med sitt 3-2 mål. Därefter kom årets mest målrika match i Allsvenskan då GAIS slog tillbaka DIF med 5-3 och både Sanny Jakobsson och Bertil "Jompa" Andersson blev tvåmålsskyttar.

I den sista omgången var förutsättningarna glasklara. GAIS behövde ta en poäng på bortaplan mot J-Södra för att säkra guldet, medan smålänningarna jagade en vinst för att kunna klara kontraktet.

Matchen skulle bli en nagelbitare, inte minst eftersom Sanny Jakobsson blev nedsparkad en bit in i första halvlek och inte kunde spela vidare. Eftersom det här var på den tiden då det inte var tillåtet med avbytare så var Grönsvart nu hänvisade till att spela färdigt matchen med tio man. Södra jagade ett ledningsmål men Atleterna stod pall och klarade av att hålla matchen mållös till dess att slutsignalen äntligen ljöd.

Slutresultatet 0-0 betydde att GAIS vann sitt fjärde SM-guld och att J-Södra fick lämna Allsvenskan. Laget hade för ovanlighetens skull åkt tåg till matchen istället för buss och vid återkomsten till Centralstationen väntade ett uppbåd av supportrar som ville ta emot och fira guldhjältarna.

Tabell 1953-54Under säsongen vann Karl-Alfred Jakobsson också skytteligan med sina 21 mål och blev därmed den första spelaren att vinna tre raka titlar som meste målgörare i Allsvenskan. En prestation som bara Jan "Lill-Damma" Mattsson klarat av att matcha sedan dess (Östers IF, 1973-73-75). Totalt gjorde Karl-Alfred 145 mål på 197 seriematcher för GAIS - ett resultat som med största sannolikhet aldrig kommer att överträffas.

Kontinuitet över två säsonger betalar sig

Noterbart var att stora delar av GAIS startelva under guldsäsongen hade spelat ihop över i princip två hela säsonger, vilket alltså betalade sig på bästa sätt med ett fjärde SM-guld för klubben. Från målvakt till center hade vi ett väloljat maskineri med förmåga att mala ner motståndarna och som klarade att leverera när det som bäst behövdes.

Om vi börjar bakifrån så startade GAIS säsongen med Curt "Töta" Thorstensson i buren under höstens 13 matcher. Men han lämnade klubben under vintern när Leif Andersson anslöt under vintern - och Andersson fick ta över kepsen under vårsäsongens nio matcher.

GAIS spelade under säsongen enligt en modell som i dagens termer kan översättas till ungefär 2-3-2-3, med två backar, tre halvbackar, två innrar, två yttrar och en center. Längst bak i denna uppställning backarna Rune Jingård och Stig Björkman och och halvbackarna Ingemar "Ögat" Eriksson, Bertil Sernros och Leif Forsberg.

Makrillarnas giftiga offensiv utgjordes av yttrarna Hasse Olsson och Frank "Sanny" Jakobsson samt de mer centrala Bertil "Jompa" Andersson, Stig Andersson och skyttekungen Karl-Alfred Jakobsson. (Stig Andersson lämnade f ö klubben under vintern vilket ledde till att Leif Forsberg flyttade framåt i banan och att Knut Almqvist fick mer speltid).

Vid sidan av de ovan nämnda killarna var det ytterligare ett antal spelare som representerade klubben under säsongen, men som fick avstå medalj för att de gjort för få matcher.

Följande spelare representerade GAIS i Allsvenskan 1953/54 (antal matcher):

 • Leif Forsberg (22)
 • Karl-Alfred Jakobsson (22)
 • Rune Jingård (22)
 • Bertil Andersson (21)
 • Ingemar Eriksson (21)
 • Frank "Sanny" Jakobsson (21)
 • Bertil Sernros (21)
 • Stig Björkman (20)
 • Hans Olsson (16)
 • Stig Andersson (13)
 • Kurt Torstensson (mv) (13)
 • Leif Andersson (mv) (9)
 • Arne Lund (9)
 • Knut Almkvist (6)
 • Sixten Nilsson (2)
 • Rolf Almkvist (1)
 • Nils Blomén (1)
 • Folke Fredriksson (1)
 • Leif Skoglund (1)


Klubben och alla gaisare säger idag ett stort tack till alla som bidrog till GAIS senaste SM-guld!

GAIS 1953-54Källor: Wikipedia, Fotbollsweden.se, Svenska Fotbollsförbundet, GAIS.nu/historik samt Makrillar, kval och gröna raketer.

Värt att veta

GAIS SM-guld
Atleterna har vunnit fyra SM-guld genom åren: 1919, 1922, 1931 och 1954.

Målskyttar under säsongen 1953/54
Målskyttar under säsongen var följande spelare:

 • Karl-Alfred Jakobsson - 21 mål.
 • Bertil Andersson - 9 mål.
 • Frank Jakobsson - 7 mål.
 • Leif Forsberg - 5 mål.
 • Hans Olsson - 2 mål.
 • Knut Almkvist - 1 mål.
 • Bertil Sernros - 1 mål.


Allsvenska skyttekungar från GAIS
Karl-Alfred vann alltså skytteligan under guldsäsongen - och det är bara fem gaisare som klarat av den bedriften i Allsvenskan (och det är bara en av dessa som har vunnit titeln mer än en gång):

1926/27: Albert "Abben" Olsson 24
1930/31: John "Long John" Nilsson 26 mål
1941-42: Sven "Jack" Jacobsson 20 mål
1951-52 Karl-Alfred Jakobsson 17 mål
1952-53 Karl-Alfred Jakobsson 24 mål
1953-54 Karl-Alfred Jakobsson 21 mål
2009: Wanderson do Carmo 18 mål

Bäst i GAIS
I samband med Atleternas 100-årsjubileum utsågs Karl-Alfred till föreningens bästa spelare under det första århundradet.

Jompas Atletpris
Supporterföreningen Makrillarna delar sedan 2011 ut Jompas Atletpris till minne av allsidige kämpen och SM-guldmedaljören Bertil ”Jompa” Andersson, som faktiskt representerat GAIS på elitnivå i bandy, handboll, ishockey och fotboll.

Jompa fotboll
Jompa hockey
No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER