Motståndarkollen

Motståndarkollen: Falkenbergs FF

På lördag spelar äntligen GAIS sin första match i Superettan 2021. Premiären går av stapeln på bortaplan mot Falkenbergs FF, nya i serien efter nedflyttningen från Allsvenskan förra säsongen.

Sett till resultaten under försäsongen har Falkenberg lyckats dölja den goda formen perfekt. Av sammanlagt tio matcher har nämligen bara en resulterat i en vinst: 3-1-segern mot Utsiktens BK i den första gruppspelsmatchen i Svenska Cupen.

Dessutom har upploppet mot premiärmatchen störts en aning p g a förkylningssymptom i truppen plus ett bekräftat coronafall bland spelarna, men vem det är har man inte gått ut med. Detta medförde att det förväntade genrepet mot Mjällby AIF föregående helg ställdes in. Den berörde spelaren har dock, enligt Hallands Nyheter, fått smittan via familjen vilket gör att övriga i truppen sägs ha klarat sig.

Förutom cupvinsten mot Utsikten har FFF inkasserat sex förluster denna vinter och vår: Degerfors IF (1-3) och IF Elfsborg (2-3) i Svenska Cupen samt nederlag mot Halmstads BK (2-4), Malmö FF (2-4), Örebro SK (1-3) och Tvååkers IF (0-1) i träningsspelet. Tre träningsmatcher har slutat oavgjorda, samtliga med resultatet 1-1: Varbergs BoIS, Österlens FF och så förstås mötet mot GAIS i Borås i mitten av februari.

En föga smickrande tabellrad på 1-3-6 alltså men Hasse Eklund, tränare i klubben sedan 2015, verkar inte vara orolig.

– Vi har tagit steg hela tiden, säger Eklund i Discoverys uppsnack inför Superettan. Vi har blivit bättre och bättre. Serien har hela tiden varit vårt fokus och det är första matchen mot GAIS som gäller.

–  Än så länge synkar vi inte helt och hållet, medger Eklund, men vårt anfallsspel är bra. Vi har skapat många målchanser i varje match.

Efter förra årets degradering från Allsvenskan har Falkenbergs trupp gått igenom en hel del förändringar. Medelåldern har sänkts från 28 till 23 år och enligt vissa bedömare är laget inte lika fysiskt starka som förra året. Det hindrar dock inte att många experter tippar FFF som ett förväntat topplag denna säsong, möjligtvis tätt efter de hetaste favoriterna, Helsingborgs IF och GIF Sundsvall. Tränare Eklund tror själv (enligt intervjun i Discovery) att det är rimligt för klubben att komma tillbaka till Allsvenskan.

En spelare som verkar ha hittat rätt under inledningen av 2021 är anfallaren Adam Bergmark Wiberg, Djurgårdens IF-lånet som förra året representerade Örgryte IS. Adam, vars morfar är ingen mindre än legendaren Orvar Bergmark, har gjort 8 av Falkenbergs sammanlagt 14 mål denna försäsong. Övriga mål har för övrigt Edi Sylisufaj (2), Matthew Garbett, Tobias Englund, Lorek Ademi och GAIS-bekantingen Anton Wede stått för.

Senaste nytt vad gäller Falkenbergs spelartrupp är annars nyförvärvet Umar Bala Muhammed, 23-årig nigeriansk vänsterspringare som anländer från FK Slutsk i den vitryska ligan. Han lär dock inte vara spelklar förrän i kommande vecka.

Vi har varit i kontakt med Hallands Nyheters Ludwig Billengren som spår att Falkenberg ställer upp med följande 4-3-3-uppställning mot GAIS: Viktor Noring i mål, Mahmut Özen, Kalle Björklund, Tobias Karlsson och Tobias Englund i backlinjen, Melker Nilsson, Samuel Adrian (lån från Malmö FF) och Christoffer Carlsson på mitten, samt Oliver Hintsa (ny från Halmstads BK), Adam Bergmark Wiberg och Edi Sylisufaj som anfallstrio.

Saknas i laget gör långtidsskadade anfallaren Kwame Kizito och målvakten Tim Erlandsson. Det finns också frågetecken kring Kalle Söderström, Lorik Ademi, Rasmus Fridolf och Carl Martinsson, samtliga mittfältare. Backen Kalle Björklund, på lån från Hammarby IF, förväntas vara spelklar trots en huvudskada i senaste matchen mot Tvååker.

GAIS och Falkenbergs FF har som nämnts redan mötts under denna försäsong med 1-1 som slutresultat. Senast lagen möttes i en tävlingsmatch var i november 2018 då GAIS säkrade kontraktet i Superettan tack vare en 2-0-seger just i Falkenberg. Vi gaisare hoppas naturligtvis på ett lika lyckosamt resultat nu på lördag.

Text: Andy Bolander

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Falkenbergs FF – GAIS.
När: Lördag 10/4 kl. 15.00.
Var: Falcon Alkoholfri Arena.
Domare: Joakim Östling.

Följ matchen
Matchen spelas utan publik men du kan se matchen hos Discovery+ förutsatt att du har abonnemanget Total. Teckna ditt avtal via denna länk så får GAIS en del av intäkten.

Följ GAIS
I dessa osäkra tider så vet vi inte när vi får välkomna publik tillbaka till Gamla Ullevi. Men en sak kan vi i alla fall garantera – att när vi får öppna grindarna är det våra årskortsköpare som står först i kön. Tack för att du stöttar GAIS genom att köpa årskort, läs mer via denna länk.

Matchtruppen
GAIS matchtrupp presenteras som vanligt kvällen före match.