Johan Andersson klar för GAIS

GAIS har idag gjort klart med snabbe högerspringaren Johan Andersson som närmast ansluter från Djurgårdens IF.

Johan Andersson har sina fotbollsrötter i Uppsala och var med på IK Sirius resa genom divisionerna för några år sedan då han gjorde 48 matcher i Superettan och 19 i Allsvenskan och han hann med sju mål längs vägen. Han flyttade till DIF inför säsongen 2018 och har förvisso gjort två Allsvenska matcher för blåränderna, men han har också varit utlånad i två omgångar för att få speltid.

Nu har han skrivit på för två säsonger med Atleterna och i nästa vecka ansluter han till laget och uppladdningen inför säsongen 2021.

Nicklas Karlström, sportchef i GAIS, kommenterar nyförvärvet:

– Johan var aktuell för GAIS redan inför förra säsongen men av olika anledningar kom vi inte i mål då. Sedan följde vi honom under perioden i Sundsvall och det var enkelt att se vilka fina egenskaper han har. Så det känns extra kul att han nu är klar för klubben och att vi därmed får in en riktig speedkula på högerkanten, en spelare som är duktig defensivt men som också kommer att ge oss extra kvalitet i anfallet.

Vi fick ett snack med Johan just innan han undertecknade ett kontrakt över två år.

Hej Johan, välkommen till GAIS. Hur är läget?

– Tack det är bara bra. Det känns riktigt kul att vi har kommit i mål med det här och jag ser fram emot att starta säsongen i GAIS.

Berätta lite om din bakgrund som fotbollsspelare.

– Jag är från Uppsala och flyttade som 14-åring till IK Sirius och flyttade uppåt genom akademin och fick A-kontrakt därefter. Min första match i A-laget var i Superettan och jag var även med 2017 när vi spelade i Allsvenskan. Det var en jäkligt rolig tid och det gick bra på fotbollsplanen.

Och sedan flyttade du till Djurgårdens IF.

– Just det, mitt kontrakt gick ut och jag kände att jag var sugen på en ny utmaning och då föll valet på Djurgården. Där blev väl inte riktigt som jag hoppats på eftersom jag hade svårt att ta en ordinarie plats, men det var ändå en väldigt lärorik tid.

Under förra året var du utlånad till GIF Sundsvall och fick mycket speltid i Superettan. Vad säger du om den säsongen?

– Ja, jag var utlånad hela säsongen och gjorde försäsong och träningsmatcher med Sundsvall och spelade sedan dom flesta matcherna i serien. Det var bra, jag gick ju dit för att få speltid på elitnivå och det fick jag.

Om man läser om dig så står det omväxlande om högerback och yttermittfältare, vilken position föredrar du?

– Jag har spelat ungefär 50/50 högerback och högerytter och trivs bra i båda positionerna. Men eftersom jag gillar att delta i offensiven och använda min snabbhet för att komma runt och skapa chanser så är jag i alla fall inte en back av det gamla snittet.

Har du pratat med Stefan om var du är tänkt att spela i GAIS?

– Ja, vi har pratat en del och haft riktigt bra samtal. Jag får uppfattningen av att jag i första hand kommer att ses som en offensiv kraft, men det får visa sig efter hand. Jag var faktiskt anfallare i akademiåldern och har sedan flyttat neråt i banan med åren, men det är Stefan som bestämmer och jag spelar där han vill ha mig.

Du beskrivs ofta som en snabb spelare, är det din bästa egenskap?

Ja, det är en av de bättre egenskaperna i alla fall. Men jag hoppas att jag har andra egenskaper som kan bidra till laget också, kanske att jag har ett hyfsat skott och det finns nog lite annat i verktygslådan också.

Har du någon rekordnotering på 100 m?

– Nej, jag har tyvärr inte någon tid som jag kommer ihåg. Men jag är nog aningen långsammare än Bolt i alla fall, haha.

Vad hoppas du på nu när du kommer till GAIS?

– Jag vill till ett lag där jag känner förtroende från tränaren och där jag är en del av laget och får chansen att vara med och bidra. Jag vill spela mycket matcher och det hoppas jag såklart att få göra.

När får vi se dig dra på grönsvarta träningsstället?

– Jag flyttar till Göteborg på måndag och tänkte vara med och träna då. Det ska bli riktigt kul att komma igång och starta en ny säsong med rätt förutsättningar.