Malkolm Moenza klar för comeback i GAIS

GAIS har idag gjort klart med ytterligare ett nyförvärv och äntligen får vi möjlighet att säga välkommen hem till Malkolm Moenza.

Efter 1288 dagar är Malkolm Moenza tillbaka i GAIS, klubben som han 2006 anslöt som 13-åring. Han spelade sig sedan upp genom akademins årskullar och efter sex år i klubben var det dags för A-lagsdebut. Han var därefter en viktig kugge i Grönsvarts lagbygge under ytterligare fem säsonger innan chockbeskedet i juli 2017 – att han värvats till Dalkurd FF.

Malkolm blev en del av det DFF-lag som gick upp i Allsvenskan det året och han spelade sedan ytterligare två säsonger i det före detta Borlängelaget. För drygt ett år sedan flyttade han utomlands för att ta nästa steg i karriären då flyttlasset gick till slovakiska klubben Spartak Trnava. Men det blev en kort sejour på kontinenten och efter sex månader och elva matcher för Spartak var han tillbaka i Sverige. Som bekant hamnade Malkolm då åter i Dalkurd FF där han spelade under höstsäsongen.

Många gaisare minns säkert vår viktiga bortamatch på Studenternas i seriens sista omgång. Då fick vi se vilken hög nivå Moenza håller när han dominerade hemmalagets vänsterkant totalt, var ständigt spelbar, slog precisa inlägg och tog sig själv in i boxen för att avsluta. GAIS vann som bekant matchen med 1-0 men det var Malkolm som var matchens lirare.

Matchresultatet säkrade kontraktet för GAIS och skickade DFF till först kval och sen även degradering. Därmed öppnades också dörren för en återkomst i Grönsvart för Malkolm – och nu är det alltså klart. Idag har parterna enats om ett tvåårsavtal som knyter Malkolm till GAIS – klubben som han vuxit upp i och som, enligt han själv, har format honom både som person och spelare.

Niklas Karlström, sportchef i GAIS, kommenterar nyförvärvet:

– Vi var intresserade av Malkolm redan i somras men då sökte vi i första hand spelare till andra positioner. Att han nu är klar för en comeback i GAIS känns naturligtvis väldigt roligt, inte minst eftersom han får chans att visa för alla gaisare vilken klasspelare han utvecklats till. Han är snabb, bolltrygg, duktig på att utmana och komma till inlägg och har fysiken för att jobba hårt i båda riktningar.

– Med tolv år i klubben och 140 tävlingsmatcher och åtta mål i A-laget är det minst sagt en etablerad spelare som vi får in. Dessutom med rutin från såväl Allsvenskan som från den slovakiska högstaligan.

Vi fick också ett snack med Malkolm för att hälsa honom välkommen tillbaka till klubben och få koll på vad han är för en spelare idag jämfört med när han lämnade 2017.

Välkommen tillbaka till GAIS! Efter 1288 dagar är du tillbaka, hur känns det?

– Det känns fantastiskt, det är riktigt ’gött’ att vara tillbaka och det känns ju som att komma hem. Det ska bli så kul att komma till Gaisgården och få sätta igång säsongen, jag kan knappt vänta på att få göra första träningen.

Alla gaisare har såklart koll på Malkolm Moenza anno 2017, men vad är det för en spelare som kommer tillbaka till klubben? Hur ser du på din utveckling under 3,5 år?

– Jag skulle säga att jag haft en positiv utveckling och tagit steg åt rätt håll varje år. Speciellt under de senaste två åren så har jag känt att jag blivit en bättre spelare. Jag har varit i bra miljöer, med bra medspelare och mött bra motstånd och det driver på utvecklingen.

– Idag är jag bättre på att hålla en hög och jämn nivå än tidigare då det kanske kunde svaja lite. Jag har lärt mig mer om hur jag ska spela och idag är jag mer fokuserad på att spela på mina styrkor som spelare. Sedan har jag fått ett större självförtroende och det underlättar också såklart.

