1-1 men med mersmak mot Akropolis

2021-07-27 2:00

Szofia Jakobsson

En måndagkväll i heta juli då vi bjöds på makrillväder lagom till andra halvlek och då publiksiffran hamnade på symboliska 1 894 åskådare. Skulle det då äntligen vara dags för en efterlängtad GAIS-seger i Superettan?

Nej, tyvärr. Ett vådaskott från 30 meter som i det våta gräset lurade Mathias Karlsson räckte för att Akropolis IF skulle nå en kvittering och 1-1 i en match där GAIS ett bra tag verkade vara på väg mot tre poäng.

Det var två lag med nedåtgående kurvor som ställdes mot varandra på Gamla Ullevis gräsmatta. Akropolis hade två vinster och fem förluster på de senaste sju och GAIS, som bekant, kom ju med den hemska resultatraden 1-0-7 på de senaste åtta matcherna.

Stefan Jacobsson införde ett antal byten jämfört med förlustmatchen mot Brage. Daniel Hultqvist tog plats jämte Emin Grozdanic i mittförsvaret och Boris Lumbana tog några steg framåt, till sin vanliga roll på defensivt mittfält. “Myggan” Lindberg, anfallare i förra matchen, utgick denna kväll centralt från mittfältet och så var Julius Lindberg tillbaka i startelvan. Dessutom inledde Malkolm Moënza som vänsterback i Niklas Andersens plats.
Vår tränare modifierade även den taktiska formationen något. Sterner ensam på topp med Andersson, “Myggan” och Julius Lindberg bakom sig. Lumbana och Egnell tog de mer defensiva positionerna på mittfältet. Snarare en 4-2-3-1-uppställning alltså.

Första målet kan vara väldigt viktigt för ett möte i denna serie och lyckligtvis var det GAIS som stod för detta, bara 15 sekunder innan matchklockan nådde 45 minuter för den första halvleken. Ett snabbt inkast nådde Sterner som snyggt vrickade bollen till en framrusande “Myggan” Lindberg som i sin tur väldigt behärskat avslutade bakom Akropolis målvakt.
“Jag vet att Alvbåge lägger sig tidigt”, sa “Myggan” i halvtidsintervjun angående det viktiga målet.

Stefan Jakobsson tyckte att hans lag hade gjort “en bra halvlek och försökt göra det vi har pratat om”. Han kunde konstatera ett GAIS med ett kontrollerat uppbyggnadsspel, som var mindre trubbigt offensivt jämfört med mötet mot Brage och som kom till fler lägen i motståndarnas box. Julius Lindberg var framme vid ett par tillfällen, även “Myggan” (före hans mål senare) och dessutom Grozdanic som från nära håll tyvärr lyfte bollen över ribban i samband med en hörna.

Förutom 1-0-målet producerade GAIS mer än Akropolis även om vi inte ska glömma en het målchans för gästerna: Mattias Bouvins skott i ribban från 20 meters håll efter 12 minuter.
Andra halvlek spelades alltså i ett ihållande regn som efter en lång tids torka föll över Göteborg. Makrillväder med andra ord och det verkade som GAIS skulle kunna spela ut matchen och säkra en mycket behövlig seger. Akropolis hotade kanske med några skott utifrån men saknade länge förmågan att hota hemmalaget inifrån boxen.

Det enda undantaget kom i den 68:e minuten då det blev verklig kalabalik i GAIS straffområde. Karlsson och försvaret lyckades dock rensa undan den gången.
Så kom då Erik Figueroas långskott i den 74:e minuten, ett skott som studsade elakt i gräset och letade sig in bakom Mathias Karlssons utsträckta händer, tätt intill målvaktens vänstra stolpe. Ett oväntat och olyckligt mål som berövade GAIS ledningen och i förlängningen tre poäng.

Under slutkvarten rådde det ingen tvekan om vem av de två som mest sökte en seger. GAIS hade mycket energi kvar, dominerade bollinnehavet och parkerade på motståndarnas planhalva. Men mycket mer än ett läge för Julius Lindberg i den 82:a minuten blev det inte.
“Vi borde ha punkterat matchen”, sa en av GAIS-kämparna - August Wängberg - i TV-intervjun efter matchen. Ja, det blev 1-1 men med mersmak för GAIS som skapade mer än motståndarlaget och med lite mer flyt kunde ha fått med sig en seger.

Bland kvällens ljuspunkter tar vi med inhoppen från Viktor Alexandersson och Aiden Harvey, båda tillbaka på plan efter lång frånvaro på grund av skador.

Dessutom en eloge till Sveriges bästa hejaklack som högljutt fortsätter att stödja laget, just i tider då bollen inte verkar rulla GAIS väg och då det alltså behövs som allra mest.

Text: Andy Bolander