Elin Hedström och Maria Kalméus är årets kaptener i damlaget

På fredag startar ett nytt kapitel för GAIS historia inom damfotbollen. Efter 32 års frånvaro gör GAIS äntligen comeback med ett damlag i seriespel. Inför säsongen har vi pratat med lagkaptenerna Elin Hedström och Maria Kalméus, som tillsammans står redo att leda laget genom division 5.

2024-04-25 11:38

Hedda Seebass

A-laget Dam

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

På bilden: Elin Hedström till vänster och Maria Kalméus till höger.

Vilka positioner spelar ni på och vad ser ni som era främsta styrkor på plan?

Elin Hedström: Jag spelar mittback, oftast centralt i vår trebacksformation. Jag är stark fysiskt och älskar att spela tuff fotboll. Som central mittback lägger jag mycket fokus på att styra försvarsspelet och se till att vi följer vår spelidé så gott det går.

Maria Kalméus: Jag spelar på innermittfältet, och skulle säga att mina främsta styrkor är som spelfördelare - jag gillar att ha och fördela boll så mycket som möjligt. Sen slår jag även gärna hörnor och frisparkar.

Hur har det känts att börja om med ett helt nytt lag? Hur väl fungerar ni tillsammans?

EH: Det har känts så spännande! Det är inte alla som får vara med om en sån här resa, än mindre i Sveriges bästa klubb! Det känns som en dröm. När jag stod på provträningen i november med 80 andra spelare undrade jag hur allt skulle bli och om jag ens skulle komma med, men när vi väl tog ut truppen så visste jag direkt att det skulle bli hur bra som helst. Vi fungerar superbra tillsammans, alla i laget bidrar till en fantastisk gemenskap och laganda. Vi har väldigt roligt tillsammans och alla är taggade till tusen att ge allt för GAIS!

MK: Det känns väldigt spännande. Vi har blivit ett riktigt härligt gäng på kort tid, och jag skulle säga att vi fungerar mycket väl tillsammans. Det är blandade åldrar, alla kommer från olika bakgrunder och erfarenheter, men vi har lyckats bygga en underbar lagkänsla förvånansvärt snabbt.

Hur känns det att bli vald till lagkapten?

EH: Det är förstås en enorm ära! Det är ett stort förtroende från tränarstaben som jag är väldigt glad över att ha fått. Och det känns så bra att bli vald tillsammans med Maria, jag tror att vi kompletterar varandra väldigt bra!

MK: Det känns helt obeskrivligt. Att spela i GAIS har varit en dröm hela mitt liv, och att dessutom fått äran att vara kapten är något jag knappt vågat drömma om. Jag är oerhört tacksam, ärad och stolt.

Vad är enligt er den viktigaste egenskapen för en lagkapten?

EH: Jag tycker att det är viktigt att man visar vägen både på och utanför planen. Att man behåller lugnet, aldrig ger upp och peppar sina lagkamrater i med- och motgång.

MK: En lagkapten är för mig någon som visar vägen för laget. Någon som både på och av plan föregår med gott exempel. Någon som alltid gör sitt yttersta på alla träningar och matcher, någon som kan peppa igång laget, och som alltid sätter laget före jaget.

Vilka likheter och olikheter tror ni att ni har som lagkaptener?

EH: Jag tror att vi är rätt lika i det mesta. Maria är väldigt bra på att peppa igång laget och visa vägen på träningar och innan matcher medan jag kanske tar lite större ansvar under match. Och Maria är ju gaisare sen födseln så hon har varit en väldigt fin ledare när det kommer till klubbkänslan.

MK: Jag tror att vi är relativt lika i de allra flesta och viktigaste aspekterna. Vi båda ger alltid allt, och båda är bra på att peppa igång gänget. Elin är några år äldre, och har lite mer en mamma-roll i laget, på ett bra sätt, och jag tror att många känner sig trygga med henne både av och på plan. Jag kanske är lite mer peppig i omklädningsrummet innan match, efter match osv.

Vad är förväntningarna inför fredagens premiär?

EH: Rolig fotboll och mycket supportrar! Jag ser mest fram emot att äntligen få spela i den grönsvarta tröjan!

MK: Det kommer kännas oerhört viktigt att vi gör en bra match. För oss och för alla som är där och tittar. Det är en historisk premiär, som vi ska vara stolta att vi får vara en del av. Mina förväntningar är att vi alla kommer vara mer taggade än någonsin, och bjuda på en rolig, offensiv fotboll. Förhoppningsvis kan vi bjuda på några fina mål, och allra viktigast: tre poäng.

Premiärmatchen spelas på Valhalla IP kl 20:00 imorgon fredag. Var med och fyll läktaren!

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER