130 år med GAIS - GAIS spelar UEFA-cupen 1975

I ett antal artiklar under 2024 gör Andy Bolander nedslag i den grönsvarta historien. Det blir såväl solskenshistorier som nattsvart mörker, allt det som är en del av klubben med stil, klass och tradition. Vi har tagit oss till 1975, och GAIS ska möta polska Slask Wroclaw i UEFA-cupen på Ullevi.

2024-03-10 10:00

Andreas Bolander

Klubben

Mycket kan sägas om vårt kära GAIS men det vore nog lite förmätet att påstå att vår klubb satt en stor prägel på europeisk turneringsfotboll. Förutom några insatser i den numera nedlagda Tipscupen (eller Intertotocupen) har GAIS vid två tillfällen deltagit i UEFA-cupen, en turnering som nu kan jämföras med Europa League.

Första gången var en onsdagskväll i mitten av september 1975, säsongen efter att GAIS lyckats nå en bronsplats i Allsvenskan. Det började bra, även om futtiga 1 778 åskådare hade brytt sig om att ta sig till “stora” Ullevi för att se mötet mot Slask Wroclaw, ett lag som just hamnat trea i den polska ligan.

På den tiden var anfallaren Sten Pålsson, “den lille yttern” enligt vissa beskrivningar i dagspressen, en av GAIS mest framstående spelare och det var just “Pålle” som såg till att GAIS faktiskt lämnade planen med en 2-1-vinst mot ett favorittippat motstånd, med bland annat VM-backen Wladyslaw Zmuda i laguppställningen. Pålsson slog in 1-0 redan efter nio minuter och säkrade sedan segern genom att elegant placera in en straff i matchens slutminuter.

“GAIS spelade en långt trevligare och piggare fotboll än i allsvenskan”, löd omdömet i DN:s matchkrönika. Men det förekom också oro inför returen i Polen, inte minst med tanke på beräknade omkostnader på 40 000 kronor som förväntades belasta en redan prövad kassa för klubben.

Tyvärr blev returmötet en besvikelse för alla gaisare, trots att värmlänningen Hasse Johansson gav Grönsvart ett ledningsmål efter en kvart. Efter att Slask gått upp i en 3-1-ledning dök Hasse upp igen i den 80:e minuten med ett mål som skulle innebära avancemang utifrån bortamålsregeln. Men så slog mittfältaren Tadeusz Pawlowski in 4-2 några minuter senare och hoppet försvann.

Tränaren Vilmos Varszegi gillade inte den grekiske domarens beslut och tvingades att avsluta matchen från läktarplats. Det blev en tråkig sorti från den europeiska arenan för GAIS.

GAIS skulle göra ett nytt försök i Europa femton år senare och även då skulle det ta slut direkt. Det handlade om UEFA-cupen igen och Torpedo Moskva skulle bli en nitlott: ett lurigt motstånd som samtidigt inte lockade folk till läktarna. Mycket riktigt blev besöket i den sovjetiska huvudstaden en sportslig mardröm, även om det inte saknas gaisare som kan berätta spännande historier om upplevelser från resan. Torpedo hade 4-0 redan i halvtid och det kunde ha varit mer. Mikael Göransson sköt visserligen in ett reduceringsmål i andra halvleken men uppförsbacken inför returen var enorm.

Publiksiffran på Ullevi var åter medioker (3 725) och resultatet som väntat otillräckligt (1-1) mot ett lag som ägnade sig åt att försvara sitt försprång på tre mål från Moskva. Polacken Piotr Piekarczyk missade en straff och Uffe Köhl stötte in en kvittering efter en hörnspark.

Sedan dess väntar Europa otåligt på att återse vackra GAIS i cupspel.