3-0 mot Oskarshamns AIK

För andra matchen i rad kunde GAIS visa var skåpet skulle stå, nu med en 3-0-seger hemma mot Oskarshamn AIK.

2022-05-26 21:30

GAIS

A-laget Herr

För andra matchen i rad kunde GAIS visa var skåpet skulle stå, nu med en 3-0-seger hemma mot Oskarshamn AIK. Under Kristiflygarekvällen tog atleterna ledningen efter ett dubbelbyte som fick hela laget att lyfta.

I sol och med kraftiga majvindar hälsades Oskarhamns AIK till Gamla Ullevi, där GAIS skulle komma att ta hem en go 3-0-seger. En handfull svartvita supportrar stod i bortasektionen, men det var “heja GAIS, heja GAIS, heja GAIS” som ekade över planen.

GAIS började lugnt och fint med trygga passningar. Även om makrillarna hade mycket bollinnehav tog varken de eller bortalaget kontrollen och under de första tjugo minuterna hände ganska lite. Inget lag fick till några större chanser och bortsett från några hörnor och ett par frisparkar hölls spelet för det mesta mitt på plan.

Matchen blåstes av mycket för frisparkar åt OAIK och det saknades både tempo och flyt. Ett tag ser gaisarna lite mer osäkra ut och OAIK försöker nå fram till buren, dock kommer de aldrig igenom försvaret och deras få skott mot mål blir ofarliga. Liksom i förra matchen mot Lindome spelade GAIS fint fram tills det är dags att lägga in den, då händer något och anfallen faller platt. Framåt slutet av första halvleken blev felpassningarna fler och fler och frustrationen växte på läktaren åt de ständiga avblåsningarna i spelet. I den fyrtionde spelminuten gav domaren hemmabänken gult kort.

När första halvleken var över hade stämningen på arenan sjunkit något och det hördes burop när domarna gick av planen. Även om det grönsvarta försvaret sett lika stabilt ut som vanligt, och spelare som Ibrahim, Morris och Henriksson försökt lyfta spelet några gånger, verkade det i halvtid som om det skulle bli en frustrerande enpoängsmatch.

Frustrationen tycktes även finnas på plan i början av andra halvlek och i fyrtiosjunde minuten låg en OAIK spelare på plan efter att ha hängt sig i Kargbos tröja. Båda lagen samlades kring domarna som diskuterade vad som hänt och i slutändan delades gult kort ut till både hemma- och bortaspelare. Händelsen väckte lite glöd i Atleterna och strax därefter blev det målchans med skott i ribba. Klacken fortsatte att sjunga och drog med sig läktaren för att peppa grabbarna på plan.

GAIS första byte i den 59:e spelminuten satte in Jonas Lindberg och Richard Friday på plan och genast slog något om. Plötsligt hade makrillarna full kontroll och redan första minuten på plan satte Friday fart mot OAIKs mål, drev bollen runt försvarsspelarna, passade Henriksson som klockrent kunde lägga in den i buren. GAIS tog ledningen med 1-0 och nu hade de vaknat.

Atleterna pressade vidare och bara några minuter senare drev Morris upp till ett anfall som slutade i hörna. Jonas Lindberg fick passningsspelet att vända till offensivt istället för defensivt och han gick in i varje kamp om boll med inställningen att vinna. Friday hungrade efter att bli målskytt, och bara sju minuter efter sin assist lyckades han. Iskallt och säkert dribblade han runt OAIKs målvakt på en retur efter skott av Lundgren. “Heja, heja grönsvart, heja, heja GAIS” fortsatte att skanderas från läktaren långt efter att högtalarna tystnat.

3-0 målet kom bara fyra minuter senare. Ett uppspel av Friday till Henriksson, som i sin tur gjorde ett inlägg till Lundgren som sköt och bollen satt där den skulle. Nu när tempot var uppe kunde GAIS visa att de var tekniskt duktigare än sina gäster och spelet såg helt annorlunda ut än i första halvlek. Tre mål på elva minuter och matchen var avgjord.

Under slutet av matchen gick bollen fram och tillbaka över plan i anfall efter anfall åt båda hållen. GAIS försvar var som vanligt starkt och få gånger kunde OAIK ta sig förbi. De få gånger de kom till skott fanns antingen Krasniqis händer eller en grönsvart backs fot i vägen. Ibrahim var sugen på att få skjuta mot mål och Andersen hjälpte till att driva upp spelet. När Grozdanic i den 92:e spelminuten lade en frispark några meter utanför straffområdet mässar läktaren att han ska skjuta, och gaisarna skrattar och jublar trots att skottet gick utanför.

När slutsignalen gick var det ingen som brydde sig om frustrationen efter första halvlek. Med tre nya, vackra poäng kan GAIS nu vila gott ett par dagar innan nästa match borta mot Falkenberg på söndag.

Text: Julia Thimberg

Matchen i korthet

Laget: Mergim Krasniqi - August Wängberg, Viktor Krüger,  Emin Grozdanic, Harun Ibrahim - Axel Henriksson (Julius Lindberg 72’), Filip Gustafsson, Viktor Alexandersson (Jonas Lindberg 59’, Niclas Andersen 72’) - Gustav Lundgren (Axel Norén 79’), Michael Kargbo (Richard Friday 59’), Ben Morris