Kommer Tjärpapp med i Alla tiders GAIS?

Har du någon gång undrat hur gaisare från svunna tider har fått sina smeknamn? Idag har du chansen att få bekanta dig med Sixten Rosenqvist och bland annat få svaret på varför han kom att kallas ”Tjärpapp”.

Under de kommande veckorna kommer vi att berätta lite mer om några av spelarena som är nominerade till Alla tiders GAIS och en av dessa är just “Tjärpapp” Rosenqvist. Du röstar fram dina favoriter på gaisare.se via denna länk samtidigt som du köper planschen med de spelare och tränare som röstas till att pryda denna unika GAIS-produkt.

I juni 1949 uppmärksammade Rekordmagasinet, under rubriken ”Trunkbäraren som blev stjärna i GAIS”, att Sixten ”Tjärpapp” Rosenqvist var på väg att göra sin 300:e match för klubben. Här nedan hittar du delar av vad Tjärpapp berättade för under intervjun.

– Jag var nog fotbollsbiten redan som liten grabb och kickade boll från morgon till kväll. Senare kom jag med i ett pojklag som vi döpte till King – fint skulle det vara. I det laget spelade också Åke ”Carnera” Andersson (som senare gjorde 12 landskamper) och Göte ”Knubben” Sjösten i kedjan. Det var ett väldigt bra lag och jag vill minnas att vi vann Ny Tid-cupen ett år. Jag spelade oftast vänsterytter och den platsen fick jag också behålla när jag som 14-åring kom med i GAIS juniorlag.

– Jag var Gaisfantast av födsel och ohejdad vana – som gårdapojk höll jag såklart på ”Gårdakvarnen” som då var ett mer populärt smeknamn än ”Makrillarna”. Jag hängde efter mina favoriter så gott jag kunde och det var faktiskt en hel del. Min far var lokförare och det gjorde att jag lyckades sno mej med på tåget så snart GAIS skulle resa någonstans. Så var säker på att det var ett stolt ögonblick när mina idoler en dag utnämnde mig till trunkbärare.

– Jag fick också skruda mig i GAIS-tröjan som junior, först som ersättare och sedan som ordinarie. Men så gick jag över till en annan Gårdaklubb som hette Parker och där spelade jag i tre år, först i klass 3 och sedan i klass 2 i göteborgsserien. En dag var jag på Ullevi och då kom Arne Bolander, en av ledarna i GAIS, fram och frågade om jag hade lust att spela en match i B-laget och det hade jag såklart. Vi spelade mot Jonsereds B-lag och vann med 2-1. Jag gick som vänsterinner och hade nöjet att göra första målet och Stig Hillén, klubbens dåvarande kassör, gjorde det andra.

– Klubbledningen tyckte tydligen att jag skötte mig skapligt för 1939, när det var många som blev inkallade, fick jag debutera i A-laget. Matchen gällde DM och i finalen vi slog Lundby och tog titeln. GAIS låg då i tvåan och det var då som ”Abben” Olsson satte in mig som vänsterhalv och på den platsen har jag spelat sedan dess.

– Jag trivdes bra i A-laget och vi vann vår grupp i division 2 med rätt bred marginal. Vi ledde med sju poängs marginal när serien var slutspelat. I kvalet mötte vi sedan Halmstads BK på deras plan med 2-2 som resultat, men på Ullevi lyckades vi bättre och vann med 3-0. Till hösten började Allsvenskan 1941/42 och vi klarade oss fint, blev tvåa i serien och tog silver.

– Sedan dess har det blivit en hel del matcher och på lördag när vi möter göteborgskamraterna blir det 300 Allsvenska matcher. Det har varit vårt svåraste motstånd – men också det roligaste att betvinga. De spelar fotboll av hög klass, juste och ögonfägnande, men också mycket effektiv när det gäller. Det brukar alltid vara svårt att knyta upp svansen på dem.

– Som min roligaste match håller jag nog cupfinalen mot Elfsborg 1942. Det var förresten GAIS-väder den dagen, söndagen 25 oktober om jag inte minns fel och det strilande regnet gjorde planen hal och besvärlig.

– Vi lyckades hemföra cupmedaljerna efter en seger med 2-1 i en match som var ytterst dramatisk. Vi hade lyckats göra första målet men boråsarna lyckades kvittera efter ett långskott. I andra halvlek råkade vår vänsterback Folke Lind stånga ihop med motståndare och fick en hård smäll så han måste lämna planen. Folke ville dock inte höra talas om annat än att han skulle spela vidare efter nödtorftig omplåstring.

– Han frågade ”Abben”, vår lagledare, var han skulle spela och fick rådet att försöka sig på att spela högerytter. Det var i alla fall meningen att han skulle spela där, men Folke som fortfarande var vimsig efter smällen och spelade allt utom ytter. Då kom en härlig ballongboll från Rune Östling som hade gått ut på kanten och Folke slängde sig handlöst och nickade in bollen otagbart bakom målvakten. Det blev det avgörande målet. Den segern var särskilt rolig att ha varit med om eftersom elfsborgarna inför matchen var tämligen tvärsäkra på att de skulle vinna. Folke var dock fortfarande så pass ”borta” efter matchen att han var tvungen att fråga om resultatet och vilka som hade vunnit.

Till sist, hur har du fått smeknamnet Tjärpapp?

– Det är en särskild historia och nu kan jag skratta åt den, men när det hände var det långt ifrån roligt. Vi var ett par gårdagrabbar i den tidigare skolåldern som en vinterdag i brist på bättre tidsfördriv roade oss med att ”kila” tjärpappsbitar upp i luften. Dom där bitarna var isiga och hårda och det bar sig inte bättre än att jag singlade iväg en av bitarna uppåt hustaken, så kom den tillbaka som en bumerang och träffade mig rätt i planeten. Det kunde gått riktigt galet, men nu inskränkte sig skadorna till att den vassa pappbiten skar av mig nästippen så att den blev hängande i en liten skinnflik på kinden. Jag blev förstås omplåstrad och hopsydd av en läkare tack vare min mors rådiga ingripande och skadan läkte sig. Men när jag kom till skolan och grabbarna undrade hur jag hade fått blessyren i fråga, så inskränkte jag upplysningen till det lakoniska ”tjärpapp”. Ja, sedan var jag naturligtvis döpt.

Alla tiders GAIS

Hjälp oss att utse Alla tiders GAIS, ett grönsvart lag med en spelare från varje decennium som vi spelat elitfotboll. Välj dina favoriter från listan av 77 nominerade spelare och 10 tränare via denna länk.

De spelare som får flest röster kommer sedan att förevigas på en affisch (50×70 cm) av duktige tecknaren Henrik Andersson. Du köper affischen och lämnar dina röster på gaisare.se via denna länk. Affischen produceras under sommaren och är färdig för levereras i augusti.

Tack för att du stöttar GAIS.