Tung förlust i slutminuterna mot J-Södra

2021-08-24 2:00

Anders Fagerlund

GAIS noterade under tisdagskvällen en tung förlust när Jönköping Södra gjorde matchens enda mål med fem minuter kvar av ordinarie tid.

Den framskridna göteborgssommaren visade sitt vackraste ansikte när GAIS tog emot gästande Jönköpings Södra IF för match i den 17:e omgången av Superettan. En skön blå himmel som dock skulle förvandlas till dyster grå sten för oss gaisare innan tillställningen var över.

GAIS skulle nämligen förlora den här viktiga matchen med jobbiga 0-1 efter ett sent segermål av bortalaget. Det var i den 84:e minuten som J Södra lyckades kombinera sig igenom GAIS backlinje, fram till ex-gaisaren Robin Book som avslutade distinkt bakom Mathias Karlsson. En grönsvart kämpainsats resulterade i noll poäng som belöning och nu med en ännu oroligare blick på den prekära tabellsituationen som konsekvens.

Stefan Jacobsson valde att ställa upp med samma elva som i föregående två matcher i serien, med seger mot Vasalunds IF och förlust i Trelleborg som resultat. Den taktiska given var dock en aning modifierad. Den här gången hade Viktor Alexandersson en roll något högre upp i banan, tillsammans med Julius Lindberg i anfallet, samtidigt som “Myggan” Lindberg mestadels utgick från en position på vänster mittfält. Lumbana fortsatte som ankare framför en trebackslinje och Johan Andersson och Malkolm Moënza huserade på respektive kant i försvars- och anfallsspelet.

Matchen hade en jämn inledning med två lag som försökte vårda bollen och vara måna om att etablera en stabil speluppbyggnad. GAIS fick dock något mer av bollen efterhand och blev det spelförande laget. Gaisarna hade blicken riktad mot motståndarnas straffområde och skapade också en hel del lägen, även om det samtidigt visade sig svårt att alltid hitta rätt med de avslutande passningarna mot ett uppställt jönköpingsförsvar.

Wängberg, mycket aktiv i det offensiva spelet med sina ruscher på högerkanten, hade ett par skott som Frank Pettersson i Södra-målet var tvungen att förhålla sig till. Även Andersen, Egnell, Julius Lindberg, Moënza och Grozdanic var framme med skott mot mål. Det farligaste läget var kanske det som “Myggan” fick gratis i den nionde minuten, efter en grov miss av Nikolic, men hans avslut gick tyvärr rakt på målvakten.

Trots spelövertag från hemmalaget var det J Södra som hade de absolut vassaste lägena i den första halvleken, och det med råge. I den 18:e spelminuten gled Omondi karaktäristiskt förbi på sin högerkant och träffade innerstolpen. Knappt tio minuter senare påmindes vi om att lyckan står den djärve bi när bortalaget radade upp tre superchanser inom loppet av bara några sekunder, bland annat ett stolpskott av Junes Barny och därpå en nick i ribban. Där hade GAIS tur!

I den andra halvleken turades lagen om att hålla i bollen utan att något av lagen visade sig vara i stånd att etablera ett definitivt övertag. Benen blev tröttare, precisionen i passningsspelet svagare, löpningarna färre. GAIS var inte längre i stånd till att skapa lika mycket som under de första 45 medan Jönköping växte mer och mer i och med att de fann fler ytor framför hemmalagets försvarsområde. Det avgörande målet kom därför inte som den berömda blixten från en klar himmel, det var mer en följd av Södras större tyngd och något vassare spets.

I det läget var det ännu jobbigare att tänka på den enda riktigt stora chans som GAIS faktiskt hade haft under den andra halvleken. “Myggan” hade efter drygt tio minuter funnit Johan Andersson med en perfekt genomskärare men med Johan i friläge lyckades Pettersson i målet komma ut och täcka bollen. Ett mål där hade förstås betytt mycket för hemmalaget.

Men tyvärr. Det blev 0-1 denna tisdag kväll i augusti mot Jönköpings Södra och GAIS får ta nya tag. Nästa match är i Stockholm mot Vasalunds IF, kommande söndag.

Text: Andy Bolander