Seger borta mot Kalmar FF

Det blev en match där GAIS anföll gång på gång och utnyttjade när motståndarna tappade bollen. Ändå skulle det bli några långa, stressade minuter i slutet innan domaren äntligen blåste av till den andra, raka grönsvarta segern i Allsvenskan.

2024-04-26 15:20

Julia Thimberg Silfwerling

A-laget Herr

Direkt efter avspark fick hemmalaget Kalmar tag i bollen och vände till anfall. Detta skulle dock de snart få tillbaka, för redan i minuten därpå var det GAIS som anföll och Henriksson avslutade mot mål. Bollen tog dock på en rödvit försvarare och gick ut till matchens första hörna. Sedan, i sjätte minuten gjorde Kalmar en halvdålig passning, vilken Lindberg direkt rusade fram för att sno åt sig. Han tog bollen med sig och löpte ensam från mittplan till hemmamålet där han sköt och satte den i nedre högre hörnet. 0-1!

GAIS hade därmed tagit ledningen tidigt och de skulle fortsätta med samma höga press resten av halvleken som de uppvisat under de första minutrarna. Mittfältet och anfallarna hela tiden var på tårna, redo att fånga och dra med sig alla bollar Kalmar inte direkt fick kontroll på och snappade upp varje slarvig passning. Lindberg gjorde en strålande match där han gång på gång jagade in i staffområdet. Detsamma gällde Henriksson och Cooper Love, som både försökte sig på flera skott men inget som hittade hem.

Försvarsmässigt såg det mesta bra ut, dock kunde Kalmar få till ett fåtal anfall då de sökte luckor att passa varandra mellan GAIS spelare. För det mesta var Norén eller Frej där att stoppa upp, samtidigt som Wängberg och Wendin Thomasson var lika offensiva på sina kanter som de var snabba att jobba hem. I målet fick Sims dock flera gånger rädda eller plocka bollar, i sin blott andra allsvenska match.

GAIS höll ordentlig press och arbetade brett, de höll sig genom första halvleken till enkla passningar och gång på gång på gång var det nära att ledningen skulle utökas. Dock blev det inte fler mål, utan det var istället hemmalaget som passade genom GAIS försvar och deras anfallare kunde då ostört skjuta mellan Sims och målstolpen. In i halvlek stod det därför 1-1, även om GAIS hade varit det mer pressande laget.

I pausen gick Lindberg ut till följd av känningar i ljumsken och Boudri kom in. Halvleken började med ett mer vingligt och och lite slarvigt spel från GAIS än vad de uppvisat i första halvlek, vilket gav Kalmar flera farliga möjligheter, bland annat en frispark utanför målområdet. Hemmalaget hade nu vaknat till och ville vända matchen, men GAIS stod emot och i minut 56 fick Boudri en passning från Wendin Thomasson. Boudri vände mot mitten, dribblade förbi Kalmars försvar och sköt klockrent rakt i nätet. 1-2!

Det fanns vilja åt båda hållen med anfall av GAIS följt av kontring av Kalmar. Runt minut 65 följde några plågsamt spända minuter när spelet helt fastnat framför den grönsvarta buren. Detta slutade med ännu en farlig frispark utanför av hemmalaget. Därefter följde ett trippelbyte bland Atleterna för lite förnyad energi framåt. Även runt minut 80 följde några intensiva minuter framför GAIS mål som slutade med att Sims kunde plocka bollen ur luften och skapa lite andrum.

Ett grönsvart mål till skulle det bli. I 87:e minuten skickade Milovanovic bollen till före detta kalmariten Ahl-Holmström, som från friläge visade sitt gamla lag var skåpet skulle stå med ett skott rakt i mål. 1-3! Kalmar var dock fortfarande hungriga på en kvittering och bara fyra minuter senare är det deras tur att nicka in i bollen i GAIS mål för en reducering. Med bara ett måls övertag och ett Kalmar som tycktes ha vaknat till blev det mycket kamp på GAIS planhalva under förlängingsminuterna. Atleterna höll dock tätt och matchen blåstes av för GAIS andra, raka, allsvenska seger.