Seger i träningsmatchen mot Landskrona BoIS

Efter 90 minuter av jämn tillställning stod GAIS som segrare när de tog emot Landskrona BoIS. GAIS tog initiativ från start, var spelglada och skapade chans efter chans, men Landskrona skulle göra det spännande framåt slutet.

2024-03-17 14:00

Alfred Elmlund

A-laget Herr

På ett Valhalla IP med 589 gaisare på plats visade GAIS direkt från start spelglädje och fart, redan innan en minut stod på klockan hade GAIS skapat ett farligt läge när Ahl-Holmström möte ett inlägg av kaptenen Wängberg och kunde sätta pannan på bollen. I vägen stod däremot Landskronas målvakt, men fler lägen skulle komma.

Landskrona skulle få en chans på mål vid snåret på åttonde minuten när de lyckades spela förbi GAIS höga press, inget mål skulle det bli då GAIS-målvakten Kees Sims sträckte sig och styrde ut bollen till en hörna, en av många viktiga insatser Sims skulle stå för under matchen.

Många fler chanser för bortalaget skulle det inte bli under första halvlek och istället var det GAIS som fortsatte pressa och sikta in sig. Axel Henriksson, tillbaka efter skador, var närvarande i presspelet och visade sig även framför mål ett flertal gånger. Bland annat när Robin Frej slog ett inlägg som Henriksson nickade på mål men seglade precis över målet och träffade ribban.

Vid matchminut 23 var GAIS tvungna att genomföra ett byte efter en tidigare hård tackling på Jonas Lindberg som inte kunde fortsätta matchen, in gick istället P19-spelaren Billal Nuur Mohamed, som hade fått känna på spel senaste matchen mot Utsikten. Nuur Mohamed fick snart efter bytet känn på mål när han, med en kroppsfint och klack gjorde bort Landskronas backlinje, fick skott på mål men bollen gick inte in i nätet.

GAIS hade starkt övertag under hela första halvleken och hela laget såg pigga ut men inte nog för att ta ledning under första 45. Amin Boudri som fick sin andra start på rad var svår att få tag i när han fick bollen på fötterna, spelet gick ofta via Boudri på vänsterkanten under första halvlek där han återigen fick visa sina tekniska finesser, något publiken uppmuntrade.

När det var dags att blåsa igång andra halvlek genomförde GAIS ett ytterligare byte där försiktighetsåtgärder togs och Axel Henriksson fick kliva av, välförtjänt vila efter en första halvlek där Henriksson krigade och ofta stod i centrum för bollvinster. Edvin Becirovic fick kliva in på plan och tog rollen som högerytter, vilket resulterade i att Gustav Lundgren fick kliva ner i banan och inta en roll på mittfältet.

Ahl-Holmström skulle nicka in bollen mellan stolparna från ett inlägg av Lundgren som trillade boll med Becirovic i uppspelet, däremot så kom flaggan upp från linjedomaren och målet dömdes offside. Publiken fick sätta sig ner igen men smak på mål blev det och inte långt efter skulle GAIS ta ledningen. Efter en chans skapad av Boudri där Ahl-Holmström återigen stod för avslutet fick Landskrona starta upp ett spel från målvakten, och snabbt skulle det gå, för kort därefter låg Landskrona i anfall och hamnade i skottläge fritt framför mål. Men Sims skulle stå för dagens räddning, han läste bollen och sträckte sig åt rätt håll. GAIS kunde då ställa om och det var Gustav “Gurra” Lundgren som tog en löpning med boll från GAIS planhalva in i motståndarens straffområde och passade bollen snett inåt bakåt där Joakim Åberg kom mötandes. Åberg gav GAIS ledningen i matchminut 55 med ett säkert avslut.

Amin Boudri och Axel Norén fick kliva av plan när klockan stod på 62 och ge plats åt Chisomnazu Chika Chidi och Anes Cardaklija, två raka byten, som skulle ge GAIS nya krafter under en period som Landskona skulle ta över spelet i. Efter 65 minuter spelade så började Landskrona få känna på boll mer och se farligare ut. GAIS skapade inte några riktigt farliga chanser och fick mest jaga boll den sista delen av andra halvlek, något som skulle betyda fler byten i form av Abdirsak Hassan (P19), Filip Gustafsson och Robin Wendin Thomasson. Färdigspelat var det då för Mohamed Bawa, målgöraren Åberg  samt Lundgren.

GAIS-spelarna slet ute på plan för att hålla det tätt men fick inte riktigt igång ett spel framåt. Hassan fick GAIS första och enda gula kort efter en viktig frispark i ett kontringsläge för Landskrona. Trots lång forcering av Landskrona BoIS kunde GAIS pusta ut när domaren blåste av matchen.

Nästa match GAIS spelar blir sista träningsmatchen innan Allsvenskan.  Den spelas den 23:e på Valhalla IP mot Varberg BoIS klockan 13:00.