Du gjorde en fantastisk match mot GAIS i höstas. Var du extra taggad då eller är det den nivån som du har spelat på?

– Tack så mycket, det värmer såklart att höra. Men jag har nog spelat på ungefär samma nivå under de senaste säsongerna så jag hoppas på liknande insatser framöver också.

Har du haft koll på GAIS under de år som du varit borta?

– Ja, det har jag absolut. Jag har sett många matcher och följt med på sociala medier och så, även när jag var i Slovakien, så jag har bra koll även när jag varit i andra klubbar.

Nu har vi räddat kontraktet i sista omgången tre år på raken, vad tror du att det är som saknats i GAIS under dom säsongerna?

– Oj, det är svårt att analysera och peka på något speciellt. Superettan är en så himla oviss serie, det skiljer inte så mycket mellan lagen och dom som ’får till det’ tar direkt några steg upp i tabellen. Men jag ser på den kommande säsongen som att vi ska vara med och tävla om lite roligare platser i tabellen och jag tror också att det är möjligt.

Vilken roll ser du att du kan spela i GAIS utifrån hur din utveckling de senaste åren?

– Det lär väl visa sig under försäsongen, men jag har ju samlat på mig erfarenheter som jag tror kan vara värdefulla för laget. Sedan har jag varit i en miljö med stark vinnarmentalitet och det är något som också ger framgångar på planen. Idag är min inställning att jag vill vinna till varje pris och jag kommer hem till GAIS för att vinna matcher.

– Dessutom är jag ju några år äldre nu och har lärt mig att ta mer ansvar både på och utanför planen.

Du flyttade till Slovakien för ett år sedan men var hemma igen i somras, vad var det som hände där?

– Ja, jag flyttade ner dit i januari 2020 och blev faktiskt positivt överraskad. Det var ett bra lag och en bra liga och allt kring laget var väldigt professionellt. Vi gick bra i ligan och var på väg att knipa en plats som skulle inneburit kval till Europa League så det var en bra tid fotbollsmässigt.

– Men så kom Corona-smittan och allt blev väldigt osäkert. Sen blev det lite tråkiga grejer med att löner inte kom som dom skulle och då blir det ju lite negativt fokus på det. Jag hade chansen att förlänga och även bud från andra länder, men jag kände att det var för mycket som var oklart med vad som skulle hända under pandemin så det blev Sverige till slut.

Och nu har du flyttat tillbaka till Göteborg?

– Ja, vi har haft lägenheten kvar men vi har faktiskt inte flyttat in än. Under en längre tid så har det genomförts stam-renovering i huset och när vi har bott i Uppsala så har ju det varit lugnt. Men det ska vara klart om en månad och då flyttar vi in igen så det är ganska bra tajming. Nu bor jag hos faktiskt i mitt gamla pojkrum hos min mamma och det funkar också bra så länge.

När får vi se dig på träningen?

– Jag hade velat träna redan idag men vi fick inte ihop tiderna, du vet man sitter ju med så himla mycket energi nu och bara vill köra igång. Men det får bli på tisdag istället och det ska bli jättekul att få träffa alla och komma igång.

Ja, det där med att få träffa alla – hur många i laget känner du egentligen? Det är många nya sedan 2017.

– Ja, det är nog bara Andersen som är kvar sedan dess, fast Adnan spelade jag ju också med även om han lämnade före mig. Men det finns ju folk runt om laget också, Kenneth (Gustafsson) känner jag ju väl och Annica (Dohsé) såklart. Sedan känner jag Jesper Brandt och Nikola Ladan bra också och Ricky Yarsuvat har jag ju spelat med i Dalkurd, så det är ändå ett gäng som jag känner sedan innan och det ska bli riktigt kul att träffa dom igen.

Igen, välkommen tillbaka till GAIS och stort lycka till under säsongen.

– Tack så mycket, jag är väldigt glad över att vara tillbaka.