Daniel Hultqvist klar för GAIS

GAIS har idag gjort klart med talangfulle mittbacken Daniel Hultqvist som ansluter till Grönsvart från Oskarshamns AIK.

Daniel är ursprungligen från Växjö och har Hovshaga AIF som moderklubb. Han flyttade dock till Östers IF och spelade med både U17- och U19-laget innan han under sommaren 2017 tog steget till Oskarshamns AIK i division 1 södra. Den första sejouren i klubben blev dock kort och under vintern flyttade han vidare till Karlslunds IF. Under två säsonger (2018-2019) gjorde han totalt 37 matcher för Örebro-klubben och återvände därefter till Oskarshamn där spelat under säsongen 2020. OAIK slutade på tionde plats i serien och Daniel spelade i 24 av lagets matcher.

Inför säsongen 2020 skrev Daniel på ett kontrakt över 1+1 år med Oskarshamn och i slutet av säsongen var det flera klubbar i Superettan som ville se den talangfulle mittbacken flytta vidare. En av klubbarna var Grönsvart som ju som bekant behöver komplettera truppen med kapabla krafter i mittlåset. Under tisdagen var Daniel på besök på Gaisgården och träffade bland annat Stefan Jacobsson och Fredrik Holmberg och det var sista steget innan parterna kunde komma överens om ett avtal över två år.

Nicklas Karlström, sportchef i GAIS, kommenterar vårt senaste nyförvärv:

– Daniel är en av spelarna som funnits på vår bevakningslista sedan något år och han kommer nu ifrån en säsong som visar att han är redo för att ta steget upp på elitnivå. När Oskarshamn spelade mot Allsvenskt motstånd i cupen så visade han att han klarar sig bra mot elitspelare.

– Vi har sökt efter en mittback som är spelskicklig, snabb och utvecklingsbar och Daniel uppfyller samtliga dessa önskemål så vi tror att han kan kommer att fungera väl i vårt sätt att spela. Han har bra passnings- och huvudspel och det är också egenskaper som är värdefulla. Dessutom är det en ambitiös kille som vi fått fina referenser på så han kommer att passa bra in i gänget.

Vi fick också ett snack med Daniel Hultqvist för att hälsa honom välkommen till klubben och få lära känna honom lite bättre.

Grattis till första kontraktet på elitnivå, hur går tankarna nu?

– Tack så mycket, det känns kul och spännande att få chansen och jag ser verkligen fram emot att starta den nya säsongen med GAIS.

Berätta lite om din fotbollsbakgrund.

– Jag flyttade till Östers juniorverksamhet när jag var 14 år och var sedan kvar till jag var 19. Under fick jag möjlighet att testa på seniorfotboll i Oskarshamn under hösten och det var väldigt lärorikt, även om det inte blev så mycket speltid. Därefter flyttade jag till Karlslund och där hade jag två riktigt bra år där jag tycker att jag utvecklades mycket.

– Sedan ville Oskarshamn att jag skulle komma tillbaka och dom ville att jag skulle ha en bärande roll i laget och det lät lockande. För laget har det varit en säsong som varit lite upp och ner men jag skulle ändå säga att det var en bra säsong för egen del, jag tycker att jag har fortsatt att utvecklas och nu är jag taggad för att ta nästa steg.

Du har spelat både mittfältare och mittback tidigare, var trivs du bäst?

– Jag ser mig som mittback och det är där jag har spelat de senaste säsongerna och det är där jag gör mig bäst.

Vad skulle du säga är dina bästa egenskaper som fotbollsspelare?

– Jag är ju rätt lång, 190 cm, och har bra fysik och det är ofta bra egenskaper som mittback. Sedan är jag ganska snabb, har en bra uppspelsfot och även om det kan vara en klyscha att prata om laget före jaget så är det så jag är fostrad.

Vad hoppas du kunna förbättra under nästa säsong?

– Jag vill gärna växa in i en roll där jag kan ta för mig mer, höras mer på planen och utvecklas för att kunna leda laget på ett bättre sätt. Det är väl sådant som kommer med erfarenhet och mogenhet, men jag hoppas att kunna ta steg avseende det redan nästa år.

Du flyttar till en ny och större stad, tankar kring det?

– Bara bra tankar. Jag trivdes bra i Örebro och det ska bli kul att komma till Göteborg som är ytterligare ett snäpp större.

Välkommen till GAIS och lycka till under säsongen som kommer!

– Tack igen. Det ska bli kul att köra igång i januari.