Marko Johansson klar för GAIS

GAIS truppbygge inför säsongen 2019 tar ett spännande kliv framåt idag när talangfulle men etablerade målvakten Marko Johansson är klar för klubben.

Det är inte många spelare som gör sin A-lagsdebut som 16-åring och ännu färre som gör det i Champions League. Men för målvakten Marko Johansson blev det så 2015 när MFF spelade CL-kval mot Litauiska Zalgiris Vilnius.

Sommaren 2015 lämnade Robin Olsén klubben och posten som förstekeeper togs över av Zlatan Azinovic och Marko var en av målvakterna bakom honom. I bortamatchen tog den lovande målvakten plats på bänken och räknade knappast med att bli inkastad i hetluften, men en skada på Azinovic efter 50 minuter gav nya förutsättningar. Debuten blev lyckad och Marko betraktades efter slutsignalen, ihop med målskytten Anton Tinnerholm, som matchhjälte när skåningarna 1-0-vann och tog sig vidare mot en framgångsrik CL-turnering.

Sedan dess har det dock varken blivit några fler CL-framträdanden eller A-lagsmatcher för MFF och under de två senaste säsongerna har han varit utlånad till Trelleborgs FF. Under 2017 stod han alla matcher i det skickliga lag som överraskade många när man tog en tredjeplats i serien och sedan vann kvalet mot Jönköping Södra. Då var en av seriens bästa målvakter och släppte bara 32 bollar förbi sig, bara BP och Dalkurd släppte in färre mål.

Markos lån hos TFF fortsatte även över 2018 och han gjorde 29 allsvenska matcher under ett år som var rejält tungt för laget och som innebar respass tillbaka till Superettan. Efter säsongen avslutades dock lånet och Marko har sedan dess åter varit en del målvaktsstaben hos de himmelsblå. Nu är det dock klart att den långe ynglingen spelar i GAIS under åtminstone 2019.

Vid sidan av meriter från Superettan, Allsvenskan och Champions League-kval så har Marko också noterats för 22 landskamper med U17- och U19-landslaget. Nu är han klar för GAIS och får därmed chansen att öppna serien med att hålla ytterligare en nolla på Vångavallen – men denna gång för Grönsvart.

Bosko Orovic kommenterar truppens senaste tillskott så här:

– Marko har visat sin talang som målvakt under de senaste två säsongerna och det är många klubbar som haft ögonen på honom längs vägen. Han är har tagit många positiva steg både på och utanför planen under tiden i TFF, men han har i samråd med MFF kommit fram till att bästa för hans fortsatta utveckling är ytterligare en utlåning. Vi får in en målvakt med längd och pondus som vi hoppas ska kunna bidra till vår defensiv under den kommande säsongen.

Kontraktet för Marko Johansson gäller över säsongen 2019.

Bildcredd: sydsvenskan.se