Gais föll mot Djurgården borta

GAIS besökte Djurgården på Tele2 Arena för att spela en av de större matcherna i Allsvenskan för GAIS denna säsong, men prestationen var inte tillräcklig för att få med sig poäng. I en jämn match som GAIS växte in i stöp de med ett mål.

2024-04-29 17:00

Alfred Elmlund

A-laget Herr

GAIS kom laddade med två raka segrar och ett gott facit på bortaplan inför Djurgården, men skulle inte riktigt få in sitt eget spel tillräckligt för att skada hemmalaget. Direkt från start försökte GAIS sätta press på Djurgården och som vanligt lönade den sig. GAIS vann många närkamper och stod starka i defensiven där backarna tog emot många bollar från motståndarna. När drygt tio minuter hade gått forcerade William Milovanovic, som var tillbaka i startelvan. Han bjöd på en lyckad snurrfint men blev dessvärre nedtacklad i situationen efteråt, domaren blåste därmed frispark för GAIS i ett farligt läge. Robin Wendin-Thomasson slog frisparken som höjde pulsen bland hemmafansen, för trots en nick från laget i blått fick ingen riktigt tag i bollen. Alexander Ahl-Holmström, även han tillbaka från start, fick in ett skott som däremot blockerades av en Djurgården-spelare och tillslut landade hos målvakten.

GAIS lånade boll mycket och drev runt den för att hitta ytor, något de tyvärr hade svårt med i första halvlek. Många bollar passades hem från offensiv planhalva, Djurgården stod med andra ord samlat för att minimalisera chanserna för GAIS. Istället skulle makrillarna få lägga mest krut på att försvara sig, för Djurgården försökte ta vara på varenda ögonblick de kunde. GAIS fortsatte visa upp sitt skickliga defensiva spel och det var till  en början svårt för Djurgården att hitta målet, men de skulle få känn på det i minut 34. Efter vunnen frispark slog hemmalagets kapten ett inlägg som hittade ett avslut i straffområdet, där bollen flög över Kees Sims och in i mål, men linjemannen reste sin flagga och målet var bortdömt för offside.

Det var mest Djurgården i slutet av första 45, de ägde bollen för det mesta och fortsatte pressa GAIS lågt. Robin Frej som varit given i startelvan efter sina insatser följde trenden och var viktig för GAIS när de var som mest utsatta. GAIS höll ut och efter 45 spelade minuter höll sig matchen än mållös. GAIS försökte hitta ett kontringsspel men med de flesta spelarna lågt i banan var det svårt att få igång ett anfall.

När andra halvlek blåstes igång såg GAIS ut att direkt skapa en målchans, men domaren blåste för en lätt tröjdragning och Djurgården fick frispark. Det kändes dock av att GAIS var mer tända inför de sista 45. Det dröjde tyvärr bara sju minuter in på andra halvlek förrän Ericsson visade sin kvalité i en långpass till Radetinac som tog emot den och lyckades slingra sig runt på kanten. Inne i banan hittade han Hümmet som stod fri och  kunde precis innanför straffområdet avsluta på mål. Ett skott längs med marken som var svårtagen för Sims och 1-0 var ett faktum. Snöpligt för GAIS som nu skulle få kämpa i uppförsbacke.

I minut 55 utfördes första bytet. Amin Boudri som efter sitt fina mål i förra matchen hade fått chansen från start och klev nu av för nya fräscha ben i form av Axel Henriksson, Gustav Lundgren klev därmed upp i banan vilket gav GAIS en ny karaktär i spelet. Istället för att falla bak stod GAIS upp och sökte kvittering och kort efter kunde Milovanovic få tag i bollen efter lite Hawaii-fotboll och spela via Ahl-Holmström ut till Henriksson som drev fram med bollen. Henriksson töjde ut Djurgårdens backar med att låta bollen se till Lundgren ute på kanten, han la ett inlägg som såg ut att gå till en redo Milovanovic, men en djurgårdsspelare klev emellan och rensade bort den. Inte tillräckligt dock för att avsluta faran för löpande kom Wendin-Thomasson som drog iväg en rejäl bössa utanför straffområdet men bollen sökte sig precis utanför målet. Strax efter fick även Ahl-Holmström en chans framför mål. Gais byggde upp ett anfall från defensiv planhalva och via Henriksson till Lundgren som sprang sig fri på kanten. Lundgren slog när han kom till straffområdets kortsida denna gång en låg boll in till Ahl-Holmström som kom med fart. Avslutet landade även nu tyvärr utanför mål.

GAIS var det piggare laget i andra halvlek och skapade ofta möjligheter. Wendin-Thomasson skulle få chansen igen från distans i en frispark framför mål en bit ut, men ett hårt skott var inte tillräckligt för att målvakten skulle låta bollen passera. I 69:e minuten genomförde GAIS ytterligare två byten där Chovanie Amatkarijo och Ahl-Holmström fick tacka för sig och ge plats åt Mervan Celik och Jack Cooper-Love, två raka byten. Det hjälpte däremot inte tillräckligt för att slå hål i Djurgårdens försvar, två byten till gjordes därav lite mer än tio minuter efter förra. Harun Ibrahim och Jonas Lindberg fick kliva in på plan, vilket betydde att det var färdigsprunget var det för Joackim Åberg och Milovanovic.

De sista minuterna definierades av ett jagande GAIS som slet för ett mål. Nära var det mer än en gång, inte minst minst för Celik som var högst involverad i den sista tredjedelen. Den sista chansen kom när Celik fick ta en frispark från distans, där hela GAIS-laget stod samlade framför mål, inklusive Sims. Celik slog den direkt på mål, men distansen var i fördel för målvakten som räddade Celiks avslut. En förlust är en förlust men insatsen är inget att skämmas över. GAIS stod upp för sig, spelade utan rädsla och visade potential att bygga vidare på. Nästa match är det efterlängtade derbyt mot IFK Göteborg hemma på Gamla-Ullevi den sjätte maj.