Kamp om positionerna i Jonas Anderssons Alla tiders GAIS

Har du kommit igång med din uppställning av Alla tiders GAIS än? Ordförande Jonas Andersson är klar min sin elva och den kan du ta del av nedan. 

Du har säkert sett att GAIS nyligen dragit igång ett initiativ under rubriken Alla tiders GAIS där vi hoppas att du vill hjälpa oss att rösta fram en spelare från varje decennium som klubben spelat elitfotboll. Slutresultatet kommer att förevigas i en snygg plansch där elva spelare, fyra avbytare och en tränare kommer att förevigas av tecknaren Henrik Andersson, som tidigare gjort mycket uppskattade jobb för föreningen. Köp planschen och rösta på gaisare.se.

Det finns totalt sett 77 spelare och 10 tränare att rösta på och dessa har tagits fram av kommitté bestående av Tony Balogh, Lars Dimming, Bengt Gellingskog, Martin Jigstam och Mats Jönsson med stöd av Matti Brännholm och Oliver Jönsson. Du hittar hela listan av spelare och tränare i denna artikel.

För att få bättre koll på Alla tiders GAIS tog vi ett snack med en av initiativtagarna, ordförande Jonas Andersson.

Berätta Jonas, vad handlar Alla tiders GAIS om?

– GAIS har ju spelat elitfotboll i elva decennier, från 1910-talet och fram till idag, vilket ju är samma antal spelare som vi ställer på benen till varje match. Under vintern och våren har jag lekt lite med tanken på hur en startelva skulle se ut om man plockade en spelare från respektive decennium. När jag pratade med andra gaisare om det här så dök idén upp att vi borde rösta fram en uppställning av spelare utifrån den tanken innan vi ställer vår första startelva för 2020-talet på benen.

– Så när vi nu tyvärr har fått vänta på att dra igång serien så blev det ju ett tidsfönster för att genomföra omröstningen och sagt och gjort – nu är vi igång.

Hur stort tror du att intresset är för detta initiativ?

– Det är svårt att säga, men vi är ju en klubb med unik historia och stolta anor och jag tror att det kommer att finnas många gaisare som vill vara med och rösta på sina favoriter. Sedan har ju gruppen som nominerat spelarna gjort ett fantastiskt jobb och satt ihop korta beskrivningar av spelare och tränare, så även om man inte studerat klubbens historia så kan man enkelt får en inblick i spelare som gjort stora insatser för GAIS.

Hur gör man för att rösta?

– Man både röstar och köper planschen på gaisare.se och sedan levereras slutprodukten i augusti. Då väljer man en spelare per decennium och så sammanställer vi resultatet och Henrik kan påbörja jobbet med att illustrera de spelare och den tränare som kommit med i laget.

Jag gissar att du själv har satt ihop en elva av dina favoriter, berätta vilka som fått en plats och hur du har tänkt.

– Det har verkligen inte varit enkelt och jag har varit tvungen att välja bort många spelare som jag hade velat ha med i laget. Även om jag är hyfsat påläst om GAIS historia så har jag ju egentligen bara egna minnen från 70-talet och framåt så jag har i övrigt gått på meriter och vad man hört om olika profiler istället. Ett genomgående tema är nog snarare träningsprodukter och hårda spelare än stora talanger, men vissa undantag. Jag började nog i de mittersta decennierna och arbetade mig utåt med flera kandidater på olika positioner och försökte lägga ett pussel för att få ihop ett lag enligt reglerna.

– Mitt lag blev en 4-3-3 uppställning och allra svårast blev att välja endast en målvakt bland många profiler, men när jag brottades med om det skulle vara Hasse eller Pålle från 70-talet så insåg jag ju att min första GAIS-idol var Kjell Uppling, och så var det klart.

Då löste du målvakten på ett smart sätt, vilka utespelare har du resonerat dig fram till? 

– Karl-Alfred Jacobsson var given från 50-talet trots många andra sköna profiler. 60-talet löste sig också när målvakten redan var uttagen och då blev det Janne Olsson som guldbollsvinnare istället för Leif Andersson som kanske borde platsat. Karl-Alfred fick tidigt också Magnus Gustafsson från 90-talet vid sin sida i anfallet.

– 80-talets spelare blev inte oväntat Samir Bakaou, även om Lenna Kreivi passat bättre in i bilden av tuffa och hårt arbetande spelare. På mittfältet fick Samir sällskap av Jack Jacobsson, från 40-talet, med 17 säsonger i GAIS och som sagt Janne Olsson.

– Backlinjen kom tidigt att innehålla Fritiof Hillén från det första 10-talet med grymma meriter, även om man inser det magiska att Nils Karlsson spelade sig till ett guld var åttonde match han gjorde för klubben. Hillén fick också sällskap av Gunnar Zacharoff som tog platsen från 20-talet när Abben Olsson istället tog platsen som tränare i en grym konkurrens med Bosse Falk.

– 30-talet och 00-talet var kom att bli en kamp om positioner. Skulle jag välja Herbert Lundgren och Wanderson do Carmo i kombination eller Fredrik Lundgren och Long-John Nilsson? Det blev till sist det sista med Fredrik och Long-John med sitt snitt på 3 mål per landskamp.

– Med det laget hade jag tre spelare i varje lagdel som skulle kompletteras med en spelare från det senaste 10-talet och ett val mellan två spelare jag ofta möter på Gaisgården så nu blev det lite känsligt läge – Kenneth eller Mervan? Rösten föll till slut på Kenneth Gustafsson och därmed en 4-3-3 uppställning.

Så ge oss din version av Alla tiders GAIS, hur ser startelvan ut?  

– Min uppställning blev till slut Kjell Uppling – Frithiof Hillén, Gunnar Zacharoff, Fredrik Lundgren, Kenneth Gustafsson – Janne Olsson, Samir Bakaou, Jack Johansson – Karl-Alfred Jacobsson, Magnus Gustafsson, John Nilsson.

– Som tränare valde jag “Abben” Olsson och jag la min tröströst på Wanderson do Carmo.

Alla tiders GAIS

Hjälp oss att utse Alla tiders GAIS, ett grönsvart lag med en spelare från varje decennium som vi spelat elitfotboll. Välj dina favoriter från listan av 77 nominerade spelare och 10 tränare via denna länk.

De spelare som får flest röster kommer sedan att förevigas på en affisch (50×70 cm) av duktige tecknaren Henrik Andersson. Du köper affischen och lämnar dina röster på gaisare.se via denna länk. Affischen produceras under sommaren och är färdig för levereras i augusti.

Tack för att du stöttar GAIS.